Fallhöjd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fallhöjd, varianter, uttal och böjningar av fallhöjd

Fallhöjd synonym, annat ord för fallhöjd, vad betyder fallhöjd, förklaring, uttal och böjningar av fallhöjd.

Vad betyder och hur uttalas fallhöjd

Fallhöjd uttalas fall|höjd och är ett substantiv.

Ordformer av fallhöjd

Singular

fallhöjd
obestämd grundform
fallhöjds
obestämd genitiv
fallhöjden
bestämd grundform
fallhöjdens
bestämd genitiv

Plural

fallhöjder
obestämd grundform
fallhöjders
obestämd genitiv
fallhöjderna
bestämd grundform
fallhöjdernas
bestämd genitiv

Fallhöjd är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fallhöjd

  1. Ända in på mitten av 1900-talet använde man sig i Sverige av lavar byggda av trä. Från slutet av 1910-talet och framåt byggdes de även i betong och blev allt högre. Den första laven i betong i Sverige byggdes i Kärrgruvan utanför Norberg år 1916, även om formspråket var hämtat från trälavarna. Hissmaskineriet hade i princip alltid stått bredvid lavarna, men 1943 byggdes vid Ramhälls gruva en 44 meter hög betonglave med ett tungt spel uppe i toppen. Anledningarna till den ökade höjden var att man ville ha fallhöjd på det brutna berg man hissade upp, samt att spelhastigheten ökades. Så småningom kom även lavar av stål. Dessa har särskilt använts vid mindre gruvor och undersökningsarbeten. (källa)
  2. Att utvecklingen av terrängcykeln började på USA:s västkust står relativt klart. Den vanligaste berättelsen handlar om ett gäng cyklister som började tävla mot varandra nedför Mount Tamalpais (Mt Tam) i Marin County norr om San Francisco i Kalifornien. Den lilla grusvägen hade en sträcka på tre kilometer med en fallhöjd på 400 meter. Detta har kommit att kallas "terrängcykelns födelse". (källa)
  3. Sadeltaket är den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur. I ett klimat med mycket snö är det praktiskt då snön i töväder kan rasa ner av sig själv, om takfallet är tillräckligt stort. Ungefär 45° fallhöjd är vanligt, vid mindre fall ligger snön ofta kvar. Gradantalet anpassades beroende på vilket material man använde som beläggning ovanpå yttertaket. (källa)
  4. Underfallshjulet sätts i rotation genom att skovlarna pressas i strömriktningen av det strömmande vattnet under hjulet. Hjulet kräver inte hög fallhöjd, men en god hastighet på vattnet är en fördel. Hjulet kan placeras direkt i ett vattendrag, men oftast bygger man en ränna som leder vattnet mot hjulet, utan att alltför mycket rinner på sidorna om det, för att öka verkningsgraden. (källa)
  5. Ett vattendrags ekologi påverkas till stor del av den omgivande marken och fallhöjden i avrinningsområdet. Fallhöjden påverkar vattendragets hydromorfologi och avgör om vattendraget ska forsa eller vara lugnflytande. Ett vattendrag med hög fallhöjd är ofta mer stenigt än ett lugnflytande. Andelen skog och åkermark i avrinningsområdet avgör vattenkemin. En stor andel skog ger en högre halt humus vilket färgar vattet brunt och sänker pH-värdet. (källa)
  6. Vattenturbin är en turbin som utvinner energi ur vatten i rörelse. Den används framför allt för elproduktion i vattenkraftverk. Det finns flera olika typer av vattenturbiner. Peltonturbin, Kaplanturbin och Francisturbin är vanliga konstruktioner som alla har särdrag som gör att de passar vid olika vattenflöden och fallhöjder. (källa)
  7. Fallhöjd är höjdskillnaden mellan den högsta och lägsta punkten i ett mekaniskt system, och visar mängden potentiell energi. Begreppet används bland annat i skidåkning och vattenkraft. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.