Bygglov Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder bygglov, varianter, uttal och böjningar av bygglov

Bygglov synonym, annat ord för bygglov, vad betyder bygglov, förklaring, uttal och böjningar av bygglov.

Vad betyder och hur uttalas bygglov

Bygglov uttalas bygg|lov och är ett substantiv -et; pl. bygglov.

Ordformer av bygglov

Singular

bygglov
obestämd grundform
bygglovs
obestämd genitiv
bygglovet
bestämd grundform
bygglovets
bestämd genitiv

Plural

bygglov
obestämd grundform
bygglovs
obestämd genitiv
byggloven
bestämd grundform
bygglovens
bestämd genitiv

Bygglov är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet bygglov

  1. Samhället blir allt mer digitalt och offentliga tjänster och information finns på nätet. Det är där vi gör sådant som att ställa barnen i dagiskö, deklarera och ansöka om bygglov. Men det som underlättar för många av oss riskerar att utestänga andra om det inte görs på rätt sät. (källa)
  2. Skolor och förskolor, bibliotek, socialtjänst, gator och bygglov kan ligga på kommundelsnämnden. (källa)
  3. Moderna byggnader är oftast så komplexa att det blir ett arbete för specialister gällande planering (genom projektörer), tillståndsgivning (genom bygglov) och själva byggprocessen (genom en byggmästare). (källa)
  4. På 1800‐ och 1900‑talen kom lekstuga också att betyda en liten stuga avsedd för barn att leka i. Dörr och övriga inredningsdetaljer görs ofta i barnstorlek, vilket kan göra det obekvämt för en vuxen att vistas i, eller ens att komma in i, lekstugan. En lekstuga sätts oftast upp antingen i privata trädgårdar eller på lekplatser. För att bygga en lekstuga behövs i regel inget bygglov. I lekstugan leks ofta rollekar, till exempel Mamma pappa barn. (källa)
  5. Ett bygglov (äldre benämning byggnadslov) är ett tillstånd att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen av en byggnad eller en anläggning. Syftet med detta tillstånd är att säkerställa att projektet ska följa lokala regler för markanvändning och byggande. Många länder har olika administrativa nivåer och beslut som gäller byggande tas vanligen på den lokala nivån (kommunen). Den regionala och nationella nivån har dock ofta möjligheten att ta beslut i vissa situationer. (källa)
  6. En situationsplan är en handling som upprättas i samband med ny- eller ombyggnad av byggnader. Den är en del av underlaget vid ansökan om bygglov och visar vad byggherren planerar att göra. (källa)
  7. I Sverige gäller att inom detaljplanelagt område krävs det normalt bygglov för alla skärmtak över 15 kvm, eftersom det antingen räknas som nybyggnad eller som tillbyggnad. (källa)
  8. Stadsarkitekt (i äldre tid kallad stadsbyggmästare) är en tjänsteman i chefsställning som är anställd av en kommun eller stad för att handlägga ärenden om bygglov, detaljplaner och översiktsplaner. Stadsarkitektens arbetsplats i kommunen benämns oftast som stadsbyggnadskontoret. I äldre tider innefattade sysslan som stadsarkitekt i många fall även uppgiften att utforma offentliga byggnader. (källa)
  9. Stadsbyggnadskontor (även stadsarkitektkontor eller miljö- och byggkontor) är i Sverige och Finland den kommunala förvaltning som hanterar frågor om boende och byggande, främst fysisk planering, markförsörjning, bygglov och tillsyn av byggnadsarbeten. Stadsbyggnadskontoret lyder i regel under byggnadsnämnden, den kommunala nämnd som svarar för frågor som hör till plan- och bygglagen. (källa)
  10. I historisk tid var en byggnadsnämnd en teknokratisk och meritokratisk sammanslutning för beslut i bygglovsfrågor där byggnadsordningar och andra regleringar vanligen föreskrev att minst en av byggnadsnämndens medlemmar skulle vara vardera ingenjör, lagfaren jurist eller byggmästare. Nuförtiden är en byggnadsnämnd en politisk sammanslutning där de politiska partierna i en kommun utser byggnadsnämndens medlemmar efter egna icke officiella kriterier. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.