Expediera Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder expediera, varianter, uttal och böjningar av expediera

Expediera synonym, annat ord för expediera, vad betyder expediera, förklaring, uttal och böjningar av expediera.

Synonymer till expediera

Vad betyder och hur uttalas expediera

Expediera uttalas ex|pedi|era och är ett verb -de.

Expediera betyder:

Ordformer av expediera

Aktiv

expediera
infinitiv
expedierar
presens
expedierade
preteritum
expedierat
supinum
expedierande
presens particip
expediera
imperativ

Passiv

expedieras
infinitiv
expedieras
presens
expedierades
preteritum
expedierats
supinum

Perfekt particip

expedierad en
~ + subst.
expedierat ett
~ + subst.
expedierade den/det/de
~ + subst.

Expediera är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Expediera på Engelska

  • deal with, forward, dispatch - the matter was promptly dealt with
  • serve

Hur används ordet expediera

  1. Ett diarium är ett register hos en organisation, där inkommande, utgående och upprättade handlingar registreras. Handlingar anses upprättade när de expedierats eller, för handlingar som inte expedieras, när ärendet de tillhör avslutas. Diarier är vanligast hos statliga och kommunala myndigheter, men förekommer även inom näringslivet och ideella organisationer. Ordet kommer från latinets diarium, dagbok. Diarium har tidigare använts som en beteckning för dagbok i allmänhet, eller för anteckningar om viktiga händelser som fördes i till exempel kloster. I demokratier har allmänheten ofta tillgång till och insyn i diarierna enligt offentlighetsprincipen, ibland med undantag för sekretessbelagda diarier. (källa)
  2. Expedition (från lat. expedi'tio, 'verkställande', 'lösgörande') är ett kontor, där saker och ting expedieras. Gäller vanligtvis offentlig verksamhet, såsom tågexpedition, bilprovning eller dylikt. Expedition kallas också åtgärden att sända ut en handling från ett sådant kontor. Ibland benämns detta expediering. Begreppet expedition kan även avse en av en myndighet utfärdad handling som innehåller ett avgörande eller liknande. (källa)
  3. I Sveriges togs de första kustradiostationerna i bruk 1903 som testanläggningar och var marinens radiostationer på Kungsholms fort i Karlskrona, vid Oskar-Fredriksborg på Rindö, samt vid Fårösund. Planer fanns också på en radiostation i Strömstad för kommunikation med örlogsfartyg i Oslofjorden vid unionsupplösningen 1905, men de förverkligades inte. Proven med kustradiostationer ansågs lyckade och marinen köpte in ett antal gnistsändare för placering runt Sveriges kuster. Den första permanenta stationen, Karlskrona radio, öppnade vid Karlskrona örlogsbas den 24 maj 1909 som svenska marinens första kustradiostation. Stationen, med anropssignalen SAA expedierade från 1910 även civil trafik. De övriga två experimentstationerna flyttades också, och permanentades som Vaxholm radio och Tingstäde radio. I Göteborg började försökssändningar vid en gemensam militär-kommersiell kustradiostation vid Oscar II:s Fort år 1908, men flyttades på grund av jordningsproblem till den s.k "Gnistängen" vid Nya Varvet redan 1910. Den 18 september 1911 öppnades stationen under namnet "Göteborgs gnisttelegrafstation" för trafik med allmän korrespondens till fartyg. År 1912 öppnades Trelleborg radio, ägd av Statens Järnvägar, för kommersiell trafik till järnvägsfärjorna på linjen Trelleborg - Sassnitz. (källa)
  4. lagerliggare, vari mottagna och expedierade varor eller komponenter registreras. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.