Ess Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ess, varianter, uttal och böjningar av ess

Ess synonym, annat ord för ess, vad betyder ess, förklaring, uttal och böjningar av ess.

Vad betyder och hur uttalas ess

Ess uttalas ess och är ett substantiv -et; pl. ess.

Ess betyder:

Ordformer av ess

Singular

ess
obestämd grundform
ess
obestämd genitiv
esset
bestämd grundform
essets
bestämd genitiv

Plural

ess
obestämd grundform
ess
obestämd genitiv
essen
bestämd grundform
essens
bestämd genitiv

Ess är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Ess på Engelska

 • ace

Hur används ordet ess

 1. Essen är uppdelat i nio stadsområden (Stadtbezirken) med totalt 50 stadsdelar. (källa)
 2. Fem kort med valörerna i följd som alla har samma färg. Ess kan räknas både högt och lågt. Exempel: 76543 i klöver eller QJT98 i hjärter. Ett specialfall av färgstege är när man har ess som högsta kort, dvs AKQJT i samma färg. Denna hand kallas på engelska royal straight flush eller royal flush och är den högsta möjliga pokerhanden överhuvudtaget. Royal flush i hjärter kallas ibland Royal Imperial straight flush men är ej mer värd än tex spader eller klöver. Färgen har ingen betydelse, dvs "royal" i spader är lika hög som i hjärter osv. Eftersom ess fåräknas lågt är även 5432A i samma färg en tillåten färgstege. (källa)
 3. ESS – en sameuropeisk forskningsanläggning som för närvarande byggs i Lund, se European Spallation Source. (källa)
 4. Den består av 52 spelkort uppdelade i fyra så kallade färger, även kallade sviter. Varje färg innehåller ett ess, nummerkort från 2 till 10, en knekt, en dam och en kung som kallas målare. Esset var från början bara en etta, därför börjar nummerkorten på 2. Det finns totalt 13 olika i varje färg, och en sammanfattande beteckning på dessa 13 är valörer. Ett korts identitet bestäms entydigt av dess färg och valör och en standardkortlek innehåller ett kort för varje tänkbar kombination av dessa båda egenskaper. (källa)
 5. Essens (av latinets essentia) avser i talspråk det väsentliga i något, tingets kärna, det avgörande nödvändiga. Som adjektiv eller adverb, essentiell, betyder det livsnödvändiga, till exempel essentiella aminosyror, essentiella fettsyror och andra essentiella ämnen. (källa)
 6. Accidens (av latin accidere) är en filosofisk term som betecknar egenskaper hos ett ting som inte är nödvändiga av tingets natur. Termen kommer från latinska översättningar av Aristoteles, och berör ontologiska beskrivningar av ting, och dess natur. Ett tings accidens kan anses stå i motsats till dess väsen eller substans, d.v.s. det som är en nödvändig del av ett tings vara, tinget i sig. (källa)
 7. Bastuban är det största av bleckblåsinstrumenten. Tubor är ofta stämda i B♭ (Bess) men även F-, Ess- och C-tubor förekommer. Ess-tuban är vanligast i mässingorkestrar och är den vanligaste orkestertuban i Storbritannien. (källa)
 8. Kornett är ett bleckblåsinstrument som påminner mycket om trumpeten. Det finns ingen enkelt definierad skillnad, men munstycket på en kornett har en något mindre fattning än på en trumpet och blåsgången är konisk i stället för cylindrisk under en större del av sin längd. Klangen är något mjukare samtidigt som den har stor teknisk lättrörlighet. Kornetten uppfanns på 1800-talet och används främst i brassband men även inom jazz- och militärmusik. Kornetten var särskilt vanlig i den tidiga jazzen på 1910- och 1920-talen, många musiker som senare gjorde sig kända som trumpetare började sina banor som kornettister, däribland Louis Armstrong och Red Nichols. En kornett är vanligtvis stämd i Bess, men det finns också kornetter som är stämda i C och Ess. En kornett stämd i Ess kallas ess-kornett eller soprankornett och är vanlig i brassband. (källa)
 9. När instrumentet kom till England fick det namnet sackbut. På 1500-talet utvecklades en basunfamilj med basuner i olika storlekar och stämlägen. De vanligaste kom att bli diskant stämd i Bess, alt i F, tenor i Bess och bas i F eller Ess. På 1600-talet förekom även kontrabasbasun i Bess. Denna instrumentfamilj användes gärna som förstärkning av körsång (oftast med sinka istället för diskantbasun), eller som en instrumentgrupp tillsammans med andra instrumentgrupper. (källa)
 10. Hela kortleken fördelas jämnt mellan spelarna, vanligtvis två, som sedan turas om att vända upp det översta kortet i sina respektive högar och lägga det på bordet. Så snart det uppvända kortet är ett bildkort eller ett ess, ska motspelaren lägga upp 1 kort (för knekt), 2 kort (för dam), 3 kort (för kung) eller 4 kort (för ess). Om samtliga på det sättet upplagda kort är vanliga nummerkort, tillfaller alla korten på bordet den första spelaren. Skulle under upplägget ett bildkort eller ess dyka upp, går turen tillbaka till den första spelaren, som nu blir den som ska fortsätta lägga upp kort. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.