Bågspann Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bågspann, varianter, uttal och böjningar av bågspann

Bågspann synonym, annat ord för bågspann, vad betyder bågspann, förklaring, uttal och böjningar av bågspann.

Vad betyder och hur uttalas bågspann

Bågspann uttalas båg|spann och är ett substantiv -et; pl. bågspann.

Ordformer av bågspann

Singular

bågspann
obestämd grundform
bågspanns
obestämd genitiv
bågspannet
bestämd grundform
bågspannets
bestämd genitiv

Plural

bågspann
obestämd grundform
bågspanns
obestämd genitiv
bågspannen
bestämd grundform
bågspannens
bestämd genitiv

Bågspann är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bågspann

  1. Leverans och montage av broöverbyggnaden i järn beställdes på Bergsunds Mekaniska Verkstad, Motala Verkstad och Nya AB Atlas. Det senare hade sina fabriker intill norra sidan av dåvarande Rörstrandsviken och tillverkade huvudsakligen lokomotiv och järnvägsmaterial. Men Atlas var även specialist för tryckluftsmatade nithammare, vilka kom till användning i den hopnitade järnöverbyggnaden. Övriga arbeten utfördes av Stockholms stad i egen regi. För brons järnöverbyggnad var Bergsunds Mekaniska Verkstad huvudentreprenör och samordnare. Verkstaden utförde även båda yttre (norra och södra) bågspannen samt brons gjutjärnsräcken. Från Motala verkstad kom bland annat mellersta bågspannet och Atlas tillverkade sidospannen och bockarna. En av de över 30 meter långa bågarna sammansattes i sin helhet i Bergsunds montagehall vid Bergsund på Södermalm. Hela bågen rymdes inte i hallen utan en del stack några meter utanför. Hur man fick den stora bågen på plats framgår inte men de övriga bågarna kom i hanterliga bitar om högst fem ton. Från Motala verkstad anlände brodelar per järnväg till närbelägna Norra station. Kortast transportväg hade Atlas som kunde lyfta sina detaljer direkt från verkstadsområdet upp till arbetsplatsen. (källa)
  2. På grund av att trafiken ökade ställdes högre krav på broarnas bärighet. Därför byggdes den andra bron av armerad betong. Den påbörjades 1916 och stod klar 1919. Den består av fyra stycken valv och ett bågspann. Bågspannet mäter 90 meter och hade vid den tiden världens längsta spann för järnvägsbroar av betong. Total längd är 229 meter. Till bron användes 20 000 ton sand och makadam. Omfattande stabilisering av marken behövdes för att bära brons vikt. Bron förklarades som byggnadsminne 1997. (källa)
  3. Djuröbron är en bågbro i betong och stål i Värmdö kommun, Stockholms län. Den sträcker sig i en svag s-kurva över Brevikssundet mellan Ramsmora vid Stavsnäs och Djurösödra udde. Djuröbrons bågspann är 182 meter långt och den totala längden uppgår till 500 meter. Bron var vid invigningen i maj 1962 en av Mellansveriges största vägbroar och innebar ett slut för timslånga bilköer samt ett ekonomiskt uppsving för regionen. (källa)
  4. Den nuvarande bron konstruerades av K.A. Wickert på Stockholms stads hamnbyggnadskontor. Byggnadsarbetet utfördes efter arkitekten Ragnar Östbergs ritningar av AB Arcus under ledning av civilingenjör Axel Björkman. Bron är 44 meter lång, 13,5 meter bred, varav körbanan är 7,5 meter och vardera gångbanan 3 meter. Vid hjässan är den 9,75 meter över slusströskeln. Den är utförd i ett bågspann av armerad betong. Granitstenen kommer från Vätö i Roslagen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.