Bodelning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bodelning, varianter, uttal och böjningar av bodelning

Bodelning synonym, annat ord för bodelning, vad betyder bodelning, förklaring, uttal och böjningar av bodelning.

Vad betyder och hur uttalas bodelning

Bodelning uttalas bo|del|ning och är ett substantiv.

Ordformer av bodelning

Singular

bodelning
obestämd grundform
bodelnings
obestämd genitiv
bodelningen
bestämd grundform
bodelningens
bestämd genitiv

Plural

bodelningar
obestämd grundform
bodelningars
obestämd genitiv
bodelningarna
bestämd grundform
bodelningarnas
bestämd genitiv

Bodelning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bodelning

  1. Vid skilsmässa delas giftorättsgodset lika mellan makarna. Vid arvskiften likaså, dock kan den framlidne maken göra den andre i stort sett arvslös (med undantag för 4 basbelopp). Giftorätt är samma som bodelning. (källa)
  2. Den svenska familjerättslagstiftningen bygger på tvåsamhet och monogami. Polygamiska äktenskap strider mot den svenska Ordre public och det saknas även lagar som reglerar arv och bodelning vid dödsfall i polygama äktenskap. I Sverige är det olagligt att ingå äktenskap när man redan är gift. Parter som ingår ett äktenskap med fler parter än två kan dömas för tvegifte. Ett polygamiskt äktenskap godkänns inte i Sverige om det finns äktenskapshinder enligt svenska lagar när äktenskapet ingås och minst en av parterna har anknytning till Sverige. Med anknytning till Sverige menas ofta att man antingen är bosatt i Sverige eller har ett svenskt medborgarskap. En åklagare kan upplösa polygamiska äktenskap ifall äktenskapet ingåtts i Sverige eller om en av parterna hade anknytning till Sverige när äktenskapet ingicks, även om äktenskapet ingicks i ett land där det polygama äktenskapet var lagligt. Som huvudregel kan en åklagare inte upplösa äktenskap som ingåtts utomlands ifall parterna inte hade någon anknytning till Sverige då äktenskapet ingicks. Detta eftersom man oftast behandlar utländska äktenskap som giltiga i Sverige om de var lagliga i den stat de utfärdades i och någon av parterna inte hade anknytning till Sverige. (källa)
  3. Skyddet gäller inte heller i tvist mellan den försäkrade och hans/hennes make eller f.d. make, sambo eller f.d. sambo. Om det gått minst ett år sedan äktenskapet eller sammanboendet upphört kan rättsskydd dock beviljas under förutsättning att tvisten avser något annat än bodelning eller tvist om äganderätt. (källa)
  4. Genom ett så kallat samboavtal kan samborna avtala att viss egendom inte ska ingå i bodelningen eller till och med att bodelning inte ska ske. Avtalet skall upprättas skriftligen och undertecknas av samborna. (källa)
  5. Skilsmässa är numera enligt svensk rätt det enda giltiga sättet för upplösning av äktenskap om båda makarna är i livet. Äktenskapet upplöses genom dom i tingsrätten. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft. Ansökan om skilsmässa kan lämnas in gemensamt eller av den ena parten. Någon orsak behöver numera ej i normalfallet anges, endera parten äger samma rätt att utan väsentlig anledning övergiva den andra parten, äktenskapslöftena till trots. För par som har barn under 16 år krävs sex månaders betänketid innan skilsmässa beviljas. Om bara den ena parten vill skiljas gäller också betänketid. I samband med skilsmässa brukar bodelning aktualiseras. (källa)
  6. Ärende är vad som i juridiska sammanhang handläggs av myndigheter och i vissa fall av domstolar. Förvaltningsmyndigheter i Sverige tillämpar förvaltningslagen (1986:223), vilken även tillämpas av domstolar i vissa ärenden, såsom vid anställning. Lagen (1996:242) om domstolsärenden används av allmänna domstolar när bestämmelserna i Rättegångsbalken inte används, det kan röra enklare frågor där huvudförhandling inte behövs, såsom adoption, bodelning, god man eller förvaltarskap. Vid handläggningen av ett ärende består tingsrätten av en lagfaren domare. (källa)
  7. Bodelning, äldre boskillnad, är den delning mellan makars egendom som skall ske vid äktenskapets upplösning genom den ene makens död eller äktenskapsskillnad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.