Bildkonst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bildkonst, varianter, uttal och böjningar av bildkonst

Bildkonst synonym, annat ord för bildkonst, vad betyder bildkonst, förklaring, uttal och böjningar av bildkonst.

Vad betyder och hur uttalas bildkonst

Bildkonst uttalas bild|konst och är ett substantiv.

Ordformer av bildkonst

Singular

bildkonst
obestämd grundform
bildkonsts
obestämd genitiv
bildkonsten
bestämd grundform
bildkonstens
bestämd genitiv

Plural

bildkonster
obestämd grundform
bildkonsters
obestämd genitiv
bildkonsterna
bestämd grundform
bildkonsternas
bestämd genitiv

Bildkonst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bildkonst

  1. Grafik (konst) – bildkonst, framställt och mångfaldigat med olika tekniker. (källa)
  2. Hanrej är ett nedsättande ord som används för en bedragen äkta man. I folklig bildkonst som på kistbrev och väggmåleri förekom hanrejen som en man med horn eller hatt med fjädrar ridande på en tupp. (källa)
  3. För det mesta används traditionell notskrift, men inom främst elektroakustisk musik och viss experimentell så kallad konkret musik används olika grafiska specialformer, ibland med notskriften formad som grafisk bildkonst. Under 1900-talet har inom den konkreta musiken även särskilda matematiskt baserade kompositionsformer vuxit fram med annorlunda tonskalor, särskilda instrumentvarianter och serier av halvtoner, kvartstoner etc i till exempel tolvtonsmusik, atonal musik i motsats till traditionell harmonisk melodiskt baserad musik Dessa moderna experimentformer har ofta stått i ett motsatsförhållande till den traditionella melodiformen, då de mer syftar till ett vetenskapligt utforskande av existensen och ljudvärlden som fenomen. (källa)
  4. Konstakademier har till uppgift att med olika insatser befrämja bildkonsten och dess utveckling, vilket i vissa fall innefattar konstskoleverksamhet, ibland också utbildning som huvudsaklig eller enda verksamhet. I många länder är därför begreppet konstakademi liktydigt med konstskola, eller konsthögskola. Också den svenska Kungliga Akademien för de fria konsterna har varit intimt förknippad med utbildning av bildkonstnärer och arkitekter ända fram till 1970-talet. (källa)
  5. I Sverige bildades den första konstföreningen 1832, Konstföreningen i Stockholm. Dess mål var att hjälpa konstnärer med försäljning och att främja tillkomsten av ett nationellt museum för bildkonst. 1850 grundades Konstföreningen för södra Sverige, 1865 grundades Göteborgs konstförening och samma år Konstföreningen i Växjö. Konstföreningen i Stockholm gick 1886 samman med Föreningen för Nordisk Konst och tillsammans bildade de Sveriges Allmänna Konstförening. (källa)
  6. Konstskola är en organiserad verksamhet för att utbilda amatörer eller yrkesmän i bildkonst. (källa)
  7. Ett konstverk eller alster är en produkt av en konstnärlig verksamhet. I allmänhet avses med "konstverk" i första hand någon form av bildkonst, inklusive textilkonst, skulptur och installation, men begreppet inkluderar även verk inom konstarterna arkitektur, musik och litteratur och kan, i dagligt språkbruk, avse begåvade prestationer i allmänhet. Denna artikel begränsar sig till konstverk i betydelsen bildkonst. (källa)
  8. Ljudkonst är ett vitt begrepp som omfattar olika, ofta genreöverskridande, konstuttryck där ljud och lyssnande är i fokus. Inom detta löst definierade fält samlas olika uttryck som exempelvis konkret poesi, elektroakustisk musik, noisemusik, ljudinstallationer, videokonst, text-ljud-komposition, spoken word, avantgardistisk poesi, experimental teater och film, happenings och performance. På grund av begreppets inkluderande karaktär omfattar ljudkonst både bildkonst, musik, teater och litteratur, och kan diskutera vilka ämnen som helst, precis som övrig samtida konst. (källa)
  9. Innovatörer inom bildkonst och den litografiska processen - som det franska tryckeriföretaget Rouchon på 1840-talet, Joseph Morse i New York på 1850-talet, Frederick Walker i England på 1870-talet och Jules Chéret i Frankrike på 1870-talet - utvecklade en illustrativ stil som gick utöver föreställande konst till ett figurativt bildspråk med avdelade färgfält i tydliga färger. Barnboksförlag, dagstidningar och tidskrifter utvecklade egna visuella och redaktionella stilar för att rikta sig till specifika grupper. Tryckkostnaderna minskade, analfabetismen minskade och samtidigt ledde den viktorianska dekorativa konsten till en expansion av typografiska stilar och metoder som kom att användas för att på olika sätt representera olika företag. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.