Energifråga Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder energifråga, varianter, uttal och böjningar av energifråga

Energifråga synonym, annat ord för energifråga, vad betyder energifråga, förklaring, uttal och böjningar av energifråga.

Vad betyder och hur uttalas energifråga

Energifråga uttalas en|ergi|fråga och är ett substantiv.

Ordformer av energifråga

Singular

energifråga
obestämd grundform
energifrågas
obestämd genitiv
energifrågan
bestämd grundform
energifrågans
bestämd genitiv

Plural

energifrågor
obestämd grundform
energifrågors
obestämd genitiv
energifrågorna
bestämd grundform
energifrågornas
bestämd genitiv

Energifråga är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet energifråga

  1. Energiminister är den minister i ett lands regering som ansvarar för energifrågor. I flera länder ingår energifrågorna i en större ministerportfölj. I Sverige ligger energifrågorna på Näringsdepartementet och har ingått i näringsministers portfölj och tidigare i konsultativa statsråds, som benämnts energiministrar, till exempel Olof Johansson 1976-1978 och Birgitta Dahl 1982-1990. Sedan 2011 ligger energifrågorna hos IT- och energiministern. (källa)
  2. På 1920-talet började ordet vågmästare användas bildligt i politiken. Liberalen C G Ekman ledde en regering som hankade sig fram genom att stödja sig än åt vänster, än åt höger. Han sades vara vågmästare och föra vågmästarpolitik. Även folkpartiregeringen under Ola Ullsten 1978–1979 kan i någon mån sägas ha varit en vågmästare i den äldre betydelsen, då den manövrerade mellan de andra borgerliga partierna och socialdemokraterna i främst energifrågan. (källa)
  3. I samband med borgerliga Alliansregeringens styre (2006–2014) slöts en överenskommelse mellan partierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet (nu Liberalerna) och Kristdemokraterna som innebar att man accepterade utbyggnad av nya kärnkraftsreaktorer men att kärnkraften skulle bära sina egna kostnader, det vill säga utan statliga subventioner. Samtidigt beslutades att subventioner skulle ges till vindkraft och solkraftverk. Överenskommelsen som offentliggjordes den 5 februari 2009 innebar ett genombrott för de borgerliga partierna som fram tills det datumet varit splittrade i energifrågan, framförallt med anledning av Centerpartiets tidigare motstånd till kärnkraft. (källa)
  4. Visionen inom den svenska energipolitiken är att samhället ska få all energi från förnybara energikällor. Regeringen utreder minskning av atomkraftverken. Förnybara energikällor och energieffektivisering är prioriterade områden. Användningen av förnybar el ska öka med 10 TWh 2002–2010 och oka med 17 TWh (2002–2016). Fossila bränslen används på en låg nivå. Utsläppen av växthusgaser ska vara 2008–2012 minst 4 % lägre än 1990. År 2010 ska utsläppen i svaveldioxid SO2 till luft vara högst 50 000 ton och kväveoxider NOx högst 148 000 ton. (ET2006_31). Sverige ska vara aktiv för ett energisamarbete mellan EU, Kina och Indien. Miljö- och energifrågorna ska få större utrymme i utvecklingssamarbetet. (källa)
  5. Hambreus hade engagerat sig stort i energifrågorna och drog sig inte för att påverka röstningsresultat i riksdagen genom att till exempel utebli från omröstningar vid bildande av nya energimyndigheter 1982, bland andra Statens energiverk som därmed sköts upp ett år. (källa)
  6. Idag kan besökaren, tack vare museets kulturella mångsidighet, njuta av olika evenemang: allt från museets permanenta utställning som visar kraftverkets ursprungliga maskineri och beskriver Central Tejos verksamhet och arbetsförhållanden, till tillfälliga utställningar (måleri, skulptur, foto osv.) och vidare till pedagogiska utrymmen med ett mer lekfullt lärande kring energifrågor, till exempel lärande lek, solkraftsutställningar utomhus, teater, konserter, konferenser osv. (källa)
  7. Thorbjörn Fälldins andra regering var liksom Regeringen Fälldin I en majoritetskoalition och bestod slutligen av 21 statsråd varav ett saknade partipolitisk förankring. Centerpartiet hade sju statsrådsposter inklusive statsministerposten, Folkpartiet fem och Moderata samlingspartiet åtta. Statsråd och föredragande i vissa justitieärenden samt energifrågor var det opolitiska statsrådet och kammarrättspresidenten Carl-Axel Petri. (källa)
  8. År 2008 togs initiativet till att bygga ett samlande kommunhus för Lunds kommunala förvaltningar. Byggnaden skulle ligga centralt i Lund, omedelbart väster om den järnväg, Södra stambanan, som fungerade som en oönskad barriär genom staden. Platsen låg i anslutning till ett område med småindustri, kontor och lagerlokaler, ett område som höll på att omvandlas till stenstad/kvartersstad med bostäder och kontor och som kommunen ville integrera med staden öster om järnvägen. Kommunhuset skulle vara en del av denna omvandling. Man ville få en funktionell kontorsbyggnad med estetiska kvaliteter och betonade också energifrågor och hållbarhet. (källa)
  9. Under sin tid som Europaparlamentariker har Ek fått stort inflytande över miljö, klimat- och energifrågor. Fram till 2006 var hon en av parlamentets huvudförhandlare av EU:s gemensamma kemikalielagstiftning REACH. (källa)
  10. Europeiska unionens energipolitik är Europeiska unionens politik gällande energifrågor. Målet för politiken är att "garantera att energimarknaden fungerar, garantera energiförsörjningen inom unionen, främja energieffektivitet och energibesparingar samt utveckling av nya och förnybara energikällor och främja sammankopplade energinät". (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.