Byggnadsverksamhet Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder byggnadsverksamhet, varianter, uttal och böjningar av byggnadsverksamhet

Byggnadsverksamhet synonym, annat ord för byggnadsverksamhet, vad betyder byggnadsverksamhet, förklaring, uttal och böjningar av byggnadsverksamhet.

Vad betyder och hur uttalas byggnadsverksamhet

Byggnadsverksamhet uttalas bygg|nads|verk|sam|het och är ett substantiv.

Ordformer av byggnadsverksamhet

Singular

byggnadsverksamhet
obestämd grundform
byggnadsverksamhets
obestämd genitiv
byggnadsverksamheten
bestämd grundform
byggnadsverksamhetens
bestämd genitiv

Byggnadsverksamhet är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet byggnadsverksamhet

  1. Under 1930-talet utbröt en silikosepidemi i den industrialiserade världen. Yrkeshygieniska åtgärder för att sänka exponeringen på arbetsplatserna infördes och antalet fall av silikos minskade så småningom. Sverige är ett av relativt få länder som drastiskt minskat antalet silikosfall och nu kan sägas ha kontroll över utvecklingen. Under 15 år, sedan 1997, har i det svenska dödsfallregistret noterats i genomsnitt 7 dödsfall per år på grund av silikos, och trenden är minskande. Silikos kan dock inte anses vara utrotad som sjukdom i Sverige. Användningen av nya material och processer inom ex. vis gruvindustri eller byggnadsverksamhet kan skapa nya risker för silikos. Det finns också nya yrkesområden i andra länder där exponeringen för kvartsdamm har ökat under senare år. Ett exempel är sandblästring av jeanstyger för modeindustrin. Det har förekommit ett antal fall av dödlig silikos hos unga textilarbetare i Turkiet i samband med denna verksamhet. (källa)
  2. I Norge används bergarten huvudsakligen lokalt inom byggnadsverksamhet, men även export förekommer. (källa)
  3. Ett byggföretag är ett företag som huvudsakligen ägnar sig åt byggnadsverksamhet, för egen (egen regi) eller för andras räkning (entreprenadarbete). (källa)
  4. Sedan skråväsendet upphört 1846 ansågs det viktigt att upprätthålla kompetenskravet hos byggmästarna varför fabriks- och hantverksförodningen stadgade att den som ville verka som byggmästare i städerna skulle uppvisa bevis om skicklighet i yrket. Från 1875 utfärdade Stockholms stads byggnadsnämnd sådana behörighetsförklaringar. behörigheten grundades på intyg om praktisk byggnadsverksamhet och betyg från fackskolor. Utanför städerna fanns inga sådana behörighetskrav. Med Stadsstadgornas upphävande försvann dess krav på byggmästarna, och idag används byggmästare som beteckning mindre lokala byggentreprenörer. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.