Den Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder den, varianter, uttal och böjningar av den

Den synonym, annat ord för den, vad betyder den, förklaring, uttal och böjningar av den.

Synonym till den

Vad betyder och hur uttalas den

Den uttalas den pronomen den n. det; gen. dess; pl. de el. vard. dom [dåm´]; gen. deras, objektsform dem, vard. dom  obetonat; självständig anv.; låna mig böckerna, jag vill läsa dem; han frågade om de ville följa med  betonat; utpekande; den mannen litar jag inte på; de barnen kan man lita på; den här pojken; det här huset; ta inte den utan en annan; ta den här, den där  med efterföljande bisats; i gen. m. o. f. dens; den som lever får se; rätta dig efter dens råd som vill ditt bästa; jag avundas dem (äv. de) som fått studera; brevet riktar sig till dem (äv. de) som har barn.

Ordformer av den

Ordform(er) den det dess de dom deras dem dens Eventuell grammatisk information ges i artikeltexten.

Andra språk

Den på Engelska

  • the, that - the red automobile, the little children, the nicest thing I know
  • it, he, she - Where is the book? It is here, they made it
  • that - I have not read that book

Hur används ordet den

  1. Den romersk-katolska kyrkan använde den länge vid firandet av Prim på söndagar, men primen avskaffades vid de liturgiska reformerna 1970. Anglikanska kyrkor använder den i ottesången vid högtidliga tillfällen, men antalet årliga tillfällen varierar mellan olika medlemskyrkor i den anglikanska kyrkogemenskapen. I lutherska kyrkor används den inte liturgiskt, endast som en lärosammanfattning. (källa)
  2. Idol 2007 var namnet på TV-programmet Idols fjärde säsong i Sverige. Premiären sändes den 4 september 2007 och avslutades med en stor final i Globen den 7 december 2007. Programledare under auditionturnén, slutaudition och kvalveckan var Carolina Gynning och Carina Berg, medan Peter Jihde tog över programledarrollen under veckofinalerna. Under veckofinalerna hölls det även två systerprogram till Idol, "Idol Halvtid" och "Idol Eftersnack", som sändes på TV400 med Hannah Graaf och Doreen Månsson som programledare. (källa)
  3. Goiás är en delstat i centrala Brasilien. Invånarantalet är cirka 6,5 miljoner, på en yta av lite mer än 340 000 kvadratkilometer. En stor del av befolkningen bor i och runt delstatens huvudstad, Goiânia, samt runt landets huvudstad Brasília, som till största delen (förutom ett litet hörn mot Minas Gerais) ligger som en enklav i delstatens östra del. Större städer i Goiás är bland annat Águas Lindas de Goiás, Anápolis, Aparecida de Goiânia, Luziânia, Rio Verde, Trindade och Valparaíso de Goiás. Staten har 3,3% av den brasilianska befolkningen och producerar 2,7% av landets BNP. (källa)
  4. En månad efter den postjuvenila ruggningen har i genomsnitt 16 procent av årsungarna överlevt. Artens medellivslängd ligger i vilt tillstånd på 15 år och i fångenskap kan de bli upp till 30 år gamla. Rekordet hölls av en individ som hittades 1993. Ringmärkningen från 1949 i Nederländerna visade att fågeln var 44 år gammal. (källa)
  5. Kokospalm (Cocos nucifera) är ett 20–30 meter högt träd som växer i tropikerna, främst längs kuster. Kokospalmen tillhör familjen palmer och är den enda arten i släktet Cocos. Frukten, kokosnöt, utvecklas i grupper om 10–20 stycken i palmens topp och mognar under hela året. (källa)
  6. Kopparödla (Anguis fragilis) är en benlös ödla i familjen kopparödlor, som förekommer i Eurasien. Eftersom den saknar yttre extremiteter liknar den till utseendet en orm, och ett synonymt trivialnamn är därför kopparorm. Det senare är utbrett, men eftersom arten inte hör till släktet ormar är den rekommenderade termen kopparödla i den svenska taxonomiska databasen Artdatabanken. En annan förekommande synonym är ormslå. (källa)
  7. En polstjärna är en stjärna som står rakt eller nästan rakt "över" någon av jordens geografiska poler och därför inte ser ut att röra sig på himlen vilket i sin tur gör den till ett lämpligt hjälpmedel för stjärnnavigering och astrometri. Men även så kallade fixstjärnor rör sig i förhållande till jorden och den nuvarande Polstjärnan kommer därför att vara ersatt av en annan efter ett antal tusen år. (källa)
  8. Isuzu KB är en serie pickups som byggts av Isuzu sedan 1972. De har sålts under många olika namn i olika delar av världen: enbart i Sverige har den hetat Bedford KB, Isuzu Pick Up, Isuzu Campo, och Opel Campo. "KB" var Isuzu's interna modellbeteckning på den första generationen men användes också som namn på många marknader fram tills modellen ersattes av Isuzu D-Max 2002. D-Max har sålts i Sverige sedan september 2007. (källa)
  9. Fram till 1970-talet brukade operahusen uppföra Rimskij-Korsakovs version. På 1960- och 1970-talet försökte man med en blandning av Rathaus och Sjostakovitjs versioner, men numera är den rekonstruerade OUP-versionen normen. Rimskij-Korsakovs version anses idag vara föråldrad och missvisande gentemot originalpartituret. Men frågan kvarstår vilken av Musorgskijs egna båda versioner som bör spelas. Numera väljer man oftast originalversionen och lägger till scenen utanför Vasilijkatedralen från urversionen. (källa)
  10. Göktytan är 17–19 cm lång och har ett vingspann på 25–27 cm. På ovansidan är den askgrå med rostbrun anstrykning och finspräcklig av brunt, rostgult och svart. Från nacken till ryggens mitt går ett brett, svartaktigt band. De undre kroppsdelarna är vitaktiga, med rostgul anstrykning på strupen och framhalsen och har svarta tvärlinjer. Bröstet och magen är beströdda med små, trekantiga, svartaktiga fläckar. Vingarna är fläckiga av svartaktigt och rostgult. Stjärten är spräcklig av grått och brunt samt försedd med glesa, svarta tvärstreck. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.