Drömlik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder drömlik, varianter, uttal och böjningar av drömlik

Drömlik synonym, annat ord för drömlik, vad betyder drömlik, förklaring, uttal och böjningar av drömlik.

Synonym till drömlik

Vad betyder och hur uttalas drömlik

Drömlik uttalas dröm|lik och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av drömlik

Böjning (i positiv) drömlik en ~ + subst. drömlikt ett ~ + subst. drömlika den/det/de ~ + subst.

Drömlik är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet drömlik

  1. Historien i detta kammarspel utspelar sig på en teaterscen en sen eftermiddag efter en avslutad repetition av August Strindbergs skådespel Ett drömspel. Det är den tid på eftermiddagen som Bergman ofta brukade beskriva som "den mest magiska", då allt är tyst och lugnt och Bergman ofta brukade gå in och sätta sig i den tomma salongen för att kontemplera och finna en förening med "det fördolda" genom tid och rum. Den äldre teaterregissören Henrik Vogler – Bergmans alter ego, spelad av Erland Josephson – har slumrat till i salongen, då han vaknar av att den unga huvudrollsinnehavaren Anna Egerman – spelad av Lena Olin – låtsas leta efter något på scenen, men egentligen bara vill få tillfälle till ett privat samtal med regissören, som i yngre dagar också haft ett kortare förhållande med hennes mor och numera, sedan fem år, avliden skådespelerska, Rakel. Anna visar ett intresse för att också få en intimare relation med Henrik, men denne värjer sig, då han redan säger sig av erfarenheten veta precis hur en sådan affär skulle avlöpa – dessutom skulle han teoretiskt möjligtvis också kunna vara hennes far. I sitt yrvakna tillstånd upplever han atmosfären i rummet som nästan overkligt drömlik. (källa)
  2. Haruki Murakami (村上春樹 Murakami Haruki), född 12 januari 1949, är en av Japans mest populära samtida författare och översättare. Hans västerländska berättarstil med återkommande motiv och teman av drömlika och övernaturliga element har influerat en yngre japansk författargeneration, särskilt inom genrerna fantasy och science fiction. (källa)
  3. David Keith Lynch, född 20 januari 1946 i Missoula, Montana, är en amerikansk filmregissör och musiker. Lynch har hyllats för sina surrealistiska, drömlika och ofta obehagliga filmer och tv-serier, varav Blue Velvet (1986), Twin Peaks (1990–1991, 2017) och Mulholland Drive (2001) hör till de mest kända. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.