Besvärligt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder besvärligt, varianter, uttal och böjningar av besvärligt

Besvärligt synonym, annat ord för besvärligt, vad betyder besvärligt, förklaring, uttal och böjningar av besvärligt.

Synonymer till besvärligt

Hur används ordet besvärligt

  1. Gipp, vändning undan vinden eller undanvindsvändning, är en manöver i segling där en segelbåt eller ett segelfartyg faller av tills man har vinden rakt akterifrån, låter aktern passera vindögat och fortsätter vändningen tills storseglet (eller det största snedseglet) får vinden in från baksidan och drar den eventuella bommen med sig till den andra sidan. När seglet så bytt sida seglar man för nya halsar, alltså med vinden in från andra sidan. I hård vind kan det vara besvärligt att genomföra en kontrollerad gipp om båten har stora snedsegel satta, medan en undanvindsvändning är odramatisk med råsegelriggade farkoster. (källa)
  2. Arten förekommer från centrala till södra Europa och österut till norra Iran. Den saknas i det allra västligaste Europa. Arten inplanterades 1902 i England av den brittiske zoologen Walter Rothschild. Den har i södra England blivit ett besvärligt skadedjur, vilket förvärras av att den är fridlyst. (källa)
  3. Med gruppterapi avses vanligen psykoterapeutisk behandling som sker i grupp. Gruppen består av ett antal patienter och en eller flera terapeuter. Fördelar som brukar anges med att bedriva terapi i grupp är dels att patienterna ska kunna utbyta erfarenheter med andra med samma eller liknande problematik som de själva och att terapiformen är billigare, eftersom en terapeut kan ha flera klienter samtidigt. En nackdel som anges är farhågan att det i vissa fall kan upplevas besvärligt för en patient att diskutera känsliga problem inför andra, och att terapin därför skulle vara olämplig i vissa fall. (källa)
  4. Gullkrage (Glebionis segetum) är en växt i familjen korgblommiga växter och är vildväxande i Europa och västra Asien. Arten odlas ibland som sommarblomma. I delar av Asien odlas den som grönsak för de ätliga bladens skull. Betraktades förr som ett besvärligt ogräs. (källa)
  5. Den hemul som förekommer under namnet Hemulen i flera böcker var ursprungligen en frimärkssamlare när han först dök upp i Kometen kommer, i vilken han menar att hans samlande inte är någon hobby utan ett yrke. I Trollkarlens hatt blir han frustrerad över att hans frimärkssamling är komplett och byter till ett nytt intresse för botanik. Hemulen tycker att det mesta är jobbigt och besvärligt och han förstår sig inte riktigt på humor. (källa)
  6. Hylsnycklar kommer vanligtvis i form av en hylsnyckelsats med olika hylsor för skruvhuvuden och muttrar av olika storlekar. En hylsnyckelsats har ofta flera skaft och förlängningar, ofta med kardanknut, som kan kombineras på olika sätt för att man skall komma åt skruvar som sitter besvärligt. (källa)
  7. Malin Ryd Rinder är funktionsområdeschef, akut barn, på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. I ett mejl säger hon att de inte uttalar sig i enskilda patientfall men att falltrauma är vanligt hos barn och att de träffar många som har ramlat på olika sätt. Vidare skriver hon att sjukhuset beklagar och förstår att familjen upplevt det hela som besvärligt och oroande. (källa)
  8. Koloskopi används för att undersöka änd- och tjocktarmen. Undersökningen är helt ofarlig, men kräver dels en speciell diet och dels att man rengör tarmen med tarmsköljningsmedel. En förutsättning för en fullgod undersökning är nämligen att kolon är ren. Därför det är viktigt att följa instruktionerna till förberedelsen. För många kan det dock vara svårt att fullfölja förberedelsen. Man upplever det besvärligt att dricka den stora mängd medicin som krävs. Eller så får man biverkningar så som illamående och kräkningar. Numera finns dock moderna preparat som minskar obehagen. En väl rengjord tarm är lättare att undersöka. Det gör det möjligt att upptäcka små slemhinneförändringar, som kan vara förstadier till cancer. Mag- och tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit kan hittas med hjälp av koloskopi. (källa)
  9. Medkänsla är en personlig egenskap. En medkännande person lever sig spontant in i det som är besvärligt och ledsamt i andras livssituationer, och kan följaktligen ofta drivas till att försöka hjälpa sina medvarelser. Medkänsla betraktas av många som en moraliskt eftertraktansvärd egenskap, en dygd. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.