Betonghus Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder betonghus, varianter, uttal och böjningar av betonghus

Betonghus synonym, annat ord för betonghus, vad betyder betonghus, förklaring, uttal och böjningar av betonghus.

Vad betyder och hur uttalas betonghus

Betonghus uttalas bet|ong|hus och är ett substantiv.

Ordformer av betonghus

Singular

betonghus
obestämd grundform
betonghus
obestämd genitiv
betonghuset
bestämd grundform
betonghusets
bestämd genitiv

Plural

betonghus
obestämd grundform
betonghus
obestämd genitiv
betonghusen
bestämd grundform
betonghusens
bestämd genitiv

Betonghus är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet betonghus

  1. 5+. Mycket stark. Svårt att förflytta sig. Saker ramlar ur hyllor och skåp, vissa möbler som byråer välter. Dörrar kan kärva fast. Murar kan falla. Trähus som inte är jordbävningssäkrade får omfattande skador. Sprickor i betonghus. Sprickor kan uppstå i jord och lera. (källa)
  2. År 1910 gick verksamheten vidare till 72-åringen Carl Johans yngste son, Erik Hartman, som hade utsetts till handelsman av sin far, trots att han hade drömt om att bli arkitekt. Enligt familjen "hämnades" han sin far genom att låta bygga Hartmans affärshus ett affärspalats i granit i Vasa centrum, designat av Kauno Kallio, istället för sin fars butik. Huset var ett av de första betonghusen i Finland med pelare och balk som bärande konstruktion, betongkonstruktionerna uppfördes av det svenska byggföretaget Kreuger och Toll, under ledning av den berömda affärsmannen och finansgeniet Ivar Kreuger. År 1912 slutfördes den första delen av huset och verksamheten flyttades tillfälligt dit. Byggnaden stod färdig 1913, då butiken också öppnade. De stora butiksfönstren i järnaffären hade fallit av tåget och därför fungerade butiken utan fönsterrutor på försommaren. Carl Johan Hartman dog 1917. Erik Hartman utnämndes till Sveriges biträdande konsul året därpå. (källa)
  3. Under tidigt 1800-tal skickades många ryska konstnärer, officerare och adelsmän i exil till Sibirien under upproret 1825 mot tsar Nikolaj I. Därmed utvecklades Irkutsk till ett intellektuellt centrum vilket har påverkat staden i stor utsträckning. Många speciellt dekorerade trähus och annan uttryck för konst överlevde Sovjetunionen och finns fortfarande kvar, vilket utgör en stark kontrast mot sovjettidens betonghus. (källa)
  4. I stadens centrum revs stora delar av den tidiga bebyggelsen med trähus för högre betonghus på 1960-talet. Den främsta symbolen för denna ombyggnad har blivit kvarteret Ortdrivaren, som ritades av Ralph Erskine, bestående av två punkthus kallade Snusdosan och Spottkoppen samt två bostadslängor kallade Mullbänken och Berlinmuren. Även Missionskyrkan var från början en del av komplexet och kallas i folkmun Herrens pris. Numera har församlingen lämnat kyrkan och själva kyrkorummet är ombyggt och inhyser en butik. Namnet Snusdosan sägs komma av att punkthusen som har konvext välvda väggar åt alla håll uppifrån har samma form som dåtidens snusdosor. Den tidigare dominerande byggnaden i centrum, Centralskolan, revs också. (källa)
  5. Järnkroken ligger vid en järnväg som är i drift. Men byns järnvägsstation har varit stängd i 20 år. Istället går det en motorväg vid Järnkroken som åtminstone kommunfullmäktige tycker ersätter järnvägsstationen. Det planeras att bygga om järnvägsstationen till ett museum. Första pris i Julkampen kommer att bli att få bestämma hur museet i järnvägsstationen kommer att se ut. Av någon anledning är Lussan angelägen om att vinna denna tävling, så angelägen att hon fuskar. Troligen för att få bestämma över den gamla järnvägsstationen. Eventuellt har hon redan innan ens tävlingen avgjorts anlitat snickare som ska bygga om stationen efter hennes önskemål. Barnen lyckas spionera på Lussan och det visar sig att hon har hemska planer för stationshuset. Hon tänker riva det och bygga ett stort parkeringshus i betong vid namn Lussan Tower som troligen kommer att bli fult. Eskil som visat sig vara den före detta stinsen på den gamla järnvägsstationen brukar på nätterna gå in i stationen och pyssla med saker, men vad han gör var något som barnen funderade på länge. Eskil visade sig vara väldigt snäll. Eskil bär på en sorg. Han förlorade sina föräldrar när han var liten. Han hade även en lillasyster. Men var hans lillasyster tagit vägen är det ännu ingen som vet. Inne i stationshuset har Eskil byggt ett modellandskap med en modelljärnväg. Detta landskap föreställer Järnkroken i miniatyr. Han har till och med avbildat gården där familjen Storm bor. När barnen får reda på Eskils hemligheter förstår de att det är ännu viktigare att vinna tävlingen och stoppa Lussans planer. Lussan gör allt för att vinna tävlingen till varje pris. För henne är det otroligt viktigt att vinna för att sedan få riva stationshuset och bygga sitt betonghus. Men varför detta är så viktigt för Lussan har ännu ingen lyckats räkna ut. (källa)
  6. Byggnadens obehandlade betongytor rönte även kritik och att ett färgföretag hade ett omålat betonghus var ingen bra reklam. Redan 1957 beslöt Beckers att måla fasaderna, givetvis med den egna färgenScottex. Man valde att ge bröstningarna en gul kulör och ljust grå för pelare, stag och ramverk. Färgsättningen utfördes av Iwan Näslund som var medarbetare till formgivaren Carl Malmsten. Byggmästaren Olle Engkvist, som kunde se Spredfabriken från sin gård Charlottendal i Gröndal, gladdes över förändringen. Fram till 1990-talet utfördes en del ombyggnader och uppfräschningar, bland annat byggdes en transportbrygga till Nitrolackfabriken och ommålades fasaderna. (källa)
  7. Under andra världskriget höll verksamheten stängt. Efter krigsslutet restaurerades anläggningen och en varmvattenpool byggdes. Nyinvigningen skedde 1946 och bland annat närvarade prins Gustav Adolf. Året därpå arrangerades den så kallade Rosenbalen för första gången. Framåt 1960-talet började gästerna svika då anläggningen blivit sliten och omoderna. 1964 sålde Gotlandsbolaget alltihop till Visby stad för 1 360 000 kronor. Att upprätthålla en någorlunda standard på anläggningen blev dyrt för staden och mot slutet av 1960-talet såldes Snäckgärdsbaden med tomträtt till bröderna Urban och Leif Paulsson,och deras bolag Lundia som bedrev hotellrörelse i Skåne. 1970 presenterade bröderna, tillsammans med arkitekten Christer Bergenudd ett förslag på att riva badet och istället bygga ett terrasserat betonghus i två rader med cirka 400 lägenheter. (källa)
  8. I Kirunas centrum revs stora delar av den tidiga bebyggelsen av trähus för högre betonghus på 1960-talet. En av platserna för denna ombyggnad blev kvarteret Ortdrivaren. Kvarteret består av flera karakteristiska byggnader. Det finns två punkthus kallade Snusdosan och Spottkoppen samt två bostadslängor kallade Mullbänken och Berlinmuren. Även den gamla Missionskyrkan är del av komplexet och kallas i folkmun Herrens pris. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.