Cementgjuteri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder cementgjuteri, varianter, uttal och böjningar av cementgjuteri

Cementgjuteri synonym, annat ord för cementgjuteri, vad betyder cementgjuteri, förklaring, uttal och böjningar av cementgjuteri.

Vad betyder och hur uttalas cementgjuteri

Cementgjuteri uttalas cem|ent|gjut|eri och är ett substantiv.

Ordformer av cementgjuteri

Singular

cementgjuteri
obestämd grundform
cementgjuteris
obestämd genitiv
cementgjuteriet
bestämd grundform
cementgjuteriets
bestämd genitiv

Plural

cementgjuterier
obestämd grundform
cementgjuteriers
obestämd genitiv
cementgjuterierna
bestämd grundform
cementgjuteriernas
bestämd genitiv

Cementgjuteri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet cementgjuteri

  1. Under 1960-talet genomförde Skanska flera viktiga infrastrukturprojekt: Arlanda flygplats (öppnad 1963), Tingstadstunneln och Ölandsbron (1967–1972). Skanska byggde senare även Tjörnbron (1981) och Öresundsbron (2000). Stora projekt ägde rum i Afrika, bland annat fyra flygfält i Etiopien och en betongbro i Sudan. Skanska byggde även vattenkraftverk i Zambia, Kenya och Indonesien vilket gjorde att bolagets kompetens kom till nytta – i Sverige byggdes då inga nya vattenkraftverk efter de stora utbyggnadsåren. Det mest spektakulära uppdraget var när Skånska cementgjuteriet ingick i det internationella konsortium som fick uppdraget att flytta det 3000 år gamla klipptemplet vid Abu Simbel i södra Egypten när Assuandammen skulle byggas. Projektet hade planlagts av Vattenbyggnadsbyrån (VBB). 1965 börsnoterades Skanska. 1967 köptes Ohlsson och Skarne och 1972 blev Svenska Entreprenadaktiebolaget (Sentab) dotterbolag. (källa)
  2. Den första detaljplanen fastställdes 1967 efter att dispositionsplaneförslaget hade reviderats ett par gånger. Byggnadsföretaget SIAB var det företag som var huvudexploatör i Viksjö. Skånska Cementgjuteriet kom också senare in i husproduktionen och de kom att svara för omkring en fjärdedel av den totala produktionen. (källa)
  3. 1917 valdes Vilhelm Hansen, vid den tiden chef för det statliga elkraftbolaget Vattenfall, som ordförande i den nybildade Lidingöbrostyrelsen som till slut gav uppdraget till Lidingö köping och Stockholms stad att gemensamt svara för anbudsintagningen och dela på kostnaden för den nya bron. Anbud togs in men endast 2 av anbuden uppfyllde de uppställda kraven. Det ena från ett konsortium bestående av tre olika företag, däribland Skånska Cementgjuteriet och det andra från byggbolaget Kreuger och Toll Byggnads AB. Henrik Kreüger som arbetade som konsult för Kreuger och Toll från 1908 (efter ombildningen 1917 Kreuger och Toll Byggnads AB), var ledamot av styrelsen för Lidingöbron 1916. Han var även ledamot av brorådet vid byggandet av järnvägsbron över Årsta holmar 1923. Konsortiet med Skånska Cementgjuteriet hade lagt det lägsta anbudet och fick uppdraget. Man påbörjade bygget 1917 men 1921 avvecklade Lidingöbrostyrelsen kontraktet på grund av tekniska och organisatoriska problem som uppstått. Under ett helt år låg arbetet också nere på grund av en strejk. Det fortsatta arbetet överläts till det nybildade Svenska Brobyggnadsaktiebolaget som slutförde arbetet. Byggtiden kom att uppgå till totalt 7 1/2 år. (källa)
