Exportökning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder exportökning, varianter, uttal och böjningar av exportökning

Exportökning synonym, annat ord för exportökning, vad betyder exportökning, förklaring, uttal och böjningar av exportökning.

Vad betyder och hur uttalas exportökning

Exportökning uttalas ex|port|ök|ning och är ett substantiv.

Ordformer av exportökning

Singular

exportökning
obestämd grundform
exportöknings
obestämd genitiv
exportökningen
bestämd grundform
exportökningens
bestämd genitiv

Plural

exportökningar
obestämd grundform
exportökningars
obestämd genitiv
exportökningarna
bestämd grundform
exportökningarnas
bestämd genitiv

Exportökning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet exportökning

  1. Efter andra världskriget valde de asiatiska länderna olika vägar. Medan till exempel Japan, Sydkorea och Taiwan blev marknadsekonomier blev Kina (och senare även Vietnam efter Vietnamkriget) kommunistiskt. De muslimska länderna och Indien valde en mittenväg. Under 1980- och 1990-talet började fler länder mer och mer anamma kapitalism och avreglerade sina ekonomier. De fyra asiatiska tigerekonomierna (Hongkong, Singapore, Sydkorea och Taiwan) hade en snabb ekonomisk utveckling på 70-talet. Efter Kina avreglerat sin ekonomi skedde omfattande investeringar från utlandet vilket ledde till en kraftig exportökning. Kina kom att kallas världens verkstad medan Indien tog över delar av tjänstesektorn från västvärlden. I dessa båda befolkningsmässiga stormakter har tillväxttalen varit nästan tvåsiffriga under de sista decennierna av 1900-talet. Man talar ofta om 2000-talet som Asiens århundrade. (källa)
  2. För den finländska industrin innebar avtalet att dess alster fritt kunde säljas i de länder som hörde till Efta. Den finländska industrins avsättningsmöjligheter ökades i betydande grad, men å andra sidan fick man vidkännas skärpt konkurrens på hemmamarknaden. Exporten till Eftaländerna drygt tredubblades 1964–1969, medan importen från Efta till Finland växte nära 3½ gånger. Särskilt den så kallade nyexporten profiterade av frihandelsavtalet. Med denna term från 1960-talet avsågs utförsel från andra sektorer än den traditionellt exporterande skogsindustrin. Den största exportökningen noterades inom textil- och konfektionsindustrin, som tidigare var en typisk hemmamarknadsindustri. Allmänt taget innebar avtalet en livgivande injektion och stegrad industrialiseringstakt för det finländska näringslivet. Det kom att få stor betydelse särskilt för den internordiska handeln – inte minst för Finlands export på Sverige. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.