Dödssjuk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder dödssjuk, varianter, uttal och böjningar av dödssjuk

Dödssjuk synonym, annat ord för dödssjuk, vad betyder dödssjuk, förklaring, uttal och böjningar av dödssjuk.

Vad betyder och hur uttalas dödssjuk

Dödssjuk uttalas döds|sjuk och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av dödssjuk

Böjning (i positiv) dödssjuk en ~ + subst. dödssjukt ett ~ + subst. dödssjuka den/det/de ~ + subst. dödssjuke den ~ + mask. subst.

Dödssjuk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Dödssjuk på Engelska

  • terminally ill, mortally ill

Hur används ordet dödssjuk

  1. En kvinnlig författare blir under en tid inneboende hos en äldre man någonstans på landsbygden i norra Västerbotten. Mannen, Hadar, har en bror som heter Olof och som bor i ett annat hus ett stenkast bort, men bröderna skyr varandra som pesten och har inte haft någon kontakt på många år. Det enda bröderna, som båda är dödssjuka, lever för är att överleva den andre, och då de aldrig träffas blir Hadars enda sätt att veta om Olof fortfarande lever att titta efter med jämna mellanrum om det ryker ur hans skorsten. (källa)
  2. I en odefinierad framtid åker den dödssjuke kommissarie Jensen utomlands för en operation. Under hans frånvaro sker en fruktansvärd katastrof. Regeringen som gått i exil i Danmark skickar honom tillbaka till Sverige för att utreda vad som hänt. (källa)
  3. Kübler-Ross-modellen, eller sorgens fem faser, är en modell som identifierar en rad känslomässiga stadier när en person drabbas av ett dödsbesked. Modellen formulerades av psykiatrikern Elisabeth Kübler-Ross 1969 efter inspiration från sitt arbete med dödssjuka patienter. Modellen har vunnit spridning även bortom vetenskapliga sammanhang och används i resonemang kring många sorters personliga kriser såsom sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet och i kollektiva kriser som den klimatförändring världen genomgår. (källa)
  4. I början av karriären spelade Malm unga flickor, till hennes första roller hörde exempelvis Amanda i Drottningens juvelsmycke (1957) och i Anouilhs Dans under stjärnorna. Med tiden har hon gjort mer sammansatta och mogna roller: en av de första var insatsen som den dödssjuka läraren i Gun Jönssons TV-film Leva livet från 1976. Och därefter har hon fått uppmärksamhet för sina robusta och jordnära moders- och kvinnoporträtt som Alma Ekdahl i Fanny och Alexander från 1982, bondmoran Ester Nilsson i Lars Molins TV-krönika Tre kärlekar (1989 och 1991) och affärskvinnan i Chefen fru Ingeborg från 1993. I den Emmybelönade Den tatuerade änkan från 1998 gestaltade hon den drygt 60-åriga Ester Hershagen som får möjlighet att leva efter sina egna drömmar och önskningar. (källa)
  5. Till följd av prinsessan Helenas starka sympatier för nazistpartiet och senare medlöperi under 2:a världskriget, blev hon landsförvisad av sin svåger, Kristian X av Danmark, 1945. Först 1949, efter upprepade försök, fick hon tillåtelse att återvända till Danmark och sin då dödssjuke make. (källa)
  6. En storm skilde fartygen åt, och först i slutet av juli nådde Bering fram till en vild, snötäckt och ogästvänlig kust i nordvästra Amerika i närheten av vulkanen Mount Saint Elias. Några dagar senare ankrade skeppet upp vid Kajakön, där adjunkt Georg Wilhelm Steller företog några botaniska exkursioner, men då Berings hälsa vacklade, platsen inte var lämpad för övervintring och provianten var så dålig att en tredjedel av besättningen var sjuk, påbörjade de redan dagen därpå tillbakaresan för att på denna kartlägga den nya kuststräckan väster- och norrut. De upptäckte på resan Kodiak Island, Alaskahalvön samt delar av Aleuterna, men i slutet av augusti drabbades de av svåra stormar. Fartyget slogs ur kurs, skörbjugg angrep nästan hela besättningen, och Bering själv blev allt sämre. I fem månader drev Berings fartyg planlöst omkring på det okända Stilla havet mellan Alaska och Kamtjatka, innan man till sist den 5 november, mot den dödssjuke Berings vilja, ankrade i en bukt på östsidan av en av Kommendörsöarna, den obebodda Berings ö, där fartyget sedan blev till vrak. Manskapet grävde ner sig i sandgropar vid en bergbäck och levde av val- och sälkött. 