Belägring Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder belägring, varianter, uttal och böjningar av belägring

Belägring synonym, annat ord för belägring, vad betyder belägring, förklaring, uttal och böjningar av belägring.

Vad betyder och hur uttalas belägring

Belägring uttalas be|lägr|ing och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av belägring

Singular

belägring
obestämd grundform
belägrings
obestämd genitiv
belägringen
bestämd grundform
belägringens
bestämd genitiv

Plural

belägringar
obestämd grundform
belägringars
obestämd genitiv
belägringarna
bestämd grundform
belägringarnas
bestämd genitiv

Belägring är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet belägring

  1. Cernering, av franska cerner 'omringa', i sin tur av latinska circino 'kretsa runt', 'cirkla', militär inneslutning av en fästning, stad eller liknande. I motsats till en belägring var syftet med en cernering inte att förbereda en stormning, utan bara att hålla fästningen eller staden avskild från omvärlden, och låta hunger, törst eller sjukdomar framtvinga en kapitulation. Om även en avskärning till sjöss innefattas kallas denna blockad. (källa)
  2. Kyros ryckte fram till svar, och efter en oavgjord drabbning drog Krösus sig tillbaka till Sardes, där han inneslöts av Kyros och efter 14 dagars belägring måste ge sig fången (546 eller 541 f.Kr.). Kyros behandlade honom väl och behöll honom alltid i sin närhet som vän och rådgivare. Om anledningen till denna mildhet mot den besegrade fienden finns två olika uppgifter. Enligt Herodotos dömdes Krösus att brännas levande och stod redan på bålet, då han mindes Solons yttrande att ingen bör prisas lycklig före sin död. Tre gånger ropade han Solons namn, och när Kyros, som hörde detta utrop, fick reda på dess betydelse blev han så tagen av hänsyftningen på all mänsklig lyckas förgänglighet att han skänkte Krösus livet. En annan forntida hävdatecknare, Ktesias, berättar att Krösus, som tagit sin tillflykt i Apollons tempel, fyra gånger blivit belagd med kedjor, men alla fyra gångerna på ett underbart sätt befriats från dessa, vilket Kyros tolkade som ett tecken till att den fångne konungen stod under skydd av den gud åt vilken han alltid med förkärlek ägnat sin dyrkan. (källa)
  3. Genombrottet för margarinet kom under Paris belägring 1870–1871, då staden helt saknade smör och margarin var det enda som stod till buds. I Norden grundades den första margarinfabriken i Kristiansand i Norge 1876. I Sverige startades den första margarinfabriken i liten skala i Helsingborg 1881. Det stora genombrottet kom med Arboga Margarinfabrik, grundad 1887. (källa)
  4. I Marsala finns lämningarna efter Lilybaeum, det latinska namnet på karthagernas starkaste fäste på Sicilien, grundat av generalen Himilko 396 f.Kr. sedan man hade övergivit Motya. Varken Pyrrhus eller romarna lyckades besegra staden genom belägring, men den tvingades till slut se sig besegrad av romarna 241 f.Kr. i slutet av det första puniska kriget. Staden blev en viktig utgångspunkt för romarnas krig mot Karthago och blomstrade därför upp när det blev en del av romerska riket. Marsala erhöll stadsrättigheter av Augustus och blev en koloni antingen under Pertinax eller Septimius Severus. (källa)
  5. Militären har under historien varierat i organisation och utseende. Tidiga arméer bestod troligtvis av män beväpnade med vässade stavar och stenar. Genom historien har de utvecklats med till exempel beridna soldater, vapen av metall, pil och båge, vapen för belägring, stigbygeln, samt utvecklingen av musköten och senare geväret som är grunden till dagens beväpnade styrkor i de flesta länder. Under modern tid använder militären sig av motorfordon och eldvapen. (källa)
  6. Nanjings storhet drabbades hårt under Taipingupproret. I februari 1853 erövrades Nanjing av rebellerna, som dödade många av stadens invånare, i synnerhet manchuer. Nanjing blev nu den "himmelske kungen" Hong Xiuquans residens, men återtogs av Zeng Guofans trupper efter två års belägring 19 juli 1864. Därvid förstördes staden i grunden och stora delar av befolkningen dödades. Många av Nanjings gamla praktbyggnader förstördes, bland annat det kejserliga palatset med det ryktbara porslinstornet. Detta, som byggdes 1411–1430, var en oktogonal, 67,5 meter hög pagod, uppförd i nio våningar av tegel och utvändigt beklädd med fint porslin i skiftande färger, bland vilka den gröna var förhärskande. Från de olika takens utsprång av grönglaserat porslin nedhängde hundratals klockor och lampor. (källa)
  7. Året därpå bedrev spartanerna under Pausanias ett nytt fälttåg i Bysantion, som föll efter en belägring. Pausanias kallades tillbaka, och atenarna fortsatte ensamma. De grundade det attiska sjöförbundet för att fortsätta striderna. Perserna drevs först ut ur Thrakien, och efter slaget vid Eurymedon även ur Jonien. Kriget förflyttades till Cypern och vidare till Egypten, efter att landet gjort uppror mot perserna. Sparta alarmerades nu av Atens makt och förklarade krig. Aten besegrades slutligen i Egypten, ingick fred med Sparta och slöt Kalliasfreden med Persien. I och med fredsavtalet återlämnades Cypern till Persien, som däremot tvingades ut ur Egeiska havet. Kriget var över, men grekerna och perserna fortsatte att blanda sig i varandras angelägenheter fram till dess att Persien erövrades av Alexander den store. (källa)
  8. I trakten finns lämningar från yngre stenåldern (Neolitikum) och 25 000 år gamla grottmålningar från Cro Magnontiden i Cueva de la Pileta. På 500-talet f. Kr. bosatte sig kelter, som kallade platsen Arunda. Ytterligare senare bosatte sig fenicier i det närbelägna Acinipo, lokalt benämnt Ronda la Vieja (gamla Ronda). Nuvarande Ronda grundades av Scipio Africanus under andra puniska kriget. Caesar gav Ronda stadsrättigheter. Under 400-talet e. Kr. tog sveberna staden. Nästa århundrade tillföll staden Östromerska riket. Senare blev staden intagen av den visigotiske kungen Leovigild. Ronda ingick sedan i det visigotiska riket fram till 713 när den föll för morerna, som kallade den Izn-Rand Onda ("staden med befästningen"). Under åren 1039 till 1065 var Ronda huvudstad i det lilla kungariket Ronda. Från 1065 ingick det i Sevillas kungarike. Den moriska makten bröts av markisen av Cádiz som intog Ronda efter en kort belägring. Napoleon I:s invasion vållade mycken skada. Rondas befolkning minskade från 15 600 personer till 5 000 på tre år. (källa)
  9. En stormning är när en armé anfaller en fästning eller stad genom att direkt ta sig in och överta den. Det kan ske efter eller under en belägring eller direkt. Vid stormningar stupade ofta många soldater och de var mycket riskabla, då det var svårt att lyckas. (källa)
  10. Termen "undantagstillstånd" kan emellertid också avse mindre allvarliga nödlägen som föranleder statsmakter att tillfälligt införa restriktioner mot människors friheter och rättigheter. Undantagstillstånd är ett etablerat rättsbegrepp för särskilda förhållanden under nationella nödlägen. Olika länders lagstiftningar kan emellertid också tala om nödtillstånd, kris, extraordinär händelse, katastroftillstånd, larmberedskap, belägringstillstånd, krigsrätt och krigstillstånd för delvis samma lägen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.