Förstena Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder förstena, varianter, uttal och böjningar av förstena

Förstena synonym, annat ord för förstena, vad betyder förstena, förklaring, uttal och böjningar av förstena.

Vad betyder och hur uttalas förstena

Förstena uttalas för|stena och är ett verb -de; mest i pass. och perf. part..

Ordformer av förstena

Aktiv

förstena
infinitiv
förstenar
presens
förstenade
preteritum
förstenat
supinum
förstenande
presens particip
förstena
imperativ

Passiv

förstenas
infinitiv
förstenas
presens
förstenades
preteritum
förstenats
supinum

Perfekt particip

förstenad en
~ + subst.
förstenat ett
~ + subst.
förstenade den/det/de
~ + subst.

Förstena är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Hur används ordet förstena

  1. I Edward Topsells The History of the Four-footed Beasts and Serpents från 1658 är gorgoner, eller mystisk lybisk best som han också kallar dem, ett får- eller tjurliknande djur med lång hängande man. När gorgoner känner sig hotade menade han att de kan sträcka ut sin man rakt ut så att håret står på ända. De äter giftiga växter och ska sedan kunna förgifta fiender med sin andedräkt, men han spekulerar om att de även kan förstena den de ser på med ögonen. Topsell menade att gorgonerna från den grekiska mytologin var verkliga personer och att Medusa egentligen var en amasondrottning som Perseus och grekerna krigade mot. Dessa amasoner skall då ha varit från det område i Nordafrika där detta djur han beskriver även fanns och personerna och djuret förväxlats så att de i myten har ormhår likt gorgoners man och förmågan att förstena likt djuret. (källa)
  2. Danaë och Perseus drunknade emellertid inte. Vågorna förde kistan mot ön Serifos där den fastnade i Diktys fiskenät. Diktys bror var Polydektes, öns härskare, som tog emot Danaë och Perseus med stor gästfrihet. De fann en fristad på Seriphos och Perseus fick en trygg plats att växa upp på. Under Perseus uppväxt blev kung Polydektes mer och mer förälskad i hans mor Danaë. Så snart Perseus nått vuxen ålder gjorde Polydektes allt för att bli av med den beskyddande sonen. Han lyckades lura ynglingen att försöka döda monstret Medusa och sedan föra hennes huvud tillbaka till kungen som bevis. Hans förhoppning var att Perseus skulle misslyckas med uppdraget och omkomma. Medusa var ett ökänt monster som förstenade alla som såg på henne. (källa)
  3. Medan Barak är ute trollar amman fram en ung och vacker älskare åt färgarhustrun men i detsamma kommer Barak hem igen med sina bröder och en skock tiggarbarn som han vill ge mat. Kejsaren har fått veta att kejsarinnan är i falkhuset på natten och kommer dit åtföljd av den röda falken som han har hittat igen ("Falke, Falke, du wiedergefundener"). Då amman och kejsarinnan återvänder kan han känna människolukt och vill döda kejsarinnan men hans krafter rinner bort och han flyr upp i bergen. Amman har gett Barak en sömndryck för att åter kunna fresta hans hustru med den vackre ynglingen men nu plågas hustrun av dåligt samvete och väcker sin man. Barak förstår inte hennes själskval och hon lämnar i vredesmod huset i sällskap med amman. Kejsarinnan börjar känna medlidande med Barak. På natten drömmer kejsarinnan att kejsaren är på jakt men att hans hjärta redan är förstenat och att han blir instängd i en grotta för hennes skull. Hon vaknar med ett skrik och känner sig skyldig till både sin mans och Baraks olycka. På kvällen den tredje dagen sitter Barak med sina bröder vid elden då hans hustru plötsligt faller samman och erkänner vad det är som pågår. I eldsskimret ser de att hon inte längre kastar någon skugga ("Die Weib ist irre"). Baraks vrede är fruktansvärd och högre makter sänder honom ett svärd så att han kan döda sin hustru, men kejsarinnan vill inte vinna sin lycka på andras bekostnad utan avsäger sig sin skugga. En flodvåg översvämmar huset och Barak och hans hustru störtar ner i djupet medan amman räddar kejsarinnan. (källa)
