Brandvakt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brandvakt, varianter, uttal och böjningar av brandvakt

Brandvakt synonym, annat ord för brandvakt, vad betyder brandvakt, förklaring, uttal och böjningar av brandvakt.

Vad betyder och hur uttalas brandvakt

Brandvakt uttalas brand|vakt och är ett substantiv.

Ordformer av brandvakt

Singular

brandvakt
obestämd grundform
brandvakts
obestämd genitiv
brandvakten
bestämd grundform
brandvaktens
bestämd genitiv

Plural

brandvakter
obestämd grundform
brandvakters
obestämd genitiv
brandvakterna
bestämd grundform
brandvakternas
bestämd genitiv

Brandvakt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet brandvakt

  1. Brandvakt, eller nattväktare, var ett yrke i större städer som inneburit olika arbetsuppgifter, men som ofta innebar att nattetid håll ordning och sköta brandbevakningen. Begreppen brandvakt, nattvakt och stadsvakt har ibland använts synonymt men också haft olika betydelser i olika städer och under olika tider. Utöver vakthållning kunde brandvakten i vissa städer, och under vissa perioder även reglera gatubelysning, ha hand om stadens nycklar, meddela tid och vädervariationer. Brandvakten var vanligen beväpnade med exemplvis knölpåk eller någon form av pik, och hade visselpipa eller något annat redskap för att kunna larma om det behövdes.
  2. I antikens Rom fanns en brandvaktskår under befäl av den så kallad Triumviri nocturni, men redan i Höga visan, kap. 3 vers 1–3, omskrivs väktare som patrullerar staden om natten.
  3. Brandvakter har funnits i Europeiska städer sedan ivarjefall 500-talet, patrullerande eller utposterade på viktiga platser. Frans I av Frankrike hade två särskilda nattvaktskårer, "som funnits i Paris sedan urminnes tider", nämligen Guet Royal som patrullerade till häst och till fots, och Guet assis som hade till uppgift att "sitta och sova med öppna ögon" och vara den kungliga nattvakten till hjälp. Den senare gruppen utgjordes ofta av hantverksfolk som hade denna uppgift vissa specifika nätter.
  4. Som organiserad kår förekom i England Watchmen, ofta kallade Old Charley, först framåt 1400-talet, exempelvis i Exeter år 1408. De patrullerade gatorna med lykta, klocka och gevär. I teaterstycket Mycket väsen för ingenting från år 1600 av William Shakespeare förekommer en scen (akt 3, scen 3) där två brandvakter framställs som inkompetenta, arbetsovilliga och som framförallt inte själva får skapa något oväsen. "Brandvakten: Gudbevars! Nej förr sova än prata, vi äro folk som känna vår instruktion." Scenen slutar med att de båda brandvakterna slår sig ned på kyrktrappan för att sova.
  5. I Stockholm har det funnit beväpnade stadsvakter sedan ivarjefall 1500-talet. 1663 omnämns att 20 av kronans ryttare ska upprätthålla ordning och säkerhet i staden under "de mörkaste nätterna". Dessa beridna nattvakter kallades för Archerer. 1723 togs första besluten om att upprätta en särskild brandvaktskår i Stockholm och från 1729 patrullerade brandvakter i staden om nätterna. De patrullerade två och två. Till en början löd bestämmelser att den ena skulle bära ett läderämbar, en yxa och en handlykta, och den andra en harskramla samt en handbåtshake. Senare bestämmelser statuerade att de istället skulle bära en bygel, även kallad brandvaktssax, vilket var ett gripverktyg med stång, med vilket brandvakten kunde greppa störande personer om halsen. Brandvakternas öknamn "bygling" förkortades senare till "byling" och kom att användas om Stockholms poliser efter 1850 års polisreform, varefter det senare spred sig i landet. I änden av stången satt även en så kallad doppsko som brandvakten stötte i gatstenen när det behövdes förstärkning.
  6. Till brandvakter i Stockholm fick inga kvinnor eller pojkar utses, de skulle gå tysta på gatorna utan att prata men varje timme skulle de ropa. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.