Ben Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ben, varianter, uttal och böjningar av ben

Ben synonym, annat ord för ben, vad betyder ben, förklaring, uttal och böjningar av ben.

Synonymer till ben

Vad betyder och hur uttalas ben

Ben uttalas ben och är ett substantiv -et; pl. ben.

Ordformer av ben

Singular

ben
obestämd grundform
bens
obestämd genitiv
benet
bestämd grundform
benets
bestämd genitiv

Plural

ben
obestämd grundform
bens
obestämd genitiv
benen
bestämd grundform
benens
bestämd genitiv

Ben är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ben på Engelska

 • leg - part of the body on which humans and animals walk and stand, the lower limb, leg warmer, shinguard, table leg, stretch one', s legs
 • bone - one of the structures making up a skeleton, thigh bone, femur, (meaty) bone, boneless, boned, marrow, shaft (of a bone), skeleton, skeletal structure, frame, he', s nothing but skin and bones

Hur används ordet ben

 1. Mellersta kilformade benet (latin: os cuneiforme intermedium) eller andra kilformade benet (os cuneiforme secundum) är det minsta av fotens (pes) tre kilben. Det har en regelbunden kilform med spetsen riktad nedåt. Benet är placerat mellan fotens andra två kilben och ledar baktill mot båtbenet och framtill mot det andra mellanfotsbenet. (källa)
 2. Kilformade benen (latin: ossa cuneiformia) eller fotens kilben är, i människans kropp, tre av fotens (pes) sju fotrotsben (ossa tarsi). (källa)
 3. Mellanfoten (latin metatarsus) utgörs av fem mellanfotsben, ossa metatarsalia. Det är de ben som sitter mellan vristbenen och tåbenen. (källa)
 4. Led (latin: singularis articulatio, pluralis articulationes) är de delar av skelettet där två eller flera ben möter varandra och de kan röra sig i förhållande till varandra. En led som består av två ben består av ett ledhuvud på ena benet och en ledpanna på det andra benet. Ledhuvudet passar i ledpannan och kan röra sig däri. Leder drabbas ofta av förslitningsskador och andra artropatier. Smärta i leder kallas artralgi. (källa)
 5. Bensår är svårläkta sår på underbenet. De definieras som kroniska om de inte har läkt inom sex veckor. (källa)
 6. Handlov (latin: carpus), handlovsben, karpalben (ossa carpi) är i människans kropp en grupp på åtta små ben som ingår i handleden. Handloven är armens smalaste del. (källa)
 7. Korsben eller sakralben (latin: os sacrum) är, i människans skelett, ett stort, triangulärt ben som utgör en del av ryggradens (columna vertebralis) kaudala (nedre) avslutning och, med sin placering mellan de två höftbenen (os coxae), även bäckenets (pelvis) bakre vägg. (källa)
 8. Disken fungerar som led (är viktig förörligheten) och stötdämpare i ryggraden. Varje disk består av en mjuk massa (nucleus pulposus) som omges av ett hårt broskhölje. Ett diskbråck innebär att diskens mjuka inre buktar ut ur disken, till följd av att det hårda broskhöljet gått sönder. Den mjuka insidan, som vid ett diskbråck buktar ut, kan då trycka mot nerverna i ryggkanalen, vilket kan ge symtom såsom lumbago (smärta i korsryggen) och ischialgi (vilket bland annat inkluderar utstrålande smärta i benet). Ichialgin uppstår till följd av trycket mot nervrötterna som bildar ichiasnerven, ofta i kombination med en inflammation av nerven. Inflammationen kan orsakas av de kemiska substanserna som den trasiga disken avger, eller genom att disken trycker mot venerna och stör blodcirkulationen. (källa)
 9. Vuxna hoppar vanligtvis hopprep själva, som en del av sin träning, till exempel uppvärmning inför ett styrketräningspass. Att hoppa hopprep är konditionsträning och ger även benstyrka och tränar upp koordinationen. (källa)
 10. Vid ridning i damsadel ska ryttaren sitta mitt över sadeln med överlivet vridet framåt. Handen ska vara buren. Det vänstra benet ska ha ett lätt stöd mot det nedre hornet och den vänstra foten ska vila i stigbygeln med hälen nedåt. Det högra benet vilar över det övre hornet. Om tån ska peka uppåt eller nedåt är en fråga om tycke och smak. Den vänstra skänkeln används för att inverka på hästen, medan ridspöet ersätter den högra skänkeln. Av säkerhetskäl är det viktigt att ha en stigbygel som förhindrar att ryttaren fastnar vid avramling eller kullridning. Om ryttaren bär kjol utformas även den för att ryttaren inte ska fastna vid en eventuell olycka. En lösning på detta problem är ett så kallat riding apron, en ridkjol som är utformad som ett förkläde, dvs med en hel, lång framsida som döljer benen vid ridning, men med en kortare baksida. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.