Evangelisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder evangelisk, varianter, uttal och böjningar av evangelisk

Evangelisk synonym, annat ord för evangelisk, vad betyder evangelisk, förklaring, uttal och böjningar av evangelisk.

Vad betyder och hur uttalas evangelisk

Evangelisk uttalas ev|angel|isk [-nje´-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av evangelisk

Böjning (i positiv) evangelisk en ~ + subst. evangeliskt ett ~ + subst. evangeliska den/det/de ~ + subst. evangeliske den ~ + mask. subst.

Evangelisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Evangelisk på Engelska

  • evangelical

Hur används ordet evangelisk

  1. I evangelisk-lutherska kyrkor, till exempel Svenska Kyrkan kan "helgon" dels syfta på alla kristna, dels på de förebilder som har egna firningsdagar under kyrkoåret. Vid reformationen i Sverige behölls nitton helgondagar under kyrkoåret, men de reducerades 1772 till sex stycken, i syfte att öka statens skatteintäkter. (källa)
  2. Adolf Helt (1592–1662), tysk evangelisk teolog. (källa)
  3. Inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland är en lektor en kvinnlig teolog som har tjänst inom en församling men som inte är prästvigd. Kyrkomötet grundade lektorstjänsten för kvinnliga teologer, då det 1963 förkastade förslaget om att införa kvinnor i prästämbetet. Tjänsten är till sin natur en undervisningstjänst. Motsvarande tjänst finns inte inom andra kyrkor. (källa)
  4. Orden är idag uppdelad i en katolsk gren, Malteserorden, och en evangelisk gren bestående av det så kallade Balliet Brandenburg i Tyskland samt de självständiga ordnarna Johanniterorden i Sverige och Johanniterorden i Nederländerna. Till dessa kommer den huvudsakligen protestantiska Brittiska Johanniterorden (Order of St. John) vilken sprungit ur ett försök att återuppliva Johanniterordens brittiska storpriorat. Balliet Brandenburg har i sin tur fyra självständiga kommanderier (ridderskap) i Finland, Frankrike, Schweiz och Ungern samt subkommanderier i ytterligare tolv länder. (källa)
  5. En kaplan (tidigare kapellan, det vill säga kapellpräst, präst i kapellförsamling) var i Svenska kyrkan tidigare titeln för kyrkoherdens medhjälpare. I Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland kallas kyrkoherdens medhjälpare fortfarande kaplan, vilket i Sverige motsvarar en komminister. I de fall titeln kaplan fortfarande brukas i Svenska kyrkan kan den avse biskops medhjälpare eller en präst med särskilt ansvar. Det kan till exempel gälla ansvaret för gudstjänstlivet i en bestämd kyrkobyggnad. (källa)
  6. Tidigare användes i Sverige benämningen kaplan, vilket fortfarande används för motsvarande tjänst inom Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. (källa)
  7. Ett kontrakt eller prosteri (danska: provsti, norska prosti) är en pastoral samverkansenhet inom vissa kristna samfund. Benämningen prosteri används bland annat inom evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och några kontrakt inom Svenska kyrkan bär namnet Domprosteriet. (källa)
  8. Kyrkoherde (lantpräst) är i dag namnet på en befattning som arbetsledande präst för ett pastorat inom Svenska kyrkan och den Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Motsvarande funktioner finns i de flesta andra kyrkor, även om de konkreta uppgifterna kan växla från land till land och från tid till tid. (källa)
  9. Ett kyrkoval avser ett demokratiskt val som hålls i ett kristet samfund för att rösta fram lekmannaföreträdare, i vissa samfund också kallade kyrkopolitiker. Som sådana val räknas bland annat kyrkoval i Svenska kyrkan, kyrkoval i Norska kyrkan, kyrkoval i Danska folkkyrkan och kyrkoval i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. (källa)
  10. I Evangelisk lutherska kyrkan i Finland är Kyrkostyrelsen ett vidare begrepp och namnet på det kyrkans centrala ämbetsverk som sköter kyrkans organisation, ekonomi och förvaltning. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.