Bekännelsetrogen Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bekännelsetrogen, varianter, uttal och böjningar av bekännelsetrogen

Bekännelsetrogen synonym, annat ord för bekännelsetrogen, vad betyder bekännelsetrogen, förklaring, uttal och böjningar av bekännelsetrogen.

Vad betyder och hur uttalas bekännelsetrogen

Bekännelsetrogen uttalas be|känn|else|trogen och är ett adjektiv.

Ordformer av bekännelsetrogen

Böjning (i positiv) bekännelsetrogen en ~ + subst. bekännelsetroget ett ~ + subst. bekännelsetrogna den/det/de ~ + subst.

Bekännelsetrogen är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet bekännelsetrogen

  1. Tidegärd (tidebön, korbön eller officium) är (en av flera) rituella konfessionella bönestunder för dagens olika tider. De är obligatoriska för bekännelsetrogna i avsikt att skapa ett tätt förhållande till en gemensam världsbild. Judendomen har som tradition att böner läses vid vissa tidpunkter under dagen. Denna tradition med speciella bönetider fördes vidare till kristendomen, islam och bahá'í. (källa)
  2. Johansson utgav 1907 ett Förslag till psalmbok för svenska kyrkan, omfattande dels 1819 års psalmbok i oavkortad, men delvis starkt omarbetad form, dels ett tillägg på 200 psalmer av äldre och nyare författare. Ett 1908 utgivet Nytt förslag till reviderad psalmbok (åtföljt av en mycket utförlig, i broschyrform tryckt motivering, som innehåller bland annat en revidering av psalmbokens författaruppgifter) överensstämmer i nummerantal med kyrkopsalmbokens och utgjorde ett försök att trots uteslutningar och tillägg låta de mest använda psalmerna kvarstå på sina för församlingen välkända platser. Den ledande grundtanken i Johanssons revisionsarbete var att låta psalmen med modern språkdräkt förena en bekännelsetrogen hållning. (källa)
  3. SSB grundades 1920 av personer som i en tid av vad man upplevde som liturgisk och teologisk utarmning längtade efter ett rikare gudstjänstliv, oftare återkommande nattvardsfirande, ett innerligare andaktsliv och en mera bibel- och bekännelsetrogen förkunnelse i Svenska kyrkan. En av tillskyndarna var ärkebiskop Nathan Söderblom. SSB:s strävan till ett liturgiskt rikare gudstjänstliv står i den högkyrkliga traditionen och har bidragit till 1900-talets gudstjänstutveckling i hela Svenska kyrkan. (källa)
  4. Lutherstiftelsen är en stiftelse som förvaltar det gammalkyrkliga arvet inom Svenska kyrkan. Organisationen bedriver pastoral utbildning både genom utbildning av präster som vigs i Missionsprovinsen och genom fortbildning av präster i aktiv tjänst. Stiftelsen driver även ett bokförlag och håller gudstjänster på Thorburnsgatan 5 i Mölndal. Stiftelsen accepterar inte Svenska kyrkans ordning med kvinnliga präster och kallar sig bland annat därför själv bekännelsetrogen. Ordförande är Ragnar Block. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.