Bronsåldersgrav Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bronsåldersgrav, varianter, uttal och böjningar av bronsåldersgrav

Bronsåldersgrav synonym, annat ord för bronsåldersgrav, vad betyder bronsåldersgrav, förklaring, uttal och böjningar av bronsåldersgrav.

Vad betyder och hur uttalas bronsåldersgrav

Bronsåldersgrav uttalas brons|ålders|grav och är ett substantiv.

Ordformer av bronsåldersgrav

Singular

bronsåldersgrav
obestämd grundform
bronsåldersgravs
obestämd genitiv
bronsåldersgraven
bestämd grundform
bronsåldersgravens
bestämd genitiv

Plural

bronsåldersgravar
obestämd grundform
bronsåldersgravars
obestämd genitiv
bronsåldersgravarna
bestämd grundform
bronsåldersgravarnas
bestämd genitiv

Bronsåldersgrav är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bronsåldersgrav

  1. Kommunen är rik på fornminnen. Gravfält finns i trakten av Ekeby. Där har man också funnit en långhusgrund. Det största och mest imponerande är Svalnäsgravfältet i Svalnäs. Kommunens enda bronsåldersgrav finns uppe på höjden Charlottenberg, varifrån man kunde bevaka inloppet till Edsviken vid Stocksundet. På bronsåldern gick vattnet ungefär 15 meter högre än nu, det vill säga ungefär vid brobanan av nuvarande Stocksundsbron. På vikingatiden var detta en viktig sjöled till Mälaren via Norrviken. Numera är det omöjligt att ta sig med båt direkt mellan Edsviken och Norrviken. (källa)
  2. Bruzelius omtalar här fynd av organiskt material, bland annat var ett lik ej helt förmultnat och inpackat i bevarad tång. Denna situation minner om de danska bronsåldersgravarna från Jylland där organiskt material och liken bevarats nästan intakta. Till skillnad från de jylländska ekstamsgravarna var dock graven i Skäfehögen uppbyggd av en stenram med träplankor som lock. (källa)
  3. Från nordiska bronsåldersgravar finns många fynd av rakknivar, och detta, tillsammans med andra fynd och avbildningar indikerar att flertalet män var slätrakade. Denna trend höll i sig till yngre järnålder (ca 500 e.Kr) då nordiska män istället bar långa kraftiga mustascher tillsammans med långt spetsigt hakskägg, ibland delat i två tofsar och emellanåt flätat eller tvinnat, ett mode som även höll i sig under vikingatiden. (källa)
  4. Sveriges nordligaste skeppssättning finns vid sjön Mjösjön i Yttertavle, Umeå kommun, på en tidigare ö (idag fastland) invid fyra bronsåldersgravar. (källa)
  5. Svenskarna grävde på två platser i Lapithos och den första var Vrysi tou Barba (grek. Farfars Källa), nekropolen med bronsåldersgravar alldeles i närheten av byn. Idag finns inga synliga spår av denna vidsträckta nekropol. När de svenska utgrävningarna väl kom igång gav de oerhörda resultat. En enorm gravplats med hundratals gravar grävdes ut. Grottliknande gravkammare var uthuggna i den mjuka kalkstensklippan och tillslutna med ett stort stenblock. Dessa gravar var osannolikt rika på föremål i koppar och brons vilket tyder på att det måste ha funnits en välmående stad i närheten. Den hittades aldrig av svenskarna, men bör ha legat nära gravplatsen. Det utmärkta läget nära havet med dess naturliga hamn talar för detta. Det anses att Lapithos kan ha varit ett centrum för kopparhanteringen, vilket gjort byn så välmående. Kanske låg den forntida staden under den moderna byn som fortfarande får sin vattenförsörjning från den evigt flödande källan. (källa)
  6. På platsen där Bro kyrka ligger fanns under förhistorisk tid bronsåldersgravar och bildstenar. Enligt sägnen byggdes kyrkan på platsen för en offerkälla. Bro kyrka blev också under medeltiden en känd offerkyrka. (källa)
  7. Bielke är dotter till Gösta och Marta Silvén. Hon tog en fil.lic. i nordisk arkeologi vid Uppsala universitet, och blev specialist på bronsåldersgravar. Sedan 1960-talet levde hon ihop med Carl Axel Piroh, en fastighetsinvesterare med anknytning till finansmannen Adam Backström. De har två söner tillsammans som de fick runt 1970, och på 70-talet bodde hon och barnen på Östermalm i Stockholm. Hon blev änka några år efter millennieskiftet. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.