Förlossning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förlossning, varianter, uttal och böjningar av förlossning

Förlossning synonym, annat ord för förlossning, vad betyder förlossning, förklaring, uttal och böjningar av förlossning.

Synonymer till förlossning

Vad betyder och hur uttalas förlossning

Förlossning uttalas för|loss|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av förlossning

Singular

förlossning
obestämd grundform
förlossnings
obestämd genitiv
förlossningen
bestämd grundform
förlossningens
bestämd genitiv

Plural

förlossningar
obestämd grundform
förlossningars
obestämd genitiv
förlossningarna
bestämd grundform
förlossningarnas
bestämd genitiv

Förlossning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Förlossning på Engelska

  • delivery, childbirth - injury sustained in childbirth

Hur används ordet förlossning

  1. Giftstruma, vetenskapligt namn hypertyreos, är en endokrin sjukdom som yttrar sig i att sköldkörteln tillverkar för mycket tyreoideahormoner (T4 eller T3), vilket leder till för hög ämnesomsättning. Giftstruma ger upphov till tyreotoxikos, ett kliniskt tillstånd av förhöjda tyroideahormoner i blodet. Tyreotoxikos kan dock ha andra orsaker än giftstruma/hypertyreos, till exempel en svår allmänsjukdom, graviditet eller förlossning, eller vara inducerat av läkemedel med tyroidea. Ett vanligt, men inte nödvändigt, tecken på giftstruma är förstorad sköldkörtel (struma). (källa)
  2. Vanligen räknas graviditetens första dag från den senaste menstruationens första dag, det vill säga innan ägget är befruktat, vilket ger en genomsnittlig graviditetslängd på 40 veckor innan den gravida i en vaginal förlossning eller genom kejsarsnitt framföder barnet. Föds barnet tidigare än vecka 37 brukar man räkna det som för tidigt fött. (källa)
  3. Syftet med behandlingen och kontrollerna är att få fostret att utvecklas till en storlek och mognad, som är förenlig med överlevnad efter födseln, utan att kvinnans liv hotas av eklampsiutveckling, vilket obehandlad sjukdom kan leda till. Om det bedöms att förtida förlossning krävs eller hotar, så försöker man påskynda lungmognaden hos fostret genom att ge kvinnan läkemedel under några dygn. Om graviditetstoxikosen eller barnets tillstånd kräver omedelbar förlossning, så behöver barnen vanligen övervakas på neonatal intensivvårdsavdelning. (källa)
  4. Den som har ett fysiskt ansträngande arbete, och då arbetsgivaren inte kan erbjuda lättare arbetsuppgifter, kan hos Försäkringskassan ansöka om graviditetspenning tidigast från 60:e dagen före och till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Man kan ansöka om hel, tre fjärdedels, halv eller en fjärdedels graviditetspenning beroende på hur mycket man klarar av att arbeta. En gravid kvinna kan också ha rätt till havandeskapspenning om det föreligger risker i arbetsmiljön, till exempel om man arbetar med vissa kemikalier, i så fall kan man erhålla graviditetspenning från den dag förbudet att arbeta gäller. (källa)
  5. En hemförlossning är en förlossning i en icke-klinisk miljö, vanligtvis det egna hemmet. Det syftar oftast en planerad hemförlossning, där föräldrarna förberett för att föda hemma. Den kan vara oassisterad eller assisterad av barnmorska, doula, familjemedlem eller vän. Oftast avslutas förlossningen även hemma, men ibland sker en överföring till sjukhus. Hemförlossning kan också vara ofrivillig eller planerad, då förlossningen helt enkelt går så snabbt att kvinnan inte hinner in till sjukhus innan barnet är fött. (källa)
  6. Humörsvängningar kan bero på stress, droger, sömnproblem eller ha andra orsaker som hänger ihop med livssituationen, händelser eller vardagen. Det kan också bero på till exempel en hormonstörning eller en psykisk störning. I samband med graviditet, förlossning, menstruationen eller klimakteriet kan en del kvinnor uppleva humörsvängningar. Humöret påverkas ofta av till exempel hyperparatyreos och giftstruma. (källa)
  7. I Stockholm öppnade Serafimerlasarettet 1752, och det hade en särskild förlossningsavdelning där utbildning bedrevs. (källa)
  8. Gap junction, eller på svenska: kanalförbindelse, som föreslagits av svenska biotermgruppen, är en typ av cellkontakt som gör att joner kan passera mellan membranen. Gap junctions återfinns i djurceller och bildar kanaler mellan cellerna. Kanalerna består av två rörformiga connexoner, en i varje membran. Varje connexon är uppbyggt av sex vävnadsspecifika connexiner. Genom gap junctions transporteras joner, näringsämnen och signalsubstanser till granncellerna som t.ex. kan koordineras till att kontrahera samtidigt. Exempel på det sistnämnda är hjärtmuskulatur och livmodermuskulatur innan förlossning. Gap junctions regleras av en mängd olika faktorer, t.ex. stängs de vid höga koncentrationer av kaliumjoner som kan uppstå exempelvis vid skador på celler. Gap junctions saknar förbindelser med cytoskelettet. (källa)
  9. Enligt folkmedicinsk tradition kan kattmynta användas för behandling av vitt skilda åkommor som: hosta, förkylning, huvudvärk, feber, vrede, spasmer, smittkoppor, scharlakansfeber, andnöd, blåmärken, bleksot och kvinnlig hysteri. Den sägs även kunna Lugna "orolig mage", driva ut "mask i magen", läka skärsår (såret ska då gnidas med lätt fuktade söndersmulade färska blad), befordra fertilitet och starta förlossning vid graviditet som "gått över tiden". Verkan för det senare ska bero på att kattmynta orsakar sammandragningar i livmodern. Av denna anledning avrådes gravida kvinnor från att inta kattmynta, för att inte riskera något som i värsta fall skulle kunna leda till missfall. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.