Detektor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder detektor, varianter, uttal och böjningar av detektor

Detektor synonym, annat ord för detektor, vad betyder detektor, förklaring, uttal och böjningar av detektor.

Vad betyder och hur uttalas detektor

Detektor uttalas de|tekt|or [-tek´t-] och är ett substantiv -n -er [-o´r-].

Detektor betyder:

Ordformer av detektor

Singular

detektor
obestämd grundform
detektors
obestämd genitiv
detektorn
bestämd grundform
detektorns
bestämd genitiv

Plural

detektorer
obestämd grundform
detektorers
obestämd genitiv
detektorerna
bestämd grundform
detektorernas
bestämd genitiv

Detektor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Detektor på Engelska

  • detector

Hur används ordet detektor

  1. En sensor som är avsedd för att slå larm kallas ofta detektor. Aktiveras typiskt vid överskridande av gränsvärden, som för hög temperatur eller för lågt tryck etc. Olika typer av sensorer är bland andra: radar, sonar, tryckgivare, fotodioder, kameror och mikrofoner. (källa)
  2. Ett system är normalt uppbyggt av sektioner, där en detektor (rörelsedetektor, magnetkontakt, glaskrossdetektor, överfallsknapp) är en sektion. Man kan även välja att lägga flera detektorer på en sektion, men detta försvårar lokalisering av utlöst detektor och eventuell felsökning. Olika system kan hantera olika mängder sektioner, vissa klarar bara ett par sektioner, andra tusentals. Det finns många varianter av inbrottslarm på marknaden, mer eller mindre avancerade. I privatbostäder med normala inventarievärden, såsom i vanliga hus och lägenheter är idag trådlösa larm det vanligast förekommande och ofta fullt tillräckligt, men i bostäder med högre inventarievärden (till exempel samlingar) kräver försäkringsbolaget ofta en s.k. klassificerad anläggning (enligt larmklasserna 1, 2, 3 och 4 där 1 är lägst) i larmklass 1-2 och ett trådbundet larm krävs. På företag är de trådbundna larmen i en överväldigande majoritet, just på grund av försäkringsbolagens krav. Trådlösa larm klassificeras av SSF som larmklass R, en reducerad version av larmklass 1, då trådlösa larm med dagens teknik inte når högre. Det har också på senare tid kommit fram mer och mer uppgifter om att trådlös utrustning utan större svårigheter kan störas ut av kriminella. (källa)
  3. En jonisationskammare är en gasfylld detektor som används för att detektera joniserande strålning. Den är uppbyggd av en strömkälla och en kondensator som är omsluten av en gas. (källa)
  4. En kristallmottagare behöver ingen strömförsörjning. Kristallen är den verksamma delen i den detektor som likriktar en inkommande högfrekvent och amplitudmodulerad signal till en lågfrekvent signal som kan ge ljud i hörlurar av högohmstyp. Ett normalvärde är 2 000 ohm per hörlur. Själva kristallen utgörs av något halvledande kristalliniskt mineral, exempelvis kiselkarbid. Likriktningen uppstår när spetsen av en tunn metalltråd utövar ett lätt tryck på en aktiv punkt på kristallytan. (källa)
  5. Förutom ljusmikroskopet kan elektronmikroskop användas. Genom att man med elektronmikroskopet kan undersöka även opolerade ytor kan man undersöka brottytor. Om elektronmikroskopet är utrustad med en detektor föröntgenstrålning kan man avgöra den kemiska sammansättningen genom att analysera röntgenstrålningen som alstras när preparatet beskjuts med elektroner. Genom att analysera diffraktionsmönster som uppstår i transmissionselektronmikroskop eller i svepelektronmikroskop utrustad med en så kallad EBSD-detektor kan man även bestämma kristallstruktur och kristallorientering för enskilda kristaller, s.k. "korn". (källa)
  6. I början av 1980-talet gjordes de första mätningarna av neutriners hastighet med pulsade pimesonstrålar (från pulsade protonstrålar som fått träffa ett mål). Pionerna föll sönder och producerade neutriner, vars interna växelverkan observerades inom ett tidsfönster med en detektor på avstånd som rimmade med ljusets hastighet, "c". Denna mätning har upprepats med MINOS detektorer, som fann hastigheten hos 3 GeV neutriner vara 1,000051(29) c. Medan detta centrala värde är högre än ljusets hastighet, är osäkerheten stor nog för att resultatet inte utesluter subluminal eller luminal hastighet. Denna mätning satte en övre gräns för massan hos myonneutrinon på 50 MeV med 99% konfidensintervall. (källa)
  7. Övervakning av lågan sker med fotomotståndet (även kallad lågdetektorn), som ger signal om stopp till anläggningen om det inte bildas låga vid start eller om lågan slocknar under drift. Fotomotståndet sitter i anslutning till brännarröret. I vissa oljebrännare monteras en IR-detektor som läser det infraröda ljuset som bildas i den ljusa lågan. (källa)
  8. Partikelacceleratorer används traditionellt för experiment inom högenergifysik, där de oftast fungerar som kolliderare (colliders) där två partikelströmmar i motsatta riktningar accelereras till relativistisk hastighet (nära ljushastigheten) och sedan kolliderar i en detektor. Ett annat användningsområde för partikelacceleratorer är produktion av synkrotronstrålning. Detta blev känt på 40-talet och började användas på 60-talet. Acceleratorer för detta ändamål var från början synkrotroner (därav namnet) men är numera nästan alltid lagringsringar, byggda för att partikelströmmens livslängd i acceleratorn skall vara så lång som möjligt. Synkrotronstrålningen uppstår då partikelbanan böjs av magneter inne i acceleratorn. (källa)
  9. En röntgenundersökning, röntgendiagnostik eller röntgenologi är en undersökning av kroppens benstomme eller inre organ med hjälp av röntgenstrålning. Kroppen bestrålas med röntgenstrålning varvid olika vävnadstyper i kroppen släpper igenom olika mycket strålning till en bakomliggande fotografisk film eller digital detektor, så kallad attenuering. Efter framkallning framträder eventuella skador eller förändringar på röntgenfotot. (källa)
  10. För mätningarna använder man en totalabsorberande radiometer, en detektor i vilken alla infallande fotoner absorberas och förvandlas till värme, som mäts med ett termoelement. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.