Bindemedel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bindemedel, varianter, uttal och böjningar av bindemedel

Bindemedel synonym, annat ord för bindemedel, vad betyder bindemedel, förklaring, uttal och böjningar av bindemedel.

Vad betyder och hur uttalas bindemedel

Bindemedel uttalas binde|medel och är ett substantiv.

Ordformer av bindemedel

Singular

bindemedel
obestämd grundform
bindemedels
obestämd genitiv
bindemedlet
bestämd grundform
bindemedlets
bestämd genitiv

Plural

bindemedel
obestämd grundform
bindemedels
obestämd genitiv
bindemedlen
bestämd grundform
bindemedlens
bestämd genitiv

Bindemedel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bindemedel

  1. Gjutsand är en blandning av sand och bindemedel som används vid gjutning av smälta metaller. I gjutsanden formas ett hålrum av önskad form och storlek i vilken den smälta metallen tillföres. Under själva användandet hålles gjutsanden på plats i en så kallad gjutflaska. För att skapa hålrum i ett gjutstycke används också sand och bindemedel vid tillverkningen av sk. kärnor. Vanligen används kvartssand i gjuterierna, men andra sandsorter kan förekomma som olivin. Kvartssand utvinns, tvättas och storleksklassificeras vid Vättern (Baskarp) och Vänern (Råda). (källa)
  2. Råmaterialet till glasull kan vara returglas eller sand, SiO2. Råmaterialet smälts vid cirka 1400 °C och den smälta massan leds till roterande spinnare varvid glaset slungas ut ur små hål och stelnar. De tunna trådarna av glas bearbetas tillsammans med fenolharts och cirka 0,5 % mineralolja för att binda damm. Glasullen formas sedan till isolerskivor eller andra produkter. Glasull används som isoleringsmaterial och har mycket goda värme- och ljudabsorptionssegenskaper och är obrännbar (A1 enligt Euroclass ). Glasullens kemiska bindemedel förgasas vid 200 °C. Glasull kan ha vissa hälsoaspekter eftersom dess fiber kan förorsaka damm vid till exempel isolering av en byggnad. I Europa är dock glasull sedan 1998 klassificerad som biolöslig och icke-cancerogen enligt EUCEB . Glasfiberull kan skapa hudirritationer för känsliga personer vid kroppskontakt men är idag gjord av en fin fiber som inte kan jämföras med den som användes på 1970-talet. (källa)
  3. Gluten förekommer i alla livsmedel som innehåller vetemjöl, kamut, spelt, råg, korn och rågvete, och finns därför ofta i bland annat bröd, flingor, pasta, panering och gröt. Det finns även livsmedel som innehåller derivat av gluten, vilket används som förtjockningsmedel i exempelvis varmkorv, salladsdressing, fiskbullar, såser, men även i vissa ostar, kallskuret och godis. Gluten används även som bindemedel i vissa mediciner i pillerform. Detta biämne ska i förekommande fall anges på medicinens bipacksedel. (källa)
  4. Gräddkola görs på mjölk- eller gräddbas samt någon form av socker eller sockerblandning (ex. socker och sirap) och bindemedel (vetemjöl eller stärkelse). Till gräddkolan räknas även tjinuski. En populär smaksatt variant av gräddkola är chokladkola. Det engelska ordet för gräddkola är caramel (jämför svenska karamell). (källa)
  5. Liksom andra jordfärger och järnoxider är ockror ljusäkta och hållbara i alla bindemedel. Länge var de dessutom billigare än de flesta andra pigment. Därmed har de varit mycket vanliga i både konstmåleri och byggnadsmåleri, och är bland de pigment som skapat den utvändiga färgskala som är typisk för äldre svensk bebyggelse. (källa)
  6. Gummigutta har använts som bindemedel i fernissor, och i pulvriserad form har det också använts som gult pigment, som dock är mycket obeständigt. I den internationella pigmentdatabasen Colour Index har det benämningen C.I. Natural Yellow 24 (Gamboge). (källa)
  7. Bilderna visar ofta djur och mera sällan människor. De är målade med röd, nästan outplånlig färg (rödockra plus något bindemedel) och är antingen helt ifyllda eller gjorda med fingerbreda röda konturer. Målningarna hittas ofta på lodrätt stupande, släta och glansiga bergväggar, på klipphällar eller vid ingångar till grottor. De flesta målningarna finns i sydläge. Ovanför de målningar som man funnit finns oftast en överskjutande bergformation som skyddat mot nederbörd. Bilderna visar tydligt att människorna som målat bilderna var ett jägarfolk för vilka älg och ren spelat en stor roll. (källa)
  8. Jordfärgerna är mycket hållbara mot nedbrytning av sol, vind och nederbörd. De är också alkalibeständiga ("kalkäkta") och kan användas i alla bindemedel. De har därmed fått stor betydelse i utvändigt måleri. Deras sammansättning varierar med både fyndplats och tid, vilket gör att varken utseende eller tekniska egenskaper är helt konstanta. Jämfört med motsvarande syntetiskt tillverkade pigment innehåller de mindre av den färgande substansen och mer av andra ämnen. Detta gör oftast att jordfärgerna inte ger lika intensiva kulörer som sina syntetiska motsvarigheter. Färgen kan upplevas som lite dämpad, och får samtidigt en lyster som ofta går förlorad när man målar med renare pigment. (källa)
  9. Järnmalmspellets är ett råmaterial för järnframställning via masugn eller direktreduktion (DR). Till skillnad från fines som först måste sintras (sammansmältas) i ett sinterverk till större stycken, kan pellets användas direkt i masugn. Bruten järnmalm krossas och males till en finkornking slig som anrikas för att avlägsna gråberg och eventuella föroreningar. Olika tillsatser så som exempelvis olivin eller kvartsit blandas med sligen, samt ett bindemedel som exempelvis bentonit. Sedan rullas blandningen till kulor innan de bränns vid 1300°C i ugnar. (källa)
  10. Mjuka kakor som till exempel sockerkakan bakas på en smet som är så lös att den måste gräddas i en bakform med kant och oftast används bakpulver som hävmedel och ägg eller annat bindemedel för att göra kakan hög och porös. Smaksättare ger olika sorters mjuka kakor. Mjuk kaka används som botten till många sorters tårtor. Används liten form till att grädda smeten kallas kakan för muffins. Kladdkaka är en variant av mjuk kaka som är kompakt och har en kladdig konsistens. Kladdkakan är nära besläktad med brownien. Skillnaden mellan kladdkaka och andra sockerkakor är att bakpulver inte används. Därav kladdigheten, som beror på frånvaro av luftbubblor i smeten. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.