Färgämne Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder färgämne, varianter, uttal och böjningar av färgämne

Färgämne synonym, annat ord för färgämne, vad betyder färgämne, förklaring, uttal och böjningar av färgämne.

Vad betyder och hur uttalas färgämne

Färgämne uttalas färg|ämne och är ett substantiv.

Ordformer av färgämne

Singular

färgämne
obestämd grundform
färgämnes
obestämd genitiv
färgämnet
bestämd grundform
färgämnets
bestämd genitiv

Plural

färgämnen
obestämd grundform
färgämnens
obestämd genitiv
färgämnena
bestämd grundform
färgämnenas
bestämd genitiv

Färgämne är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Färgämne på Engelska

 • colourant

Hur används ordet färgämne

 1. Utvinningen av användningen av lacca har funnits som en del av indisk kultur i tusentals år och i det 3000-åriga verseposet Mahabharata nämns hartset som ett formbart material. Lacca nämns också av den romerske encyklopedikern Plinius den äldre i hans Historia Naturalis, skriven år 77. I 1600-talets Europa importerade man det röda färgämne som utvinns ur lacca, som ett billigare alternativ till kochenill. Under 1800-talet ökade användningen av schellack löst i alkohol, som fernissa eller polityr. Samtidigt blev naturliga röda färgämnen, såväl från lacka som andra källor, gradvis ersatta av nya syntetiska färgämnen. (källa)
 2. Henna är ett rödbrunt färgämne i form av ett vanligen grönt pulver som i Sverige framförallt används för att färga hår. Henna är det arabiska namnet på busken Lawsonia inermis från vilken bladen insamlas och torkas. Henna har använts framförallt i Asien, Mellanöstern och Afrika under tusentals år för att göra mönster på händer och fötter, men är i västvärlden mest känt som hårfärgningsmedel. Även på andra kroppsdelar förekommer det att man gör icke-permanenta tatueringar med henna. (källa)
 3. Karmin kan beteckna både en färgnyans och ett mörkt rött färgämne även kallat koschenill. (källa)
 4. Karmosin (även karmosinrött, kermesrött, kermeskorn) kan beteckna både en färgnyans och ett rött färgämne som ursprungligen framställdes av kermeslus. (källa)
 5. Ämnet är godkänt som färgämne i livsmedel, det har då E-nummer E 140. (källa)
 6. Alizarin, 1,2-dihydroxiantrakinon, är ett rött färgämne som ursprungligen utvanns ur roten på krapp (Rubia tinctorum). Detta färgämne, krapprött, är huvudingrediens i färglacken krapplack. Idag framställs alizarin i huvudsak syntetiskt. (källa)
 7. Lackmuspapper är en pappersbit med ett vattenlösligt blåviolett färgämne – lackmus – framställd av särskilda lavar. Lackmus färgas rött under sura förhållanden och blått under basiska (alkaliska) förhållanden. Färgförändringen sker vid pH 4,5–8,3 (vid 25 °C). Det är den äldsta formen av kemisk surhetsindikator. (källa)
 8. Metylenblått, även metyltioniniumklorid, är ett färgämne som är besläktat med anilin, och vanligtvis har en kraftigt blå färg. Det tillhör kategorin tiazinfärgämnen. Under reduktiva (alltså syrefattiga) betingelser finns metylenblått i en form som kallas leukometylenblå, som är färglös. Om detta ämne kommer i kontakt med syre, exempelvis genom att omskakas med atmosfärisk luft, så oxideras färgämnet åter till sin blå form. (källa)
 9. Orselj är ett rött eller violett färgämne, som framställs framför allt av lavar av släktet Roccella och utvinnes genom att dessa behandlas med ammoniak (urin) och luft. Dess huvudbeståndsdel är orcein, oxidationsprodukten av orcin, en dioxytoluenförening. (källa)
 10. Purpur är ett rött färgämne, som kan erhållas främst ur de i Medelhavet förekommande snäckorna Hexaplex trunculus och Bolinus brandaris, men även andra arter inom familjen purpursnäckor (Muricidae) kan ge purpur, som purpursnäcka (Nucella lapillus).. Ordet purpur kommer från latinets purpura som har sitt ursprung i forngrekiskans πορφύρα. Ordet purpur används också som färgord, oavsett hur färgen har framställts, och betecknar då ett område av rödvioletta färger. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.