Förankra Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förankra, varianter, uttal och böjningar av förankra

Förankra synonym, annat ord för förankra, vad betyder förankra, förklaring, uttal och böjningar av förankra.

Synonym till förankra

Vad betyder och hur uttalas förankra

Förankra uttalas för|ankra och är ett verb -de.

Förankra betyder:

Ordformer av förankra

Aktiv

förankra
infinitiv
förankrar
presens
förankrade
preteritum
förankrat
supinum
förankrande
presens particip
förankra
imperativ

Passiv

förankras
infinitiv
förankras
presens
förankrades
preteritum
förankrats
supinum

Perfekt particip

förankrad en
~ + subst.
förankrat ett
~ + subst.
förankrade den/det/de
~ + subst.

Förankra är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Förankra på Engelska

  • anchor to, root in, gain approval for - his religion is rooted in his childhood

Hur används ordet förankra

  1. Förändringsledning syftar till att få med sig en så stor del av organisationen som möjligt vid olika verksamhets- och organisationsförändringar. Det kan handla om att förankra beslut och skapa acceptans men också om mer praktiska förändringar som att implementera nya arbetssätt, nya IT-system, byte av lokal till aktivitetsstyrda arbetsplatser eller annat där det krävs nya beteenden i organisationen. Ledarskapsutbildningar kan rikta sig till personer med yrkesrollen förändringsledare, som inte nödvändigtvis har personalansvar. Förändringsledning och förståelse för hur människor fungerar finns med i en del ledarskapsutbildningar, då mer inriktat till personer med chef som yrkesroll. (källa)
  2. Oppositionsråd är en inofficiell titel för ett kommunalråd i Sverige som representerar den politiska oppositionen. Oppositionsrådet är ofta vice ordförande i kommunstyrelsen. I de fall där det förekommer mer än ett oppositionsråd är de övriga ofta gruppledare i kommunstyrelsen för ett av de andra oppositionspartierna. Ett oppositionsråd ska garantera samtliga partier i den politiska oppositionens insyn och goda arbetsmöjligheter, således företräder denne inte bara sitt eget parti utan samtliga oppositionspartier i sin roll som oppositionsråd. Oppositionsrådets arbetsuppgift är att företräda oppositionen i olika sammanhang samt att ta emot, vidarebefordra och förankra information till samtliga oppositionspartierna. (källa)
  3. Schackel är en hästsko- eller U-formad bygel av metall där bygeländarna förbinds med en genomgående skruv. Schackel används till att skarva kättingar med varandra eller förankra dem till öglor och ringar. Schackel är också vanliga fästelement för tågvirke och mycket annat på båtar med funktionen att lätt kunna lossas men ändå sitta säkert fast. Konstruktionen är oförändrad sedan minst 100 år. (källa)
  4. Distansjärn används endast för gatuspår och förankras ungefär i mitten av rälens mittliv i genomgående hål (ofta rör med invändig gängad stång). Därefter återfylls mellanrummet med makadam eller betong. (källa)
  5. Det är viktigt att man väljer rätt typ av tältpinne beroende på underlaget där man ska tälta. Är det en gräsmatta där det är lätt att slå i pinnarna är det lämpligt att välja en V-formad tältpinne (typ 5) där man inte riskerar att pinnen roterar. Är det svårt att slå ner tältpinnen väljer man kanske en rund (typ 1) som är lättare att få ner i marken, tyvärr kan man då råka ut för att pinnen roterar loss. När man tältar på vintern eller i öknen så kan man använda speciella tältpinnar som är längre. På vintern kan man även nyttja skidor eller stavar för att förankra tältet. Tältar man på klippor så kan man exempelvis använda kilar som läggs i klipphällens sprickor. (källa)
  6. Mot bakgrund av värdegrundsbegreppet som lanserades i och med de läroplaner som kom i början av 1990-talet, har begreppet värdegrundsarbete kommit att beteckna skolans fostranspraktik i Sverige. Värdegrundsarbete handlar om att skolan ska gestalta och förmedla samt hos eleverna förankra den värdegrund som formuleras i läroplanen, det vill säga att stärka de demokratiska värdena hos eleverna, både som individer och som kollektiv. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.