Blymönja Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder blymönja, varianter, uttal och böjningar av blymönja

Blymönja synonym, annat ord för blymönja, vad betyder blymönja, förklaring, uttal och böjningar av blymönja.

Vad betyder och hur uttalas blymönja

Blymönja uttalas bly|mönja och är ett substantiv.

Ordformer av blymönja

Singular

blymönja
obestämd grundform
blymönjas
obestämd genitiv
blymönjan
bestämd grundform
blymönjans
bestämd genitiv

Blymönja är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet blymönja

  1. När blymönja (blyoxid) ingår som stabilisator talar man om blyglas, som även benämns kristallglas. Om glasbildaren kiselsyra delvis (upp till 56%) byts mot borsyra (tillsätts i glasmassan som borax) får man borsilikatglas, som är särskilt motståndskraftigt mot kemisk påverkan, tål hög temperatur och är motståndskraftigt mot snabba temperaturväxlingar. Denna sorts glas har därför stor teknisk användning. Till kvicksilverlampor används så kallat hårdglas innehållande 20-30% aluminiumoxid. Smältning av ren kvartssand utan tillsatser ger kvartsglas, som har den speciella egenskapen att det släpper igenom ultraviolett ljus (UV-ljus). Det är denna sorts glas som används till urladdningsröret i kvartslampor. Utöver detta tillsätts också ofta luttringsmedel för att erhålla cirkulation i glasmassan då luttringsmedlet avger gaser. (källa)
  2. Förbandets styrka bestäms huvudsakligen av skjuvning av niten och hålkanttryck i plåtarna som nitas. Friktion kan uppkomma till följd av den sammanpressning av materialet som uppstår genom förspänning vid nitning och snedställning av nitar vid belastning, men är högst osäker. Vid varmnitning av stålkonstruktioner var det vanligt att blymönja applicerades mellan delarna, varvid friktionen blev mycket låg. (källa)
  3. Blyvitt, liksom de intensiva blypigmenten blygult (blyglete och bly-tenngult) och blymönja, förekommer inte naturligt, utan har ända sedan antiken tillverkats genom kemiska processer. (källa)
  4. Blymönja, blyrött eller mönjerött är ett starkt orangerött pigment som utgörs av en komplicerad blyoxid Pb3O4. Blymönja finns naturligt i mineralet minium men kan också framställas syntetiskt och har då Colour Index-beteckning Pigment Red 105 (C.I. 77578). (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.