Dressyr Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dressyr, varianter, uttal och böjningar av dressyr

Dressyr synonym, annat ord för dressyr, vad betyder dressyr, förklaring, uttal och böjningar av dressyr.

Vad betyder och hur uttalas dressyr

Dressyr uttalas dress|yr [-y´r] och är ett substantiv -en -er.

Dressyr betyder:

Ordformer av dressyr

Singular

dressyr
obestämd grundform
dressyrs
obestämd genitiv
dressyren
bestämd grundform
dressyrens
bestämd genitiv

Plural

dressyrer
obestämd grundform
dressyrers
obestämd genitiv
dressyrerna
bestämd grundform
dressyrernas
bestämd genitiv

Dressyr är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Dressyr på Engelska

  • dressage

Hur används ordet dressyr

  1. Hannoveranare är en hästras med ursprung i Tyskland och är en av de mest kända och mest spridda av de europeiska varmblodshästarna. Aveln för att få fram en kombinerad jordbrukshäst och kavallerihäst började i statsstuteriet i Celle som grundades 1735 i nuvarande Niedersachsen i Tyskland. Rasens prestationförmåga är väl dokumenterad bland annat genom en mängd olympiska segrar i både hoppning och dressyr. I den svenska halvblodsaveln har hannoveranskt blod flitigt använts. (källa)
  2. Hästsporter som utövas över hela världen är ridsport (banhoppning, dressyr etc), travsport, galoppsport och hästpolo. Det finns också många hästsporter med begränsad kulturgeografisk utbredning, bland annat rodeo, tjurfäktning och engelsk rävjakt. (källa)
  3. Kandar är en kombination av stångbett och tränsbett. Kandar används främst vid dressyrridning. I Sverige är ridning med kandar vid dressyrtävling endast tillåtet i klasserna från Medelsvår B och uppåt, sedan Tävlingsreglementet för Dressyr 2015 började gälla. Upp till och med Medelsvår C är endast tränsbett tillåtet. (källa)
  4. Kynologi är läran om tamhunden som djur och som redskap i människans tjänst. I utvidgad bemärkelse så innefattar kynologin även kunskapen om hundraserna, dressyr och hundsjukdomar. Det är dock inte en vetenskap i klassisk bemärkelse, utan mer av en praktisk lära. (källa)
  5. Träning av domesticerade djur kallas dressyr. (källa)
  6. Den nordsvenska brukshästen är en mycket god allroundhäst som kan användas för all slags körning, som ridhäst för hoppning, dressyr, fälttävlan och westernridning. För turridning och uteritter tar den sig fram överallt och är stark nog att ta de allra tyngsta ryttarna. Genom denna stora bredd i kombination med ett gott temperament är den lämplig både som ridskolehäst och till handikappridning. Dessutom är den ovanligt långlivad och anses näst intill vara immun mot flera vanliga hästsjukdomar. (källa)
  7. Piaff (efter franska piaffement, av piaffer, 'trava på stället', 'stampa') är en rörelse inom klassisk dressyr. Rörelsen kännetecknas av att ryttaren får hästen att utföra en taktfast hög, mycket samlad trav med kadens under knappt skönjbar förflyttning framåt, med sänkt kruppa och vikten förflyttad mot bakbenen, som befinner sig långt under hästen. Bogarna ska vara lätta och rörliga, och ryggen elastisk och mjuk. Piaff kallas ofta för trav på stället, vilket i så fall är helt korrekt då det handlar om mycket samlad trav. (källa)
  8. Den del av ridning som avser att bringa hästen i högre dressyr än som erfordras för användning i vanligt ridbruk, benämnes den höga eller högre skolan. Man skiljer mellan skolorna på och över marken. (källa)
  9. Den är en stor tävlingssport som innefattar främst disciplinerna banhoppning, dressyr och fälttävlan vilka även är OS-grenar. Kvinnor och män tävlar mot varandra i alla grenar utom individuell voltige. I Sverige organiseras tävlingsverksamheten av Svenska Ridsportförbundet och internationellt av Internationella ridsportförbundet (FEI). (källa)
  10. Ryggning är ett moment inom ridsporten dressyr som innebär att hästen backar. Det eftersträvas att hästen kan backa rakt och med hela steg. Ryggning kan även användas som ett träningsmoment oavsett ridsportgren men också som korrigering om en häst till exempel ligger för hårt mot handen, det vill säga om den "pullar" och om den tänker för mycket framåt. Korrigering i detta syfte sker för dressyrekipage under träning men även inom hästhoppning. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.