Försluta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder försluta, varianter, uttal och böjningar av försluta

Försluta synonym, annat ord för försluta, vad betyder försluta, förklaring, uttal och böjningar av försluta.

Synonymer till försluta

Vad betyder och hur uttalas försluta

Försluta uttalas för|sluta och är ett verb förslöt, förslutit, försluten förslutet förslutna, pres. försluter.

Försluta betyder:

Ordformer av försluta

Aktiv

försluta
infinitiv
försluter
presens
förslöt
preteritum
förslutit
supinum
förslutande
presens particip
förslut
imperativ

Passiv

förslutas
infinitiv
försluts
presens
förslöts
preteritum
förslutits
supinum

Perfekt particip

försluten en
~ + subst.
förslutet ett
~ + subst.
förslutna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

förslutes
presens

Försluta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet försluta

  1. Plastfolien säljs på rullar med avrivningskant och används för att försluta matkärl eller täcka över fat som saknar lock och skyddar den inslagna produkten för smuts och uttorkning.. Den fungerar utmärkt för att slå in eller täcka över livsmedel med, men måste då vara av en kvalitet som är godkänd för livsmedelbruk. Tidigare har en del misstag gjorts med ftalatplast, som inte är godkänt för livsmedelbruk. (källa)
  2. Uppfinnaren William Painter fick patent på ölkapsylen i USA 1892. Där kallas kapsylen "crown cork" (kronkork) eftersom den ser ut som en krona. Tidigare förslöt man flaskorna med en kork fastsatt med metalltråd. Painter erhöll ett 80-tal patent, bland annat på flasköppnaren. En av säljarna på hans företag uppfann för övrigt engångsrakhyveln. 2009 var företaget fortfarande aktivt och tillverkade emballage. (källa)
  3. Enkomponentlim baserat på cyanoakrylat marknadsförs ofta som "superlim" (även "sekundlim" eller "snabblim"). Limmet är mycket lättflytande och härdar snabbt, särskilt då det ligger i ett tunt skikt mellan två sammanpressade ytor. Hållfastheten är hög, men förmågan att fylla ut ojämnheter i de sammanlimmade ytorna är dålig. Denna egenskap gör dock att en limfog mellan ytor med god passform blir nästan osynlig. Med hjälp av tillsatsämnen kan limmet både göras trögflytande och utfyllande. Superlim fäster bra på de flesta hårda material samt på vissa mjuka material, till exempel mellan fingrar. Superlim som inte härdat färdigt kan lösas med aceton. Superlim har även börjat användas inom medicin för att försluta mindre sår i stället för att sy till exempel Epiglu sårlim. (källa)
  4. Materialet kork har länge använts för att försluta flaskor, i synnerhet vinflaskor. Benämningen kork har därför blivit synonymt med en propp som försluter en flaska, eller liknande trots att naturkork allt mera ersatts av andra material, till exempel plast. (källa)
  5. Färdiga korkar läggs i etanol, som extraherar vissa ämnen. Efter en tid görs laboratorieanalys för kontroll att partiet inte innehåller några skadliga ämnen, som kan ge korksmak åt det vin, som korken avses försluta i vinflaskan. En eller annan kork tas stickprovsvis ut, läggs i en provburk, där kontrollanter doftar efter misstänkt lukt. Godkända partier läggs i påsar, som går till inhemska vinproducenter och export. (källa)
  6. Lödning används för att fästa elektroniska komponenter på kretskort, för att sammanfoga små metalldelar till exempel i silver- och guldsmide, för att laga mindre metallföremål som exempelvis kopparkastruller, i rörmokeri för att sammanfoga rördelar, för att försluta konservburkar och i andra sammanhang där små eller klena metallföremål skall sammanfogas. Lödkolvar används framförallt för mindre lödarbeten. För grövre arbeten, till exempel vid rörmokeri används oftare en öppen gaslåga. (källa)
  7. Diskpropp – för att försluta avloppsöppningen och förhindra vattnet i en diskho att rinna ut. (källa)
  8. Detta opereras vanligen under första dygnet efter födseln av en neurokirurg, som skär upp bråcksäcken och låter ryggmärgsvävnaden sjunka tillbaka ner i den delade ryggraden för att sedan försluta och eventuellt täcka bråckstället med till exempel en goretexplatta. Ibland tar sedan en plastikkirurg vid och ser till att det blir möjligt att täcka bråcket med hud. (källa)
  9. En liten udda användning är att man använder törnarna till att vid korvstoppning försluta ändarna på korvskinnet. Därav det dialektala namnet korvstickbuske på slån. (källa)
  10. Kork är ett material bestående av korkekens bark. Materialet kork har länge använts för att försluta flaskor men även till flöten och flottörer, mattor, packningar med mera. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.