Familjepension Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder familjepension, varianter, uttal och böjningar av familjepension

Familjepension synonym, annat ord för familjepension, vad betyder familjepension, förklaring, uttal och böjningar av familjepension.

Vad betyder och hur uttalas familjepension

Familjepension uttalas fam|ilje|pens|ion och är ett substantiv.

Familjepension betyder:

Ordformer av familjepension

Singular

familjepension
obestämd grundform
familjepensions
obestämd genitiv
familjepensionen
bestämd grundform
familjepensionens
bestämd genitiv

Plural

familjepensioner
obestämd grundform
familjepensioners
obestämd genitiv
familjepensionerna
bestämd grundform
familjepensionernas
bestämd genitiv

Familjepension är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet familjepension

  1. En privatanställd tjänsteman som tillhör ITP 2 och har en årslön på mer än 7,5 inkomstbasbelopp har en familjepension genom sin tjänstepension. Det betyder att tjänstemannens familj får ersättning om hen avlider. Det finns dock regler för vem som räknas som familj i sammanhanget: en sambo har inte rätt till den här pensionen (däremot kan sambo bli förmånstagare till familjeskydd). (källa)
  2. Norman avlade folkskollärarexamen 1908. Han arbetade som folkskollärare i Linköping 1908, och som vikarie i Motala Verkstad, Oxelösund och Brännkyrka. Ordinarie folkskollärare i Fagersta 1911. Han var ledamot av riksdagens första kammare från 1929 invald i Södermanlands och Västmanlands läns valkrets. I riksdagen skrev han 70 egna motioner, flertalet om utbildningsväsendet, t ex fortbildningskurser för lärare och dövstumundervisningen. Flera motioner om anslag åt friluftslivet, andra gällde sociala trygghetsfrågor, som frånskilds rätt till familjepension. (källa)
  3. I början av 1700-talet beviljade konungen i ömmande fall en årlig pension till änkor efter avlidna statstjänstemän. Denna förmån missbrukades dock och år 1739 utfärdade kung Fredrik I en kungörelse nya hårdare villkor. Familjepensionen blev nu mer av en nödhjälp och kungörelsen blev den avgörande händelsen för tillkomsten av det första försäkringsbolaget för efterlevandeskydd. Kommerserådet Anders Lissander samlade ihop delägare bland sina bekanta inom de statliga verken och bildade år 1740 Civilstatens änke- och pupillkassa, som blev Sveriges första livförsäkringsbolag. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.