Biinkomst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder biinkomst, varianter, uttal och böjningar av biinkomst

Biinkomst synonym, annat ord för biinkomst, vad betyder biinkomst, förklaring, uttal och böjningar av biinkomst.

Vad betyder och hur uttalas biinkomst

Biinkomst uttalas bi|in|komst och är ett substantiv.

Ordformer av biinkomst

Singular

biinkomst
obestämd grundform
biinkomsts
obestämd genitiv
biinkomsten
bestämd grundform
biinkomstens
bestämd genitiv

Plural

biinkomster
obestämd grundform
biinkomsters
obestämd genitiv
biinkomsterna
bestämd grundform
biinkomsternas
bestämd genitiv

Biinkomst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet biinkomst

  1. Vid mitten av 1800-talet hade efterfrågan på timmer i Europa och förbättrade kommunikationer, tillsammans med nya ångsågar, lett till att efterfrågan och priserna på den norrländska skogen ökade. Konkurrensen mellan olika skogsaktörer ledde till att skogsbolagen för att försäkra sig om skogstillgång köpte upp avverkningsrätt av bönderna, ofta på perioder upp till 50 år. Många bönder sålde avverkningsrättigheterna på sin tidigare ganska lågt värderade skog för att sedan upptäcka att livsmedelsproduktionen fick allt större konkurrens från importerade varor, producerade i områden med bättre klimat. Samtidigt som penningekonomin bredde ut sig hade de gjort sig av med sin viktigaste biinkomst. (källa)
  2. Störst framgång hade byn Ärtemark i Dalsland, där invånarna ända fram till 1930-talet hade tillverkningen som en viktig biinkomst. Under höst- och vintermånaderna fanns tid över till att fläta råghalm. Runt om i hemmen producerades flätorna som pressades och rullades ihop i packar. Alla i familjen hjälptes åt med tillverkningen. En del hattar färdigställdes helt för hand i hemmen, men vanligare var att det skedde i de s.k. presshusen, där flätorna syddes ihop maskinellt, doppades i limbad och pressades över varma formar av täljsten. "Ärtingehatten" blev efter hand ett begrepp. Distributionen skedde ofta via "hattknallarna" som fyllde sina kärror med halmhattar och gav sig iväg på långa vandringar. (källa)
  3. Från början gav hyttan biinkomster vid sidan av jordbruket, men blev under 1500- och 1600-talen alltmer betydande. Efter Gustav Vasas maktövertagande måste hyttor ha statligt tillstånd för att bedriva järnframställning. Ågarförhållandena fastlades genom ett bestämt antal andelar per gård. Sunnansjöhyttan delades upp mellan bönder i byarna Grytänge, Botgärde, Lågnäset och Sunnansjö. Dessa blev bergsmän, som utöver hyttan ägde malmbrott i Grängesberget. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.