Bubbla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bubbla, varianter, uttal och böjningar av bubbla

Bubbla synonym, annat ord för bubbla, vad betyder bubbla, förklaring, uttal och böjningar av bubbla.

Hittade 2 varianter av ordet bubbla:

Vad betyder och hur uttalas bubbla

Bubbla uttalas bubbla och är ett substantiv -n bubblor.

Ordformer av bubbla

Singular

bubbla
obestämd grundform
bubblas
obestämd genitiv
bubblan
bestämd grundform
bubblans
bestämd genitiv

Plural

bubblor
obestämd grundform
bubblors
obestämd genitiv
bubblorna
bestämd grundform
bubblornas
bestämd genitiv

Bubbla1 är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Vad betyder och hur uttalas bubbla

Bubbla uttalas bubbla och är ett verb -de.

Bubbla betyder:

Ordformer av bubbla

Aktiv

bubbla
infinitiv
bubblar
presens
bubblade
preteritum
bubblat
supinum
bubblande
presens particip
bubbla
imperativ

Passiv

bubblas
infinitiv
bubblas
presens
bubblades
preteritum
bubblats
supinum

Bubbla2 är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Bubbla på Engelska

  • bubble - air bubble
  • bubble - form bubbles, simmer, the saucepan is bubbling

Hur används ordet bubbla

  1. Kvicksilvertermometer är en termometer vars funktion baseras på att kvicksilvers volym ökar med temperaturen. Den består av kvicksilver inneslutet i glas. Vanligtvis finns det mesta kvicksilvret i en bubbla i ena änden. Därifrån kan det expandera ut i en lång och mycket smal hålighet och även kontrahera därifrån. Eftersom expansionshålet är så smalt kan en liten procentuell utvidgning av hela kvicksilverbubblan resultera i en relativt lång förlängning av kolumnen i det smala hålet, vilket gör att temperaturskillnaderna blir någorlunda lätt avläsbara. Utrymmet i expansionshålet bortom kvicksilvret kan vara utfyllt med kväve eller vara helt tomt (vakuum). (källa)
  2. Metaforen används bland annat för att åskådliggöra något, för att förkorta uttryckssättet, för att undvika anstötlighet, för att ge extra eftertryck, för att förringa något, samt för den språkliga utsmyckningens skull. Inte minst i massmedia är metaforer vanliga, där till exempel 'IT-bubbla', 'börskrasch' och 'fotbollsfeber' har använts på slagkraftiga löpsedlar. Det mest kända användningsområdet är annars inom poesin. (källa)
  3. Pratbubblor är en grafisk konvention som används i tecknade serier för att låta ord (och mer sällan bilder) representera tal eller tankar alstrade av en viss figur. Det finns ofta en skillnad i utseende mellan de bubblor som representerar tal och de som representerar tankar: de senare benämns ofta som tankebubblor. (källa)
  4. Kammaren i skrivhuvudet fylls av bläck från själva bläckpatronen, och i botten på varje färgkammare finns ett tunt elektriskt motstånd. Skrivarens styrelektronik bestämmer när ström skall flyta genom motståndet. När strömmen flyter genom motståndet hettar det upp ett tunt lager bläck till över 500 grader. Då bläcket börjar koka skapas en bubbla av bläckånga, som trycker ut en liten droppe bläck genom pipen. Droppen övervinner bläckets ytspänning och frigör sig från pipen, trycket från bubblan spottar iväg droppen mot papperet. Därför kallas ibland också denna typ av skrivare för "bubble jet" istället för "inkjet". Droppens volym är mycket liten, ungefär en miljondel av volymen på en vattendroppe, och en bokstav i normal storlek bildas av 20 bläckdroppar på höjden och 20 bläckdroppar på bredden. När motståndet svalnar, efter det att strömmen som flyter genom det har avbrutits, spricker bubblan, och suget som uppstår drar in nytt bläck i kammaren från bläckbehållaren, och processen upprepas igen för nästa bläckdroppe. (källa)
  5. Sjudning är en metod i matlagning som går ut på att koka något på svag värme. Vattnet ska bara bubbla lite grann. Används ofta till känsliga livsmedel som hade tagit skada av vanlig kokning, till exempel korv, kolasås eller i chokladpudding. Kroppkakor bör sjudas. (källa)
  6. Vanligen brukar man med benämningen serieskapare tala om antingen serietecknaren och manusförfattaren, men ibland inkluderas även yrkeskategorierna tuschare (den som tuschar bilderna enligt tecknarens blyertsskisser), textare (arbetar med textning av pratbubblor och annan text i serien – görs idag ofta via dator) och färgläggare i begreppet. I kommersiell produktion i bland annat Japan och Nordamerika används ofta även särskilda bakgrundstecknare, som endast arbetar med miljöerna i bilderna, inte seriefigurerna. (källa)
  7. Vid sättning av rågsurdeg blandar man i volym räknat lika delar vatten och exempelvis grovt rågmjöl, vilket i vikt ger 1,5 till 2 delar vatten till en del mjöl, medan vetesurdegar ligger närmare 1:1. Smeten förvaras sedan i jämn temperatur mellan 20°C och 30°C i ett kärl med möjlighet till luftutbyte (från en liten glasburk utan lock till en stor hink täckt med bakduk beroende på hur mycket surdegsgrund som behövs) med daglig omrörning. Tillväxttiden varierar, och till nederkant i sammanhanget räknas tre till fyra dagar. När den börjat bubbla livligt är den redo att användas till bakning. En surdegsgrund kan förvaras under lång tid genom att slå ut större delen av innehållet och sedan en gång i veckan underhållsmata med samma proportioner mjöl och vatten som vid sättningen, alternativt förvara i kyl i upp till tre till fyra veckor. (källa)
  8. Högst upp på vattenpipan finns en liten plattform där man placerar tobaken. Över tobaken lägger man en bit aluminiumfolie som man sticker små hål i, på vilken man placerar glödande (ej brinnande) träkol, vanligen i form av en liten brikett som man tänt på i förväg. Över träkolen lägger man ytterligare aluminiumfolie eller ställer en liten huva i keramik för att kontrollera lufttillförseln. För att skapa drag i pipan suger man ut luft genom munstycket. Röken från tobaken passerar ned genom pipan och genom en vattenbehållare, en vattenfylld kolv, helst fylld med rosenvatten, för att nedkylas och filtreras innan den inhaleras genom munstycket. Röken från en vattenpipa smakar avsevärt mildare än röken från cigaretter eller cigarrer, vilket ger ett felaktigt intryck av att den inte är lika farlig som andra typer av rökning. En mindre del av de skadliga ämnena hålls kvar när det sker en viss filtrering av röken, som får vattnet att bubbla. (källa)
  9. Bubbelgum är en typ av tuggummi som man kan blåsa bubblor med. (källa)
  10. Bubbla, en samling gas som är innesluten i vätska (som kan vara kompakt eller en hinna runt bubblan) och som får sin form av vätskans ytspänning. En samling små bubblor bildar ett skum. Bubblor bildas framförallt i vatten som tillsatts tvålämnen. Ordet "bubbla" används metaforiskt inom ekonomi för att beskriva en övervärderad marknad, där det finns risk att den kollapsar. Se ekonomisk bubbla. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.