Befängd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder befängd, varianter, uttal och böjningar av befängd

Befängd synonym, annat ord för befängd, vad betyder befängd, förklaring, uttal och böjningar av befängd.

Synonymer till befängd

Vad betyder och hur uttalas befängd

Befängd uttalas be|fängd och är ett adjektiv befängt befängda.

Befängd betyder:

Ordformer av befängd

Böjning (i positiv) befängd en ~ + subst. befängt ett ~ + subst. befängda den/det/de ~ + subst. befängde den ~ + mask. subst. Komparation befängdare en/ett/den/det/de ~ + subst. befängdast är ~ befängdaste den/det/de ~ + subst.

Befängd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Befängd på Engelska

  • ridiculous, absurd, ludicrous, preposterous - an absurd conclusion

Hur används ordet befängd

  1. Santiago är herde i Andalusien. Flera nätter i rad drömmer han om skatter vid foten av Egyptens pyramider. Som en följd av detta går han då till en spåkvinna som råder honom att följa sin dröm. Han tycker det är alldeles befängt, men möter sedan en konung från ett fjärran land som uppmanar honom att prova sin lycka. Med två magiska stenar beger han sig över havet till Afrika. (källa)
  2. Bacon försökte således för det första identifiera fördomar och vanföreställningar som kunde ligga till hinder för att nå sann kunskap, och för det andra att finna pålitliga metoder, vilket han identifierade med induktion. På den första punkten hävdade Bacon att hans tids kunskap led av tre typer av störningar. Dessa kallade han befängd kunskap, grälsjuk kunskap och tillgjord kunskap. Den befängda kunskapen motsvarar ungefär det vi idag kallar pseudovetenskap, han syftade bland annat på astrologi och alkemi. Med grälsjuk kunskap menade han sådant som inte syftade till att finna ny kunskap, utan endast diskussion för diskussionens egen skull. Han tänker främst på den aristoteliska filosofin och teologin som enligt honom präglades av hårklyverier. Den tillgjorda kunskapen syftade slutligen på den form av humanism som i praktiken hade övergett ambitionen att återerövra antikens kunskap och istället ägnade sig åt rent formell retorik. Dessa tre typer av störningar har två slags konsekvenser. För det första medför de att talangfulla tänkare slösar sin snillrikhet på triviala uppgifter, och för det andra leder de till att ingen ny kunskap inhämtas. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.