Brobygge Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brobygge, varianter, uttal och böjningar av brobygge

Brobygge synonym, annat ord för brobygge, vad betyder brobygge, förklaring, uttal och böjningar av brobygge.

Vad betyder och hur uttalas brobygge

Brobygge uttalas bro|bygge och är ett substantiv.

Ordformer av brobygge

Singular

brobygge
obestämd grundform
brobygges
obestämd genitiv
brobygget
bestämd grundform
brobyggets
bestämd genitiv

Plural

brobyggen
obestämd grundform
brobyggens
obestämd genitiv
brobyggena
bestämd grundform
brobyggenas
bestämd genitiv

Brobygge är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Brobygge på Engelska

  • bridgeconstruction

Hur används ordet brobygge

  1. Ett brobygge diskuterades redan i samband med den gotländska järnvägsutbyggnaden i början av 1900-talet, då i form av en järnvägsbro. Eftersom järnvägsutbyggnaden norrut aldrig nådde Fårösund utan stannade på 1920-talet i Lärbro minskade intresset för en järnväg till Fårö. (källa)
  2. Brobygget var ett led i en större omläggning av riksväg 50, som numera går via Skänninge innan vägen når E4:an vid Mjölby. Tidigare gick riksväg 50 via Vadstena för att utmynna i E4:an vid Ödeshög. Väg- och brobygget ingick i ett större infrastrukturprojekt (BanaVäg Motala-Mjölby) som även omfattade järnvägen i nord-sydlig riktning, som ersatte det tidigare enkelspåret mellan Motala och Mjölby med ett dubbelspår. Motalabron och den övriga delen av infrastruktursatsningen invigdes den 9 oktober 2013 av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni i Motala. (källa)
  3. "Adelcrantzes bro", som den kom att kallas efter den som ställde förslaget (friherren och arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz), var byggd på 32 stenkistor och gick att öppna för segeltrafiken. 1987 firades Kungens väg 200 år, det var den 19 augusti 1787 som Gustav III invigde Drottningholmsvägen genom centrala Bromma. Vägen med tillhörande broar går ungefär i öst-västlig riktning, vilket kartan från 1829 visar. Kartan ingick som bilaga till Carl Gustaf af Forsells bok Beskrifning Öfver Bromma Socken År 1825. Med tillägg 1843. Tidsskillnaden mellan 1787 och 1829 spelar i detta fall ingen roll, eftersom ingenting väsentligt inträffade med vägen eller dess omgivningar under de första 42 åren. Bron över Nockebysundet var Adelcrantz' speciella skötebarn, enligt Rolf Gezelius i Brommaboken 1987. Gustav III önskade bättre förbindelser att färdas från Stockholms slott till Drottningholm och på hans initiativ byggdes tre nya broar. Gustav såg även till att den långa besvärliga färdvägen från Stockholm till Lovön förbättrades. Det var ett omfattande infrastrukturprojekt som även innefattade flera brobyggen. Adelcrantz hade stort inflytande på utformningen av hela väg- och broförbindelsen mellan Stockholm och Drottningholm. Han lyckades övertyga kungen om att undvika en flottbro och istället bygga en betydligt dyrare, fast bro, som vilade på stenkistor. Adelcrantz skulle lösa problemen och år 1780 hade han sitt förslag klart. (källa)
  4. En samvetslös affärsman anländer till en liten stad. Han är beredd att göra i stort sett vad som helst för att vinna vackra Vera Odelmans gunst. Först gäller det att bli av med konkurrenterna. Hans största motståndare är ingenjören Henrik Thegel och Bonck tänker förstöra för honom genom att sabotera ett av hans brobyggen. (källa)
  5. Per Bengtsson var brukare av ett frälsehemman om 1/3 i Slangemölla, Holms socken, tillhörigt familjen Staël von Holstein som han övertagit efter sin far. Han var representant för Hallands södra domsaga vid riksdagarna 1817 och 1823. Per Bengtsson försökte driva frågan om rätten för brukare av gårdar i den "Tripska förpantningen", att få friköpa sin jord. Den Tripska förpantningen var 211 mantal jord som av kronan förpantats till dess fordringsägare Daniel Schegel 1652. År 1823 fastslog dock regeringen att de nuvarande ägarna skulle ha rätt att behålla sina gods utan att behöva riskera att få dem återlösta varken av kronan eller av åborna på jorden, ett beslut som godkändes av riksdagen trots Per Bengtssons protester. 1817 försökte han även lägga fram ett förslag om att de halländska säterierna borde delta i fråga om vägunderhåll samt kyrko- och brobyggen på samma sätt som övriga jordägare. Övriga riksdagsmän av bondeståndet ansåg dock att ett sådant förslag stod i strid med adelsprivilegierna och att frågan därför var meningslös att driva. Han försökte även förgäves driva frågan att havstång fritt skulle få hämtas på stranden att användas som gödsel, även av icke strandägare. (källa)
  6. Gustav III såg även till att den långa besvärliga färdvägen från Stockholm till Lovön förbättrades (dagens Drottningholmsvägen). Det var ett omfattande infrastrukturprojekt som även innefattade flera brobyggen, föregångarna för dagens Tranebergsbron, Nockebybron och Drottningholmsbron. Arkitekt för alla tre broarna var C.F. Adelcrantz. Tidigare hade kungligheterna fått färdas till slottet på Drottningholm via den långa omvägen genom Solna socken och Bällsta till Tyska botten, för att därifrån färjas över till Lovön. Trots att Gustav III gärna vistades på Drottningholms slott under somrarna var hans stora intresse Hagaparken och dess byggnader, speciellt projektet med det ofullbordade Stora Haga slott. Sin sista tid i livet bodde han där i Gustav III:s paviljong. (källa)
  7. Ungefär allt sedan människan kunnat frakta sig själv och sina förnödenheter per båt har det funnits vad man skulle kunna kalla färjeleder. Färjor behövdes där vadställen saknades, ofta på grund av att vattendraget var för djupt eller för stort för att kunna bemästras av ett brobygge. (källa)
  8. Från hösten 2016 till hösten 2018 byggdes en ny bro, och även då stängdes banan tidvis (ett brobygge ger mindre avstängning än ombyggning av banken). Under avstängningarna gick all trafik med lastbil och buss. NSB:s tåg som normalt går Heimdal-Storlien gick då Heimdal-Kopperå och buss Kopperå-Storlien. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.