Beväxning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder beväxning, varianter, uttal och böjningar av beväxning

Beväxning synonym, annat ord för beväxning, vad betyder beväxning, förklaring, uttal och böjningar av beväxning.

Vad betyder och hur uttalas beväxning

Beväxning uttalas be|väx|ning och är ett substantiv -en.

Beväxning betyder:

Ordformer av beväxning

Singular

beväxning
obestämd grundform
beväxnings
obestämd genitiv
beväxningen
bestämd grundform
beväxningens
bestämd genitiv

Beväxning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet beväxning

  1. Ett försök att få fram en giftfri skeppsbottenfärg går ut på att använda sådana tillsatser som i ett tunt skikt kring skrovet skapar en syrefattig miljö, som då är ogästvänlig mot de organismer, som annars skulle ge beväxning på skrovet, bl a havstulpaner. (källa)
  2. Förhyda en träbåt eller ett träskepp har varit en gängse metod, för att med en tunn plåtäcka bordläggningen under vattenlinjen för gång i is eller som skydd mot skeppsmask. Metoden är känd från medelhavets skepp innan vår tidräknings början, där en del av dessa skepp har haft en täckande blyplåt samt att träet var bestruket med vax och tjära . På 1700- talet började plåtar av koppar användas för att förhyda skeppen, den effekt som uppstår vid elektrolyt var ej känd. De äldre träskeppens bordläggning var fästa med spik av järn, dessa spikar korroderade bort snabbare vid skepp som var förhydade med kopparplåt. Ett förhydat skepp med bly eller kopparplåt behöver ej målas med bottenfärg mot beväxning eftersom plåten i sig själv är giftig. (källa)
  3. Området kring Odenplan var från början en del av landsbygden med låg beväxning innan man bestämde sig för att bygga ut Stockholm. Gatorna som ringar in Odenplan är främst Odengatan och Karlbergsvägen. Odengatan fick sitt officiella namn år 1885 som var en del i Lindhagenplanen men var dock tänkt att heta Rörstrandboulevarden. I området kring Odenplan uppförde man flera stora hyreshus. Gamla trähus revs för att ge plats åt nya moderna stenhöghus. Många av de husen som byggdes under den här tiden finns kvar än idag, vilket gör att Odenplan ser sig likt ut cirka 100 år senare. Eftersom Odenplan under den här tiden tillhörde utkanten av staden fanns inga spårvagnar eller bilar här. Det vanligaste sättet att transportera sig var antingen att gå, häst och vagn eller med cykel. Precis vid Odenplan byggdes en enorm kyrka vid namn Gustav Vasa kyrka. Kyrkan är ritad av Agi Lindegren. Gustav Vasa kyrka invigdes år 1906 och med 1 500 sittplatser var det Stockholms största församling. Odenplan fick sitt officiella namn år 1921 eftersom man ansåg att namnet redan användes av många och var i bruk. Därav fick platsen behålla namnet Odenplan och planer på att byta namn fanns inte. När tunnelbanan skulle byggas ansågs det att Odenplan låg i utkanten av staden och att tunnelbanan skulle finnas i Vasastaden var därför inte helt uppenbart eftersom man menade att det tog för lång tid och blev en omväg för resenärerna. Dock fick Vasastaden och Odenplan sin tunnelbanan till slut och den invigdes år 1952. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.