Extrakt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder extrakt, varianter, uttal och böjningar av extrakt

Extrakt synonym, annat ord för extrakt, vad betyder extrakt, förklaring, uttal och böjningar av extrakt.

Vad betyder och hur uttalas extrakt

Extrakt uttalas ex|trakt [-ak´t] och är ett substantiv -et; pl. extrakt.

Extrakt betyder:

Ordformer av extrakt

Singular

extrakt
obestämd grundform
extrakts
obestämd genitiv
extraktet
bestämd grundform
extraktets
bestämd genitiv

Plural

extrakt
obestämd grundform
extrakts
obestämd genitiv
extrakten
bestämd grundform
extraktens
bestämd genitiv

Extrakt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Extrakt på Engelska

  • extract - liqueur extract

Hur används ordet extrakt

  1. I renässansens 1700-tal började en fransk garvare, Seguin, intressera sig för garvningens förlopp i naturvetenskapligt avseende. Han fann att en hud blir tyngre efter garvning varur han drog slutsatsen att garvämne binds i huden. Efter ytterligare experiment med vegetabilisk garvning insåg han att en betydlig effektivisering sker vid garvning om koncentrerade extrakt av växter med garvande egenskaper används. Denna upptäckt fick stor betydelse – industrin arbetar utifrån den än idag. (källa)
  2. Ordet kola kommer av att extrakt av kolanöt ursprungligen tillsattes i kolakaramellerna eller kolorna (som även senare i tid verkar vara annorlunda mot dagens kolor genom att innehålla choklad eller kakao). Tjinuski och kinuski, som också kan syfta på kolakräm eller kolasås, kommer av ryskans tjanusjki, som betyder kola eller knäck. (källa)
  3. Hampfröolja eller hampolja (ej att förväxla med hampaextrakt) är en vegetabilisk olja som framställs genom pressning av hampfrön. (källa)
  4. Ett särskilt extrakt av barken har även haft användning inom den europeiska garveriindistrin. Detta är tjockflytande, mörkrött och löser sig ej klart i kallt vatten. (källa)
  5. Extrakt från barken har använts mot leveråkommor. Järnekblad har inom folkmedicin kokats och vattnet druckits som bot för "dålig mage", kolik, malaria och smittkoppor – notera att det alltså innebar intag av de giftiga bladen. (källa)
  6. Under senare delen av 1800-talet fick torkade kolanötter viss användning i Europa i pastiller, biskivier, karameller likörer med mera. Läskedrycken Coca-Cola innehåller ett extrakt av kolanöt, vilket ger drycken en låg halt av koffein. (källa)
  7. Ett kräkmedel (emetikum) är ett medel som framkallar kräkningar. Kräkmedel används vid behandling av förgiftningar i vissa fall, till exempel vid förtäring av icke frätande ämnen när patienten är vid medvetande. Kräksirap är ett kraftfullt kräkmedel som innehåller extrakt från kräkrot (Psychotria ipekakuana) och som säljs på apotek. Kräksirap innehåller emetin. (källa)
  8. Extrakt av plantans rot är en av huvudingredienserna i lakritsgodis. Roten av lakritsrotplantan används också i traditionell kinesisk medicin, likaväl som i traditionell medicin i Japan, Korea, Vietnam, och andra asiatiska länder. Pinnar av lakrits har typiskt en diameter mellan två och tio mm. Roten växer ner till ca en meters djup, och skall vara minst tre år gammal före skörd. Lakritsroten har odlats i Europa sedan 1200-talet. (källa)
  9. Tidigare var naturläkemedel beteckningen på läkemedel med ursprung i naturen som godkänts av Läkemedelsverket. De hade samma krav på tillverkning och säkerhet som "vanliga" läkemedel, men med förenklad effektdokumentation. Bevis för en lång traditionell användning räckte istället för kliniska prövningar. De verksamma beståndsdelarna skulle ha ett naturligt ursprung, det vill säga komma från växter, djur eller mineraler. Naturläkemedel fick inte bestå av framrenade substanser. Vanligtvis användes standardiserade extrakt där man bestämt halten på de ämnen som anses verksamma. Naturläkemedel skulle användas vid enklare besvär som inte kräver läkarbehandling. För att godkännas av Läkemedelsverket krävdes att preparatet var lämpligt för egenvård. (källa)
  10. Pepparsprej (ibland stavat -spray), även kallat OC-sprej (Oleoresin Capsicum) är ett icke-dödande naturligt ämne som vanligtvis används av polisen, militärpolisen, tullen och kriminalvården vid upplopp, självförsvar och vid användande av våld i laga befogenhet. Från och med 1 juni 2008 är det även tillåtet för svenska Kustbevakningen att använda pepparsprej i sitt yrkesutövande. Den verksamma beståndsdelen i pepparspray heter capsaicin och är ett extrakt från en pepparfrukt. Pepparsprej har en styrka mellan 2 000 000 och 5 300 000 scoville. Från början användes saften från olika pepparfrukter, till exempel chili, därav namnet. Fortfarande är naturlig pepparsprej vanligast, men syntetiska medel har testats. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.