Byggnadsstil Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder byggnadsstil, varianter, uttal och böjningar av byggnadsstil

Byggnadsstil synonym, annat ord för byggnadsstil, vad betyder byggnadsstil, förklaring, uttal och böjningar av byggnadsstil.

Vad betyder och hur uttalas byggnadsstil

Byggnadsstil uttalas bygg|nads|stil och är ett substantiv.

Ordformer av byggnadsstil

Singular

byggnadsstil
obestämd grundform
byggnadsstils
obestämd genitiv
byggnadsstilen
bestämd grundform
byggnadsstilens
bestämd genitiv

Plural

byggnadsstilar
obestämd grundform
byggnadsstilars
obestämd genitiv
byggnadsstilarna
bestämd grundform
byggnadsstilarnas
bestämd genitiv

Byggnadsstil är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet byggnadsstil

  1. Jonisk (arkitektur) – en byggnadsstil i den grekiska antikens arkitektur, se Den grekiska antikens arkitektur. (källa)
  2. Nyrealism, även funktionell tradition, är inom arkitekturen beteckning på en byggnadsstil som uppstod i Sverige under 1940-talet, främst vad gäller bostadsbyggande. (källa)
  3. Takfot, takskägg, eller takutsprång är den del av ett yttertak som skjuter utanför fasadväggen. Den har till uppgift att skydda delar av fasaden från nederbörd. I snörika trakter, som exempelvis Alperna, har byggnader ofta mycket långt utkragande taksprång. Denna byggnadsstil inspirerade 1800-talets träbyggnadskonst i Sverige och döptes här till schweizerstil. I takfoten fästs vanligtvis en hängränna för att leda regnvatten från taket till ett stuprör. (källa)
  4. Detta stilelement var vanligt förekommande i den medeltida arkitekturen. Ibland smyckades gaveln med skulpturer, tinnar eller masverk. Särskild utbredd var denna byggnadsstil inom gotiken och i nordtyska och holländska tegelbyggnader. Byggstilen förekommer även i södra Sverige, på Gotland och i Danmark. Under Renässansen utformades hörnen med snäckliknande ornament, så kallade volut. (källa)
  5. Trä var ett naturligt byggnadsmaterial vid byggandet av kyrkor ända från den första missionstiden fram till romansk tid, då sten blev det dominerande byggnadsmaterialet. I början, under tiohundratalet, råder en gemensam byggnadsstil i hela Norden. Senare skiljer sig länderna åt. Särskilt i de fattiga skogsbygderna lever seden att bygga kyrkor i trä kvar länge och den utvecklas även. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.