Bekransa Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bekransa, varianter, uttal och böjningar av bekransa

Bekransa synonym, annat ord för bekransa, vad betyder bekransa, förklaring, uttal och böjningar av bekransa.

Vad betyder och hur uttalas bekransa

Bekransa uttalas be|kransa och är ett verb -de.

Ordformer av bekransa

Aktiv

bekransa
infinitiv
bekransar
presens
bekransade
preteritum
bekransat
supinum
bekransande
presens particip
bekransa
imperativ

Passiv

bekransas
infinitiv
bekransas
presens
bekransades
preteritum
bekransats
supinum

Perfekt particip

bekransad en
~ + subst.
bekransat ett
~ + subst.
bekransade den/det/de
~ + subst.

Bekransa är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet bekransa

  1. Hans första större framgång kom med målningen En amour skjutande en pil från 1807 där ansiktets och kroppens mimik är banalt insmickrande. Färghållningen är kylig eftersom färgerna är emaljartade och man kan tydligt i den målningen se hur bunden han var Masreliez antikiserande stil. Samma intryck får man av målningarna Amor och Psyke, Konung Gustav III, fria konsternas och vetenskapens beskyddare som belönades med en silvermedalj 1803 samt Jordens gudinna omgiven av de fyra årstiderna. Till hans tidigare skede och till hans främsta alster hör Dagens stunder, fyra dörrstycken i Hedvig Elisabet Charlottas stora sängkammare på Rosersbergs slott med antikiserande figurer: Aurora som strör blommor över jorden, Apollon med sitt fyrspann, Diana följd av Aftonrodnaden samt Natten med sitt stjärnströdda dok (1812–1813). På Säfstaholms slott finns De fyra årstiderna presiderade av jordens gudinna (1843), på Rosendals slott Hebe med örnen (1832) och Flora bekransande Linnés byst (1843) och vid Stockholms universitet Musiken, föreställd av en grupp unga flickor. Han målade också kompositioner ur den svenska historien Olof Skötkonungs dop, Lutherska lärans antagande. Samtiden lovordade dessa målningar med omdömet Det idealiska och täckta är hans område, han förstår att sammanföra sanning och behag, och hans färg och är mild och briljant som en målad poesi, men denna inställning delades inte av samtiden när det gällde hans porträtt. Eftervärlden har senare funnit hans verk som sötaktigt sentimentala, fadda och utförda i monotona färger med en ytlig karaktärsframställning. (källa)
  2. Consus (latin condere, inlägga) var i romersk mytologi en fornromersk skördegud, beskyddare av säden och sädeslagren samt särskilt grödans inbärgande i ladorna. Till hans ära firades skördefesten Consualia 21 augusti och en fest efter avslutande av tröskningen 15 december. Vid varje fest uppgrävdes ur jorden gudens altare, förstlingsoffer frambars, dragarna bekransades och kappkörning med mulåsnor anställdes. (källa)
  3. En kranskulla (efter kulla) är en kvinnlig utdelare av segerkrans i herrklassen i sporttävlingar, till exempel Vasaloppet. Den manliga motsvarigheten kallas kransmas, och delar ut segerkransen till damklassens vinnare. I Vasaloppet är det kranskullan som bestämmer om det blir en traditionell målgång med en bekransad segrare eller om vinnaren skall "kransas" efter slutspurten. (källa)
  4. Ormar: Shiva visas ofta bekransad av en orm. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.