Fackorganisation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fackorganisation, varianter, uttal och böjningar av fackorganisation

Fackorganisation synonym, annat ord för fackorganisation, vad betyder fackorganisation, förklaring, uttal och böjningar av fackorganisation.

Vad betyder och hur uttalas fackorganisation

Fackorganisation uttalas fack|org|an|is|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av fackorganisation

Singular

fackorganisation
obestämd grundform
fackorganisations
obestämd genitiv
fackorganisationen
bestämd grundform
fackorganisationens
bestämd genitiv

Plural

fackorganisationer
obestämd grundform
fackorganisationers
obestämd genitiv
fackorganisationerna
bestämd grundform
fackorganisationernas
bestämd genitiv

Fackorganisation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Fackorganisation på Engelska

  • union

Hur används ordet fackorganisation

  1. Sverige är ett av få EU-länder där arkitekttiteln inte är skyddad. I Sverige är det dock vanligt att arkitekter med fullgjord arkitektexamen (som uppfyller EU:s kvalifikationsdirektiv) och minst två års arbetserfarenhet beviljas använda den skyddade titeln arkitekt SAR/MSA. Yrkestiteln arkitekt SAR/MSA utfärdas av och refererar till medlemskap i bransch- och fackorganisationen Sveriges Arkitekter. Den fungerar som en kvalitetsgaranti för arkitekter. Den betydligt mindre yrkesideella föreningen Arkitekter I Sverige utfärdar titeln arkitekt AIS. (källa)
  2. SUF har efter hand fokuserat allt mer på den ekonomiska kampen. Bland annat har förbundet organiserat grundkurser för gymnasieungdomar på väg ut i arbetslivet om fackorganisationens betydelse och ungdomars rättigheter på sommarjobbet. De nationella kampanjerna har kompletterats med arbete som tidningsförsäljning, bokbord, föredragsanordnande, studiecirklar, manifestationer och aktioner. (källa)
  3. Regeringsperioden blev tuff och den fick hård kritik från fackorganisationer och partimedlemmar för besparingar och skattehöjningar som gjordes. (källa)
  4. Heurekas verksamhet drivs av Stiftelsen Vetenskapscentrum, vars ursprungliga medlemmar var Helsingfors universitet, Tekniska Högskolan (numera Aalto-universitetet), Vetenskapliga samfundens delegation, Industrins och arbetsgivarnas centralförbund (numera Finlands näringsliv EK), Vanda stad, undervisningsministeriet (numera Undervisnings- och kulturministeriet), handels- och industriministeriet (numera Arbets- och näringsministeriet), Finansministeriet, Finlands Fackförbunds Centralorganisation FFC och Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ. (källa)
  5. Ursprungligen var den snarast ett sällskap för social samvaro med tonvikt på skribenter i Helsingfors med omnejd. Redan från början betonades också den nordiska inriktningen, inte minst täta kontakter med kollegerna i Sverige. Allmänt gick man in för att förbättra författarnas ekonomiska och juridiska villkor. På 1960-talet utvecklades Finlands svenska författareförening till en mera renodlad fackorganisation där upphovsrättsfrågor och problematiken kring yttrandefrihet dominerar. De internationella kontakterna är omfattande. Ur sina egna fonder utdelar föreningen betydande stipendiebelopp varje år. Från 1921 till 2001 ägde föreningen Diktarhemmet i Borgå, som är en hedersbostad för särskilt förtjänta finlandssvenska författare. I donation av författaren Ulla Bjerne (egentligen Biaudet) och stadsläkare Léon Biaudet fick man 1969 Villa Biaudet i Lovisa, som sedan dess tjänstgör som stipendiebostad. Finlands svenska författareförening har cirka 200 medlemmar (2009). (källa)
  6. Lindqvist var son till en glasblåsare och kom som ung till Halmstad, där han som sin far fick anställning vid glasbruket som glasslipare. Han blev som ung aktiv inom glasarbetarnas fackorganisation, kooperationen och nykterhetsrörelsen. Han var riksdagsledamot i andra kammaren 1912-1920 för Östra valkretsen i Kronobergs län och från 1922 till 1948 för valkretsen Hallands län. Han var vice styrelseordförande för Konungariket Sveriges stadshypotekskassa 1940–1951. (källa)
  7. År 1899 togs initiativ till att bilda en fackorganisation. Företaget slog bakut och sade att alla som var med i fackföreningen skulle mista sitt arbete och även avhysa dem som bodde i företagets fastigheter. Kyrkoherde Friedlander i Slättåkra höll helt med företaget och i straffpredikan till arbetarna sa han, "Den som är medlem av fackförening har skrivit under sin egen dödsdom för tid och evighet". "Att gå in i en fackförening är att sälja sig till den onde". Nu tog Hallandspostens redaktör Viktor Larsson ställning för arbetarna och skrev en artikel i tidningen som avslutades med, "I varje fall passar templet föga för förkunnandet af den religion som predikas af Kyrkoherde Friedlander och utgör det grövsta vanhelgandet af den kärleks- och mänsklighets ideal som en gång tolkades af kristendomens stiftare". (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.