Däck Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder däck, varianter, uttal och böjningar av däck

Däck synonym, annat ord för däck, vad betyder däck, förklaring, uttal och böjningar av däck.

Synonym till däck

Andra språk

Däck på Engelska

 • cassette (tape) deck
 • deck - deck cargo, go up on deck, below deck
 • (tire - US), tyre automobile tyre

Hur används ordet däck

 1. Ursprungligen avsåg ordet en större galär, men sedan mitten av 1800-talet har man i Norden med galeas avsett den vanligaste typen av skutor, snedsegelriggad med två master, den förliga stormast och den akterliga mesanmast. Åländska galeaser har trots sitt namn lika lång eller något längre aktre mast, något som annars gäller skonerter. På bägge master brukar föras gaffelsegel, toppsegel och förr eventuellt ett par råsegel i toppen av stormasten, numera bara en salning. I fören har den för det mesta ett rätt långt bogspröt, där det är fästat ett eller två förstag, där man för klyvare. Innerst, från däck går ytterligare ett stag upp till salningen, där focken förs. I aktern finns vanligen en rätt rymlig kajuta, och på 1900-talet en styrhytt för rorsman vid ratten, och skepparens sjökort. Under de närmaste förra århundradena seglade hundratals, kanske tusentals, små fartyg av den typen runt Östersjön och Nordsjön kors och tvärs, och på de större insjöarna, med förnödenheter, den så kallade bondeseglationen. Ännu långt in på senare halvan av 1900-talet fraktade många familje- och partrederier sand, ved och grus från landsortshamnar till de större städerna med galeaser. Skepparna var för övrigt vanligtvis så erfarna att några sjökort egentligen sällan behövdes. (wikipedia.org)
 2. Ett kuttersmycke kan i överförd betydelse vara en vacker kvinna som en båtägare gör till en statussymbol genom att hon ligger på däck och solar.[källa behövs] (wikipedia.org)
 3. Galärslavarna var ofta placerade på nedre däck. Arbetet var mycket tungt och arbetskrävande. Oftast var slavarna fastkedjade vid sina platser vid årorna, för att de inte skulle kunna ta sig därifrån. En trumslagare brukade slå en takt och på detta sätt reglerades hur de skulle ro. Ju fortare trumslagare slog på trumman, desto fortare skulle galärslavarna ro. Om någon galärslav inte rodde fort nog kom det vakter som brukade slå på galärslavarna med piska. (wikipedia.org)
 4. Forskare har redan lyckats härma fästmekanismen genom att tillverka artificiella setae. Dessa är ännu inte lika raffinerade som de hos geckoödlan, men det är troligt att man snart utvecklat "gecko-tejp", det vill säga tejp som använder sig av konstgjorda setae i nanostorlek istället för klister. Sådan tejp kommer troligtvis att ha starkare häftförmåga än många av de traditionella tejper som finns på marknaden idag, kan appliceras om och om igen, och kanske också användas i exempelvis skor eller däck. (wikipedia.org)
 5. Svabb är en mopp med kabelgarn istället för trasa. Den används vanligen i kombination med en hink, urvridare och vatten. Svabbhållare är den anordning som kan användas för att transportera städutrustning, oftast en svabb. År 1837 tog Jacob Howe patent på denna uppfinning. Urvridare är den del av svabbhållare som man använder för att vrida ur vattnet ur svabben. Ursprungligen kallades svabb för svabel och användes främst vid rengöring på fartyg, man "svabbade däck". (wikipedia.org)
 6. Vanliga produkter av, eller med beståndsdelar av gummi är däck, gummilister, gummisnoddar, hårband, kondomer (som ibland i vardagsspråk kallas "gummi"), leksaker, maskinremmar, radergummin, fjäderelement, vibrationsdämpare, slangar, packningar, transportband, stövlar, gasmasker och mycket annat. (wikipedia.org)
 7. Ett däck är en ring av gummi omkring ett hjuls omkrets (vanligtvis en fälg). Förutom gummi består det också av 200 andra material inklusive metaller som titan och kobolt. Däck är oftast svarta. (wikipedia.org)
 8. En gunga är en sits med lodräta rep eller kedjor fästa i en ställning eller en trädgren. Sitsen kan bestå av en träplanka, gummi, plast eller ett däck. Den sittande på denna kan utföra en pendelrörelse, alltså gunga, fram och tillbaka, antingen genom att någon puttar på eller genom egen kraft. (wikipedia.org)
 9. Gångbord kallas sedan den tiden, då fartygens övre däck bestod av endast back och skans förenade med gångbord vid relingarna eller i mitten, en så kallad catwalk. Det smala däcket på sidan om sittrummet i en halvdäckad båt, och även ibland däcket på sidan om hytt och sittrum på en heldäckad, kallas gångbord. (wikipedia.org)
 10. Vid blixthalka och flera andra isväglag ger dubbfria däck nästan inget väggrepp alls. Därför minimeras antalet fordon utan dubbdäck ute på vägarna vid den värsta halkan. Eftersom trafiken har större dubbdäcksandel när det är halt, så nedvärderas dubbdäckens säkerhetseffekt med den vanliga trafikskadestatistiken. Innan man insåg detta drog forskare t.o.m. den anmärkningsvärda slutsatsen att dubbarna försämrar trafiksäkerheten. (wikipedia.org)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast: