Entréavgift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder entréavgift, varianter, uttal och böjningar av entréavgift

Entréavgift synonym, annat ord för entréavgift, vad betyder entréavgift, förklaring, uttal och böjningar av entréavgift.

Vad betyder och hur uttalas entréavgift

Entréavgift uttalas entré|av|gift och är ett substantiv.

Ordformer av entréavgift

Singular

entréavgift
obestämd grundform
entréavgifts
obestämd genitiv
entréavgiften
bestämd grundform
entréavgiftens
bestämd genitiv

Plural

entréavgifter
obestämd grundform
entréavgifters
obestämd genitiv
entréavgifterna
bestämd grundform
entréavgifternas
bestämd genitiv

Entréavgift är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet entréavgift

  1. "Luleåkalaset" var fram t.o.m. 2012 ett stort festivalevenemang som i regel infaller första veckan i augusti. Utmärkande för festivalen var låga entréavgifter och att den inte riktar in sig på någon speciell grupp. Sedan 2013 anordnas istället "Luleå hamnfestival" vid en annan tid på året och med lite annan inriktning. Bland annat har Luleå hamnfestival inga entréavgifter alls. (källa)
  2. Museet räknar sitt grundande ursprung i en donation till ett framtida stiftsmuseum i mars 1839 från Anders Lignell, anknutet till gymnasiet i Karlstad. Ett naturaliekabinett knutet till gymnasiet fanns dock redan i slutet av 1700-talet, och även en del konstföremål ingick i den samlingen. Redan på 1840-talet hölls samlingen öppen för allmänheten en timme på onsdagar och lördagar. För komplettering av samlingarna instiftades 1857 Värmlands naturhistoriska förening, 1862 ombildade till Värmlands naturhistoriska och fornminnesförening. Från 1902 infördes en entréavgift om 10 öre för besökare, under Carl Bromanders tid som museiföreståndare 1902-10 utökades samlingarna betydligt. Museisamlingarna blev kvar i gamla gymnasiet sedan Karlstads läroverk fått en ny byggnad 1870. (källa)
  3. Trots detta levde Hofman-Uddgren ett rikt socialt liv präglat av borgerliga privilegier, vilket var hennes introduktion till Stockholms värld av underhållning, varieté och teater. Varietékulturen var en storstadsföreteelse som spridit sig till Sveriges huvudstad från Paris och den var inte bara ett dyrt tidsfördriv, då gästerna var tvungna att betala entréavgift, men också en tydlig kontrast mot den annars så konservativa borgerliga synen på sexualitet och moral. Ramarna för hur en flicka från så kallade "bättre kretsar" var mycket strama, vilket betydde att unga kvinnor som Hofman-Uddgren inte fick gå på sådana tillställningar utan sällskap av en äldre person. Detta gjorde det krångligt att se någon form av romans på scen då alla pjäser skulle sluta på ett anständigt och konventionellt sätt, där kärnfamiljen enades och övervann eventuella svårigheter. Hon tog gärna del av stadens nöjesutbud och blev tidigt inspirerad att senare i livet gå in på karriärvägen som artist på den stora scenen. (källa)
  4. Skansen-Akvariet ligger inne på Skansens område och för att komma in måste man först betala inträde till Skansen, och därefter inträde till akvariet. Entréavgiften finansierar drift och underhåll av Skansen-Akvariet. (källa)
  5. Utöver entréavgiften erbjuds några aktiviteter till en extra peng, de aktiviteterna är: eldrivna leksaksbilar, eldrivna grävmaskiner, ponnyridning och teater. Ponnyridningen har öppet under sommarlovet. (källa)
  6. Det stora genombrottet för filmen i Stockholm kom med Allmänna konst- och industriutställningen på sommaren 1897. Bland många attraktioner fanns även visningar av "lefvande bilder". Det skedde i en särskild lokal som låg inom miniatyrstaden Gamla Stockholm och kan ses som stadens första biografsalong. Den hade iordningställts av apotekaren och fotohandlaren Numa Peterson och hans son Mortimer. Lokalen rymde omkring 60 personer och kallades "Lumières Kinematograf i Gamla Stockholm". Filmförevisningen arrangerades av Numa Peterson som hade koncession på bröderna Lumières kinematograf och deras filmer i Sverige. Med på de första filmvisningarna var den franske filmfotografen Alexandre Promio, som för Lumières räkning reste världen runt för att presentera och marknadsföra det nya mediet. Entréavgiften var 50 öre för vuxna och 25 öre för barn och programmets längd cirka 15–20 minuter. Filminslagen var i regel bara några minuter långa och bestod huvudsakligen av franska inspelningar som reportage, action, farser och diverse filmtrix. Det blev stor publiksuccé. (källa)
  7. En skivmässa är en loppmarknad för musik. Säljare är både privatpersoner och företag. I sortimentet finns oftast vinylskivor, cd, dvd, t-shirts och annat med koppling till musik. Största delen av utbudet är begagnat och man hittar både billiga reaskivor och dyrare samlarobjekt. De flesta skivmässor tar entréavgifter av besökare och det är inte ovanligt att köparna har med skivor som bytesobjekt. (källa)
  8. Ayahuascabruk har även spridits till en ny subkultur i USA, dekokter med DMT-innehåll smugglas in i landet av "schamaner" med hemvist i Sydamerika. Växten konsumeras sedan vid seanser med entréavgifter på mellan 150 och 300 US-dollar. (källa)
  9. När arbetarklassen erövrade fotbollen ändrades inställningen till sporten grundläggande eftersom arbetarna inte hade de ekonomiska möjligheterna att enbart spela för nöjes skull utan krävde ekonomisk trygghet. En viktig förutsättning för denna utveckling var den begynnande kommersialiseringen, t.ex. tog man nu entréavgifter som först gick till välgörenhet men så småningom kom spelarna till del. James Lang och Peter Andrews, båda från Skottland, betraktas som de första heltidsproffsen när de 1876 värvades till lagen Wednesday respektive Heeley från Sheffield. Proffsen på denna tid hade officiellt en anställning på den lokala fabriken, men i praktiken sysslade de med fotboll på heltid vilket underlättades av att enskilda rika personer dök upp som sponsorer. 1882 hotade Football Association om uteslutning från FA-cupen ifall något lag bröt mot "proffsstadgan" och 1883 fälldes Accrington för brott mot stadgan och uteslöts från FA-cupen samt förbjöds att spela matcher mot andra medlemmar i FA, 1884 gick Preston North End ett liknande öde tillmötes när det uteslöts från FA-cupen och förlorade sitt medlemskap i fotbollsförbundet. Strax därefter var det Burnleys tur att bli fälld. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.