Dockport Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dockport, varianter, uttal och böjningar av dockport

Dockport synonym, annat ord för dockport, vad betyder dockport, förklaring, uttal och böjningar av dockport.

Vad betyder och hur uttalas dockport

Dockport uttalas dock|port och är ett substantiv.

Ordformer av dockport

Singular

dockport
obestämd grundform
dockports
obestämd genitiv
dockporten
bestämd grundform
dockportens
bestämd genitiv

Plural

dockportar
obestämd grundform
dockportars
obestämd genitiv
dockportarna
bestämd grundform
dockportarnas
bestämd genitiv

Dockport är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet dockport

  1. Torrdockan är en grävd stensatt eller ursprängd bassäng ur berget i strandvallen vid ett skeppsvarv eller hamn. Dockan kan stängas i inloppet med dockportar. När fartyget passerar in i dockan är den vattenfylld, och efter stängning av dockporten pumpas vattnet ut och fartyget sänks och ligger på en stapelbädd. Vid utpumpning av vattnet placeras trästöttor mellan fartyget och slussväggen utefter fartyget för stöttning i sidled. Det förekommer torrdockor som inte använder sig av pumpar utan istället tömmer sitt vatten i ett vattendrag eller en intilliggande bassäng som är lägre än dockan. Ett exempel på denna typ är dockan vid Motala verkstad eller Karlskronavarvet. (källa)
  2. Arendalsvarvet var unikt genom att det mesta av byggnationen skedde inomhus, istället för ute på en stapelbädd. Tillverkningen enligt den så kallade Arendalsprincipen gick ut på att fartygssektionerna tillverkades separat och sedan sammanfogades med varandra med hjälp av traverser vilka hade upp till 300 tons lyftkraft. De båda portarna i Skrovhallen gav öppningar på vardera 1 400 kvadratmeter. De sammanbyggda delarna av skrovet sköts sedan ut (en så kallad "putt") på glidbanor in i den ena av två byggdockorna, vilka sträckte sig 35 meter in i hallen. Idén att bygga fartyg på detta sätt kom från skeppsbyggaren Nils Svensson. Vid produktionslinjens början fanns en helt mekaniserad plåtgård. Från denna gick materialet på rullbanor för en högt mekaniserad bearbetning i riktvalsar, blästringsverk, plåt-, profil-, och svetsverkstäder till skrovhallen där sektionerna — som kunde väga 200 ton — svetsas och själva hopmonteringen av fartygsskroven skedde. Skrovhallen var en imponerande byggnad med en längd av 228 meter, en invändig fri höjd av 30 meter och uppdelas i två skepp med vardera en fri bredd av 33 meter. De två byggdockorna hade en längd från innerkant dockport till andra dockgaveln på 332,2 meter. Den fria bredden var 46 meter och djupet från medelvattenytan till dockbotten var 7,2 meter. Mellan dockorna låg en 20 meter bred utrustningspir och utmed den ena dockan fanns utrustningsverkstäder i en enda stor byggnad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.