Blandekonomi Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blandekonomi, varianter, uttal och böjningar av blandekonomi

Blandekonomi synonym, annat ord för blandekonomi, vad betyder blandekonomi, förklaring, uttal och böjningar av blandekonomi.

Vad betyder och hur uttalas blandekonomi

Blandekonomi uttalas bland|eko|nomi och är ett substantiv.

Ordformer av blandekonomi

Singular

blandekonomi
obestämd grundform
blandekonomis
obestämd genitiv
blandekonomin
bestämd grundform
blandekonomins
bestämd genitiv

Blandekonomi är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blandekonomi

  1. En vanlig missuppfattning är att ordet "lagom" är unikt för det svenska språket och saknar motsvarigheter i alla andra språk. Detta är en faktoid enligt Mikael Parkvall. Uppfattningen att Sverige är "landet lagom" och att lagom är ett ideal för den svenska folksjälen har fått spridning därför att den svenska modellen baserad på kompromissvillighet och blandekonomi ibland har beskrivits som en medelväg mellan ytterligheter av politiska system, exempelvis av den amerikanske journalisten Marquis Childs i boken Sweden: the Middle Way från 1936. (källa)
  2. En marknadsekonomi (marknadsekonomisk) är ett socialt system baserat på arbetsfördelning i vilket priset på varor och tjänster bestäms av ett fritt prissystem satt genom utbud och efterfrågan. Detta kontrasteras ofta mot kapitalism eller kommandoekonomi. I praktiken har inget land i modern tid varit någon renodlad marknadsekonomi eller planekonomi, alla länder har någon form av blandekonomi, vilken kan se ut på många olika sätt. (källa)
  3. Marknadsliberalismen blev en av de krafter som lade grunden för den industriella revolutionen och den fria marknad som växte fram under 1800-talet. Under början av 1900-talet ledde nationell protektionism och den stora depressionen till att marknadsliberalismen ifrågasattes. Keynesianismen förespråkade i stället statliga interventioner och blandekonomi. (källa)
  4. Vid olika tidpunkter och i olika länder har exempelvis socialliberala, socialdemokratiska och kristdemokratiska partier och politiker betraktas som "i mitten" och det är därför svårt att ange några klassiska politiska mittenåsikter enbart utifrån hur partierna själva betecknar sig. I Sverige har Miljöpartiet och Kristdemokraterna tidvis tagit ställning mot blockpolitiken och den socioekonomiska höger-vänsterskalan, och betraktar således sig själva som mittenpartier (även om Kristdemokraterna har stått till höger och Miljöpartiet till vänster i frågor som rör sociala värderingar). Även Centerpartiet och Liberalerna beskrivs ofta som mittenpartier. Socialdemokraternas pragmatiska blandekonomi har ibland beskrivits som mittenpolitik. I Sverige hade begreppet borgerlig vänster sin största betydelse under 1970-talet. (källa)
  5. Blandekonomi är ett ekonomiskt system där det huvudsakligen råder marknadsekonomi, men där bland annat statsmakterna försöker påverka den ekonomiska utvecklingen. De flesta ekonomiskt välutvecklade länderna i världen har ett blandekonomiskt system. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.