  4. Under 1920-talet hade branschen hamnat i en djup kris när billigare porslin började importeras, vilket ledde till omstruktureringar i den svenska porslinsbranschen. Utbyggnaden av Stockholm gjorde samtidigt att marken behövdes för bostäder. Rörstrand sålde av fastigheterna. Fabriken i Stockholm stängdes och revs 1926 och tillverkningen flyttades först till Göteborg där man köpt upp Göteborgs porslinsfabrik på Kvillegatan på Hisingen. År 1922 hade ett samarbete startat med AB Lidköpings Porslinsfabrik (ALP), som 1923 köptes av Skånska Cementgjuteriet (Iföverken) och Arabia. Lidköpings Porslinsfabrik hade startat sin produktion 1912. År 1929 köpte Skånska cementgjuteriet och Arabia Rörstrand men 1931 blev Rörstrand och Lidköpings porslinsfabrik ägda av Skånska cement ensamt. År 1932 blev Fredrik Wehtje från ägarfamiljen Wehtje ny verkställande direktör förörstrand. År 1932 lanserades servisen Ostindia som designades av Nils Emil Lundström. Från och med 1936 började bolaget successivt lägga över produktionen till Lidköping och 1941 stängdes fabriken på Hisingen. Porslin fortsatte att märkas med ALP fram till 1943. (källa)
  5. År 1917 valdes Vilhelm Hansen, vid den tiden chef för det statliga elkraftbolaget Vattenfall, som ordförande i den nybildade Lidingöbrostyrelsen som till slut gav uppdraget till Lidingö köping och Stockholms stad att gemensamt svara för anbudsintagningen och dela på kostnaden för den nya bron. Anbud togs in men endast 2 av anbuden uppfyllde de uppställda kraven. Det ena från ett konsortium bestående av tre olika företag, däribland Skånska Cementgjuteriet och det andra från byggbolaget Kreuger och Toll Byggnads AB. (källa)
  6. Möller började arbeta 14 år gammal som springpojke vid Skånska Cementgjuteriets kontor i Malmö. Företagets chef, den framstående industrimannen, R.F. Berg lade märke till springpojkens begåvning och 17 år gammal blev Möller sin chefs privatsekreterare, en betydelsefull tjänst som ledde till att han blev Bergs förtrogne och rådgivare. Genom Bergs medverkan fick Möller 1905 möjlighet att studera vid Malmö Högre Handelsinstitut. Möller avskedades och måste avbryta studierna 1906 när chefen fick veta att hans privatsekreterare blivit medlem i Socialdemokratiska arbetarepartiets (SAP) dåvarande ungdomsförbund, Socialdemokratiska Ungdomsförbundet (SDUF). (källa)
  7. Efter studentexamen i Eslöv 1937 utexaminerades Larsson från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm 1942. Han var extra ingenjör vid Malmö stads vatten- och avloppsverk 1942–43, ingenjör vid Kristinehamns stads byggnadskontor 1944 och blev byråingenjör och driftsingenjör vid Malmö stads vatten- och avloppsverk 1945. Han övergick 1957 från kommunal till privat tjänst (hans befattning övertogs av Gunnar Behre) och blev då avdelningschef vid AB Skånska Cementgjuteriets dotterbolag AB Tryckrör under Ludvig von Mühlenfels. (källa)
  8. På 1950-talet fanns i samhället en järnaffär, en möbelaffär, två livsmedelsbutiker, två kaféer, en sybehörsbutik och två bensinstationer. Vid den tiden fanns här också sågverk, hyvleri, två möbelfabriker, cementgjuteri, metallvarufabrik, en snickerifabrik samt en kartongfabrik, Lindefors bruk, nedlagd 1951. (källa)
  9. Tidigare fanns i Läby ett stort cementgjuteri, en elkvarn samt två snickerifabriker. (källa)
  10. Låten, under namnet "The Green Fields of France", var en stor framgång för The Fureys och Davey Arthur under 1980-talet i Irland. Melodin och texten skiljer sig lite från Eric Bogles original. Den spelades även in av Dropkick Murphys, som ändrade texten något. Eric Bogle har flera gånger hävdat att hans egen favoritinspelning av sången är av John McDermott. Filmskaparen Pete Robertson använde Dropkick Murphys version i sin kortfilm The Green Fields of France från 2008. Det svenska bandet Euskefeurat från Piteå lånade melodin till sin låt "Tankar på nattgammal is" utgiven 1984 som i stället för ödet för en irländsk soldat, handlar om en drygt 50 år gammal sliten man som arbetat större delen av sitt liv på ett cementgjuteri. Intressant är också att bandet gjort låten "Till Elias" som lånat temat att sitta vid en gammal grav och fundera på den unge mannen som är begravd där. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.