Beredskapslager Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beredskapslager, varianter, uttal och böjningar av beredskapslager

Beredskapslager synonym, annat ord för beredskapslager, vad betyder beredskapslager, förklaring, uttal och böjningar av beredskapslager.

Vad betyder och hur uttalas beredskapslager

Beredskapslager uttalas be|red|skaps|lager och är ett substantiv, böjs som ¹lager.

Ordformer av beredskapslager

Singular

beredskapslager
obestämd grundform
beredskapslagers
obestämd genitiv
beredskapslagret
bestämd grundform
beredskapslagrets
bestämd genitiv

Plural

beredskapslager
obestämd grundform
beredskapslagers
obestämd genitiv
beredskapslagren
bestämd grundform
beredskapslagrens
bestämd genitiv

Beredskapslager är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet beredskapslager

  1. Beredskapslager är beteckningen på den förrådshållning som byggs upp i fredstid för att tillgodose samhällets olika behov vid kriser och i krig.
  2. Under 1980-talet var Sverige självförsörjande på livsmedel till 80-100 %, beroende på råvara eller motsvarande. År 2013 var siffran ca 55 %. 1993 års beredskapsförordning upphävdes 2002. I Sverige handläggs frågan om beredskapslagring av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det finns ingen svensk myndighet med utpekat ansvar för livsmedelsförsörjningen i kris och krig, även om Livsmedelsverket har ansvar för risk- och sårbarhetsanalyser för livsmedelsdistribution. Sedan Sverige gick med i EU har livsmedelslagren avskaffats. I Sverige tog frågan om beredskapslager fart under det kalla kriget, då man lade upp stora lager av bl.a. läkemedel, olja, bensin och mat. Oljelagringen administrerades av Statens oljelager. Många av dessa lager avvecklades eller minskades kraftigt då det kalla kriget tog slut. Ansvaret för avveckling av oljelagringsanläggningar lades på Sveriges geologiska undersökning och totalt skulle 42 anläggningar läggas ner. Sverige har fortfarande beredskapslager av bl.a. drivmedel. Ansvarsförhållandena för detta regleras i SFS 1984:1049 Lag om beredskapslagring av olja och kol och innehas av Energimyndigheten. I bestämmelserna anges att företag som importerar och/eller säljer mer än 50 000 kubikmeter årligen, alternativt förbrukar mer än 5000 kubikmeter per år, är ansvariga för att lägga upp beredskapslager. Lagret skall i storlek motsvara 90 dagar av föregående års förbrukning/försäljning.
  3. Efter orkanen Katrina i augusti 2005 anhöll det internationella organet IEA, International Energy Agency, om att flera länder skulle släppa på sina beredskapslager, framför allt av bensin, i syfte att mildra verkningarna av det internationella underskott på driv- och smörjmedel som uppstod. Energimyndigheten beslutade 29 september 2005 att s.k. beredskapslager för försörjningstrygghet vid störningar i oljetillförseln skulle fördelas mellan företagen ConocoPhillips, Norsk Hydro, OKQ8, Preem, Shell och Statoil. Totalt släppte bolagen ut 67 829 kubikmeter bensin på marknaden.
  4. Finansiella beredskapslager, till exempel valutareserv. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.