Begravningsväsen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder begravningsväsen, varianter, uttal och böjningar av begravningsväsen

Begravningsväsen synonym, annat ord för begravningsväsen, vad betyder begravningsväsen, förklaring, uttal och böjningar av begravningsväsen.

Vad betyder och hur uttalas begravningsväsen

Begravningsväsen uttalas be|grav|nings|väsen el. be|grav|nings|väsende och är ett substantiv.

Ordformer av begravningsväsen

Singular

begravningsväsen
obestämd grundform
begravningsväsens
obestämd genitiv
begravningsväsendet
bestämd grundform
begravningsväsendets
bestämd genitiv

Plural

begravningsväsen
obestämd grundform
begravningsväsens
obestämd genitiv
begravningsväsendena
bestämd grundform
begravningsväsendenas
bestämd genitiv

Variantstavning singular

begravningsväsende
obestämd grundform
begravningsväsendes
obestämd genitiv
begravningsväsendet
bestämd grundform
begravningsväsendets
bestämd genitiv

Variantstavning plural

begravningsväsenden
obestämd grundform
begravningsväsendens
obestämd genitiv
begravningsväsendena
bestämd grundform
begravningsväsendenas
bestämd genitiv

Begravningsväsen är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet begravningsväsen

  1. Kyrkoarkiv kan i Sverige dels avse själva förvaringsrummet för arkivhandlingar i Svenska kyrkans församlingar, dels den samling handlingar som förtecknats och som alstrats av den kyrkliga förvaltningen. Kyrkoarkiven innehåller ofta handlingar i större mängd från 1600-tal och framåt, men enstaka ännu äldre handlingar kan förekomma. Man brukar dela upp kyrkoarkiven i två delar. Den första delen utgörs av ministerialböcker eller kyrkböcker. Den andra av "övriga handlingar". När folkbokföringen 1 juli 1991 övertogs av lokala Skattemyndigheten, avslutades de gamla ministerialböckerna och nya upprättades (oftast datoriserade), men nu endast för Svenska kyrkans egna medlemmar. Kyrkböckerna levererades därefter till respektive Landsarkiv. Övriga handlingar, såsom protokoll, ekonomisk bokföring, juridiska handlingar, dokumentation av kyrkliga fastigheter och byggnader med mera, fortsatte att föras fram till 31 december 1999, då hela kyrkoarkivet avslutades (utom beträffande begravningsväsendet på de orter där detta också fortsättningsvis handhas av Svenska kyrkan, d.v.s i hela Sverige utom Stockholm och Tranås), varefter också dessa delar levererats. Från och med 1 januari 2000 måste Svenska kyrkans församlingar och samfälligheter föra helt nya arkiv. (källa)
  2. Danmark har en statskyrka, Folkekirken. Danmarks rikes grundlag § 4, fastställer att "Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten." Därmed fastslås att Danmark har en officiell kyrka, Folkekirken, som har en nära anknytning och styrning från staten. Folkekirken leds av kyrkoministeriet och kyrkoministern är Folkekirkens högsta administrativa ledare. Det finns inget kyrkomöte, men vid behov kan Folketinget fungera som sådant. Vid sidan av den kyrkoskatt som kyrkans medlemmar betalar finansieras Folkekirken genom ett generellt statsbidrag med stöd av grundlagens § 4. Prästerskapet är ämbetsmän och ansvarar för folkbokföring och begravningsväsende. Det finns dock områden inom kyrkan som regleras genom dess självstyrelseorgan, biskoparna och menighetsråden. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.