31 man dog i skörbjugg, och den 19 december 1741 dog även Bering. Året därpå lyckades det kvarvarande manskapet på 46 personer, under ledning av svenske styrmannen Sven Waxell, bygga ett nytt skepp av vrakdelarna från det gamla och ta sig tillbaka till Kamtjatka. (källa)
  7. Maitland torde ha samtyckt till mordet på Darnley (februari 1567), men motarbetade drottningens giftermål med Bothwell och slöt sig på sommaren till de upproriska lorderna. Såväl bland dem som vid förhandlingarna med Elisabets ombud i York 1568 sökte Maitland urskulda Maria och åvägabringa en uppgörelse, enligt vilken hon skulle förmälas med hertigen av Norfolk och ingen undersökning anställas om mordet på Darnley. Maitland blev i september 1569 anklagad för delaktighet i detta, fängslades av regenten Moray, blev fri efter dennes död (februari 1570) och uppträdde sedan som ledare för drottningens parti. Från 1571 belägrades han i Edinburgh Castle, som kapitulerade i maj 1573, fördes dödssjuk till fängelset i Leith, och dog där samma år. Hans religiösa indifferentism ådrog honom av samtiden beskyllningar för "kameleontisk" principlöshet, men en senare forskning har erkänt det patriotiska syftet i hans politik och särskilt i hans fruktlösa bemödanden att "rädda Maria Stuart från henne själv". (källa)
  8. Mabalo Lokela dog den 8 september. Den närmast följande patienten kom den 28 augusti, och sade sig vara från grannbyn Yandongi. Han lämnade sjukhuset med sjukdomssymptom den 30 augusti och hördes inte mera av. Samma dag lämnade en annan patient sjukhuset till sin hemby, där hon strax blev dödssjuk och vårdades av sin yngre syster. Hon dog den 7 september och systern den 9 september. Inom en vecka efter Mabalo Lokelas död fanns ett flertal patienter med ebola på Yambukus missionssjukhus. (källa)
  9. Herrevadskloster grundades 1144 vid Herivad över Rönneå av munkar tillhörande cisterciensorden från Cîteaux, som dotterkloster till Cîteaux. Troligen skedde det på initiativ av ärkebiskop Eskil i Lund. Eskil tillhörde en förmögen stormannasläkt. Han for till Tyskland och fick sin utbildning i Hildesheim. Under studietiden blev han dödssjuk och lär ha fått sista smörjelsen. Enligt en legend mötte han i en dröm Jungfru Maria och lovade henne fem skäppor säd om han tillfrisknade. Han blev frisk och fick rådet att grunda fem nya kloster av olika ordnar. Efter studieåren blev Eskil prost i Lund och utsågs 1134 till biskop i Roskilde. År 1138 efterträdde han sin farbroder Asker på posten som ärkebiskop i Lund. Detta ärkestift omfattade då hela Skandinavien. (källa)
  10. När andra världskriget bröt ut valde han att ställa sig på Adolf Hitlers sida, bland annat öppnade han i mars 1941 sitt land som uppmarschområde för Hitlers angrepp på Grekland. Boris var dock en bångstyrig man som retade upp Hitler. Kungen undvek att aktivt träda in i kriget och vägrade att deltaga i fälttåget på östfronten. Efter ett möte med Hitler i dennes högkvarter i augusti 1943 återvände Boris dödssjuk. Hans plötsliga död 28 augusti 1943 ledde till rykten om att han skulle ha giftmördats på Hitlers order. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.