  4. Människan har i alla tider uppmärksammat fossiler och använt dem som lyckobringande amuletter och liknande, och de har blivit föremål för en rad myter och trosföreställningar. Under medeltiden avfärdades de ofta som exempel på naturens nycker eller som djävulens påfund, men mycket tidigt finns dokumenterat enstaka människors observationer rörande vissa fossilers likheter med levande arter. Leonardo da Vinci var den förste som i skrift framförde tanken att de skulle vara förstenade levande varelser. Nicolaus Steno studerade fossiliserade tänder av megalodon och kunde konstatera att de måste vara just hajtänder. Under 1600- och 1700-talet var fossil vanliga i naturaliesamlingar, tillsammans med andra ovanligt formade mineraler och pseudofossil. Tanken att de fossil som motsvarade kända arter var förstenade lämningar var vid den här tiden utbredd, man hade dock svårare att förklara de arter som inte hade någon motsvarighet i samtiden, bland annat trilobiterna. Carl von Linné företrädde åsikten att man kunde förvänta sig finna levande exemplar av dessa arter när man mer noggrant studerat djurlivet på jorden. (källa)
  5. Den 2 december 1719 upptäckte gruvarbetare en död man i det vattenfyllda schaktet Mårdskinnsfallet, i en del av gruvan som inte använts på länge. Den döde mannens båda ben var avslagna, men varken kläder, händer eller ansikte visade tecken på föruttnelse, vilket fick det att framstå som att han nyligen omkommit, detta var ett mysterium eftersom ingen person saknades. När kroppen togs upp till marknivå började den att torka och blev enligt en samtidsskildring "hård som trä". Enligt andra hade kroppen snarare förvandlats till sten, vilket gav upphov till epitetet den förstenade gruvdrängen. (källa)
  6. Lerskiffer är en sedimentär eller metamorf, tät, olikfärgad bergart som bildas genom att lerpartiklar samlats på botten av havsdjup. Partiklarna pressas samman av sin egen tyngd och av vattenmassornas tyngd och övergår (förstenas) då via diagenes från sediment till en sedimentär bergart. Denna botten kan senare komma upp till ytan genom tektoniska rörelser. (källa)
  7. Det ryktas om en hemlig kammare på Hogwarts, kallad Hemligheternas kammare, som ska innehålla en monster. Under Harrys andra år på skolan öppnas kammaren av Salazar Slytherins arvtagare. Ingen vet vem arvtagaren är men Harry får misstankarna riktade mot sig, sedan det visat sig att han är en ormviskare, det vill säga en som kan kommunicera med ormar.Det var en egenskap som självaste Slytherin besatt. Monstret som släppts ut på skolan när kammaren öppnats förstenar flera elever, däribland Harrys vän Hermione. Sedan Ginny Weasley, Ron Wesleys syster som också är elev på skolan, blivit kidnappad och förd ner till Hemligheternas kammare överväger rektor Dumbledore att stänga skolan för att inte fler elever ska råka illa ut. (källa)
  8. Plötsligt sänker sig ett rymdskepp över byn. Däri finns en rymdvarelse, Seri, med en klon med superkrafter som livvakt. Rymdvarelsen har glömt att stänga av rymdskeppets magnetfält vilket gjort att hela byn förstenats. Seri har kommit från planeten Witzladyen för att varna dem: i universum finns en grupp som kallas för Nagmerna som har hört att byn har ett hemligt vapen och själva vill ha den. Seri har därför kommit för att konfiskera detta hemliga vapen, ehuru det är okänt vad det hemliga vapnet består av. (källa)
  9. Jaspis används ibland till sniderier, ädelstenar, mosaik och inläggningar. Av jaspis tillverkas också ofta plattor att ha framför eldstaden, som bordsskivor eller fasadbeklädnad. Jaspis kan bildas i förstenat trä och sådana stenar blir till mycket tilltalande i cabochonslipning eller som broscher. (källa)
  10. Speciellt kvinnor riskerade att utsättas för trollen. De kunde bland annat riskera att bli bergtagna. Visserligen fanns chansen att återvända, men då med förändrad mental inställning. För att komma undan trollen fanns flera sätt. Kyrkklockor ansågs skrämma trollen, i likhet med Tor och hans hammare, Mjölner. Likaså fruktade trollen stål (eller silver), så en kniv var bra att ha när man gav sig ut i "trollskogen". Vissa troll tycktes vara känsliga för solljus och förstenades när de träffades av strålarna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.