Blomma Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blomma, varianter, uttal och böjningar av blomma

Blomma synonym, annat ord för blomma, vad betyder blomma, förklaring, uttal och böjningar av blomma.

Synonym till blomma

Hittade 2 varianter av ordet blomma:

Vad betyder och hur uttalas blomma

Blomma uttalas blomma och är ett substantiv -n blommor.

Blomma betyder:

Ordformer av blomma

Singular

blomma
obestämd grundform
blommas
obestämd genitiv
blomman
bestämd grundform
blommans
bestämd genitiv

Plural

blommor
obestämd grundform
blommors
obestämd genitiv
blommorna
bestämd grundform
blommornas
bestämd genitiv

Blomma1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas blomma

Blomma uttalas blomma och är ett verb -de.

Ordformer av blomma

Aktiv

blomma
infinitiv
blommar
presens
blommade
preteritum
blommat
supinum
blommande
presens particip
blomma
imperativ

Passiv

blommas
infinitiv
blommas
presens
blommades
preteritum
blommats
supinum

Perfekt particip

blommad en
~ + subst.
blommat ett
~ + subst.
blommade den/det/de
~ + subst.

Blomma2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Blomma på Engelska

  • flower - flowering plant, herb, bouquet, bunch of flowers, pick flowers
  • blossom, bloom - corolla, the blossom of the fruit trees
  • flower, bloom, blossom - develop flowers, open, display flowers or blossom, the roses were flowering

Hur används ordet blomma

  1. Moderna geishor lever fortfarande i traditionella geishahus som kallas "okiya" i stadsdelar som kallas "hanamachi" (花街 "blomsterstäder"). Dock bosätter sig ofta äldre välrenommerade geishor i egna lägenheter eller hus. Den eleganta värld som geishorna tillhör kallas "karyūkai" (花柳界 "världen av blommor och pilträd"). Den berömda geishan Mineko Iwasaki sa att det beror på att "geisha är som en blomma, vacker på sitt eget vis, och likt ett pilträd, graciös, flexibel och stark.". (källa)
  2. Gerbera har blivit vanlig som snittblomma och krukväxt och då används ofta korsningar mellan två sydafrikanska arter, Gerbera jamesonii och Gerbera viridifolia. Sådana korsningar brukar kallas Gerbera hybrida eller Gerbera x cantabrigiensis. Gerberornas popularitet har gjort dem ekonomiskt betydelsefulla: De är de femte mest använda snittblommorna i världen. Som krukväxter slängs de vanligen efter blomningen, då de är svåra att fås att blomma om. I försök har de konstaterats ta upp och binda bensen ur luften. (källa)
  3. Gladiolsläktets arter är fleråriga örter med knölar som vissnar ner efter växtsäsongens slut. Knölarna omges av flera lager fibrösa skal. De basala bladen är små och tillbakabildade, stjälkbladen är två till många, svärdlika. Blomställningen är ett ensidigt ax med många blommor. Varje blomma omges av stödblad. Hyllebladen är sammanväxta vid basen och bildar en blompip, kronan är osymmestrik med de tre övre flikarna större än de undre. Ståndarna är tre och pistillen har tre grenar. Frukten är en trerummig kapsel med många frön. (källa)
  4. Till sitt levnadssätt är guldbaggarna blombesökare, som i hetaste solgasset flyger omkring, men vid mulen väderlek sitter trögt stilla på den blomma eller blomsamling på vilken de slagit sig ner. De äter företrädesvis frömjölet och ståndarna, men även kronbladen. Dock lockas de, liksom så många andra insekter, även av utsipprande trädsaft, och vissa tycks till och med uteslutande hämta sin näring därifrån. Larverna lever i multnande trä, några även bland multnande stackmaterial i myrstackar. När dessa skalbaggar känner sig hotade avsöndrar de från bakdelen en gulvit illaluktande vätska som försvar. (källa)
  5. Gulsporre (Linaria vulgaris) är en blomma med gula kronblad. (källa)
  6. Harsyra blir fem till tio cm hög och växer med smala, krypande, fjälliga och greniga jordstammar. Dess blad och blommor utgår direkt från jordstammen. Bladen är glest håriga och har ofta en rödaktig undersida. Sommartid bär den självbefruktande kleistogama blommor, som alltså aldrig slår ut. Senare under året, vanligen i november-december, förökar sig plantan sexuellt med hjälp av oftast bara en ensam blomma, som bär ett par stödblad mitt på det långa skaftet. Denna blommas kronblad blir åtta till tolv millimeter långa och är till färgen vanligtvis vita med lila ådror, men exemplar med rosa eller rödlila kronblad förekommer också. Frökapseln blir cirka tre millimeter och är grönvit. (källa)
  7. Inom naturvetenskapen kan begreppet hermafrodit dels syfta på organismer med fullt utvecklade både kvinnliga och manliga könskörtlar, och kapabla att reproducera sig själva både med ägg och spermier och kan dels syfta på blommor med ståndare och pistill i samma blomma, se sambyggare. (källa)
  8. Honungens lukt, smak och färg beror på från vilka blommor som bina hämtat nektar från. Kemiskt sett innehåller honung cirka 75 procent sockerarter och cirka 20 procent vatten. Huvuddelen av sockret är de enkla sockerarterna druvsocker och fruktsocker. Svensk honung är i regel fast till konsistensen eftersom svenska blommors nektar innehåller relativt mycket druvsocker. Inga tillsatser är tillåtna i honung. (källa)
  9. Blomman är den del av blomväxterna som används för fortplantning. Blommans funktion är att producera frön. Blommor är ofta färgglada eller doftande för att locka till sig insekter så att de kan bli pollinerade. (källa)
  10. En hyperonym är ett ord vars betydelse omfattar innebörden av ett mer specifikt (eller flera mer specifika) ords betydelse. Det specifika ordet kallas hyponym. "Blomma" är hyperonym till "ros". "Nederbörd" är hyperonym till "regn". Omvänt är "regn" är hyponym till "nederbörd". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.