Blöt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blöt, varianter, uttal och böjningar av blöt

Blöt synonym, annat ord för blöt, vad betyder blöt, förklaring, uttal och böjningar av blöt.

Synonym till blöt

Vad betyder och hur uttalas blöt

Blöt uttalas blöt och är ett adjektiv blött blöta.

Ordformer av blöt

Böjning (i positiv) blöt en ~ + subst. blött ett ~ + subst. blöta den/det/de ~ + subst. blöte den ~ + mask. subst. Komparation blötare en/ett/den/det/de ~ + subst. blötast är ~ blötaste den/det/de ~ + subst.

Blöt är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Blöt på Engelska

 • soggy, wet - wet snow

Hur används ordet blöt

 1. • Om du ska rengöra fågelbord: gör det utomhus. Blöt ner med exempelvis såpvatten för att undvika att intorkad avföring dammar. (expressen.se)
 2. Men ska vi verkligen bara acceptera detta? Borde det inte finnas fog för att anta att en ip-klassad telefon inte ska behöva braka ihop efter att vi haft den i en blöt ficka, eller pratat en stund i duggregn? (idg.se)
 3. Det vanligaste råmaterialet till washi är bast från kozo, pappersmullbärsträd (Broussonetia papyrifera), men även andra träd kan användas. Skott från kozo skärs i halvmeterlånga bitar och barken ångas av, den mörka ytterbarken avlägsnas och innerbarken torkas. När det är dags att tillverka pappersmassa, läggs barken i blöt över natten och kokas sedan med pottaska eller soda som hjälper till att lösa upp stärkelse, fett och garvämnen. Efter noggrann sköljning i kallt vatten skiljs fibrerna åt med hjälp stampverk eller klubbor. (wikipedia.org)
 4. Fytin kan elimineras genom att man långtidsbakar brödet och genom att man lägger kli och spannmålsprodukter i blöt 8-10 timmar innan det skall användas. (wikipedia.org)
 5. Kamelia kan odlas som krukväxt. Jorden måste alltid hållas jämnt fuktig och även luftfuktigheten ska vara hög. Både vattning och duschning ska ske med kalkfattigt vatten. Om kamelian får torka ut så faller knopparna av. Jorden får inte heller bli för blöt, och under viloperioden på vintern behöver växten mycket mindre vatten än på sommaren. Jorden ska vara sur och helst ha ett pH-värde på omkring 5. Från april till augusti tillförs näring en gång i veckan vid vattning. (wikipedia.org)
 6. Kidneybönor som inte tillagats eller tillagats dåligt uppges vara giftiga (då de innehåller lektinet fytohemagglutinin) och orsakar kraftiga magbesvär. Besvären kan yttra sig som magont och kraftigt illamående. Även tarmens slemhinna påverkas, och förändras av otillagade kidneybönor. Bönorna tillagas genom att man lägger dem i blöt 6–7 timmar före kokning. Blötlagda bönor skall stormkokas i minst 10 minuter för att man ska undvika att få i sig det giftiga lektinet. Giftighetsgraden mäts i hemagglutinerande enhet (hau). Otillagade bönor kan innehålla 70 000 hau, dåligt tillagade kan innehålla 400 000 hau (kokning på svag värme ökar giftets potens) medan fullt tillagade bönor endast innehåller ett par hundra hau. Kidneybönor väl tillagade innehåller, liksom flera andra sorters bönor, en hel del protein, vitaminer och mineraler. Uppgifterna om "giftighet", och sambandet med fytohemagglutinin, är osäkra. Det är dock vetenskapligt väl belagt att råa och felaktigt tillagade kidneybönor kan vara skadliga, och i enstaka fall dödliga, på grund av fytohemagglutinin. (wikipedia.org)
 7. Proceduren från det att man lägger fisken i lut till dess att man har fisken på matbordet tar över två veckor. Den torkade fisken läggs först i blöt i fem-sex dygn, i kallt vatten som byts en gång om dagen. Den vattenmättade fisken läggs därefter några dygn i nytt vatten tillsammans med lut. Luten som används är en vattenlösning av natriumkarbonat (soda) och kalciumhydroxid (släckt kalk). Därefter avlutas fisken i fem-sex dygn i nytt kallt vatten, som åter byts en gång om dagen. Efter detta kokas fisken försiktigt innan den serveras. Om den inte har avlutats tillräckligt får lutfisk en egenartad, genomskinlig lyster och en dallrande konsistens. Den främsta orsaken till att många inte gillar lutfisk torde vara att de har serverats dåligt avlutad fisk, som alltså har en geléaktig konsistens. Dåligt avlutad fisk krymper åtskilligt vid kokningen, och är den riktigt dåligt avlutad försvinner den helt: det finns bara spad kvar. (wikipedia.org)
 8. Malt är säd, vanligen korn, som fuktats med vatten och fått gro. Groddarna producerar enzymet amylas vilket får stärkelsen i maltet att omvandlas till maltsocker när maltet läggs i blöt, som vid bryggning. Efter att groendet gått tillräckligt långt avbryts processen genom att grönmalten torkas eller rostas med varm luft. Den färdiga malten kan lagras länge. Malt används i tillverkning av öl och whisky men används även i jul- och påskmust, vissa bröd och till exempel memma. Dess rostningsgrad är en viktig smakfaktor: kraftigare rostning ger ett mörkare öl i och med att sockret karamelliseras. Vid ölbryggning används huvudsakligen ljusa maltsorter som pilsnermalt och pale ale-malt. (wikipedia.org)
 9. Rå färsk näver är fuktig rakt igenom. När den torkar kan den inte bli blöt inuti igen. En näverbit som legat i regnet kan därför vara tändmaterial utan att ha torkat upp först. (wikipedia.org)
 10. Börja med att koka köttet i ett kokkärl med vatten, kryddor och lök tills köttet är mört, och låt det sedan svalna. Ta bort svålen från fläsket och skär köttet i tärningar. Ta en handduk och blöt den i varmt vatten och krama ur. Bred ut handduken i en rundbottnad skål. Täck botten och sidorna av skålen med svålen, med svålens blanka utsida ned mot handduken. Varva de olika köttslagen med späck, gelatin och kryddor. Dra ihop duken till ett hårt knyte och bind ihop detta med ett snöre av bomull eller annat värmetåligt naturmaterial. Koka knytet på svag värme i ca 20 minuter, exempelvis i samma spad som tidigare. Ta upp knytet och låt det sedan ligga i press minst tio timmar i kylskåp. Pressylta serveras vanligtvis kylskåpskall, skuren i tunna skivor, och ofta med kokt potatis och senap. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.