Fastighetsregister Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder fastighetsregister, varianter, uttal och böjningar av fastighetsregister

Fastighetsregister synonym, annat ord för fastighetsregister, vad betyder fastighetsregister, förklaring, uttal och böjningar av fastighetsregister.

Vad betyder och hur uttalas fastighetsregister

Fastighetsregister uttalas fast|ig|hets|reg|ister och är ett substantiv.

Ordformer av fastighetsregister

Singular

fastighetsregister
obestämd grundform
fastighetsregisters
obestämd genitiv
fastighetsregistret
bestämd grundform
fastighetsregistrets
bestämd genitiv

Plural

fastighetsregister
obestämd grundform
fastighetsregisters
obestämd genitiv
fastighetsregistren
bestämd grundform
fastighetsregistrens
bestämd genitiv

Fastighetsregister är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet fastighetsregister

  1. Panten, till exempel en fastighet, representeras istället av ett intecknat pantbrev med särskild rätt i en tillgång som lämnas till borgenär som säkerhet för ett hypotekslån. Vanliga hypotek är fastighetshypotek, bostadskreditinstitut, företagshypotek, skeppshypotek och luftskeppshypotek. En förutsättning för fungerande hypotek är att det finns någon form av register över ägande i tillgångar. Många utvecklade ekonomier har fastighetsregister, fartygsregister, företagsregister, eller register över flygplan, varför dessa tillgångsslag kan bli föremål för uttagande av panter. (källa)
  2. Den äldsta kända svenska jordeboken är Vårfruberga klosters jordebok vars äldsta avsnitt är från 1100-talets slut och från 1400-talet finns flera exempel, Vadstena klosters jordebok från omkring 1500, Arvid Trolles jordebok från 1490-talet och Erik av Pommerns från 1413. Gustav Vasa lät med början från tidigt 1530-tal upprätta årliga jordeböcker över sina och Kronans egendomar som senare kom att uppta även skatte- och frälsehemman. På 1690 utökades listan med ytterligare egendomar och blev då ett fullständigt fastighetsregister. Nya större revideringar skedde 1825 och 1884. (källa)
  3. Det finns inget nationellt kyrkligt fastighetsregister där prästgårdar ingår som egen kategori, men Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation registrerar förmånsbeskattade tjänstebostäder för anställda, och de flesta av dem är prästgårdar. (källa)
  4. Den fastighet, till vars förmån ett servitut skapats, kallas den härskande fastigheten (praedium dominans), och den, på vilken servitutet lagts, den tjänande fastigheten (praedium serviens). Inskrivningar av avtalsrätt, nyttjanderätt och avkomsträtt som beviljats före 1 juli 1968 togs bort från Lantmäteriets fastighetsregister vid årsskiftet 2018–2019 om ingen hade begärt förnyelse. (källa)
  5. Jordeboken var utgångspunkt för lantmäteriets jord- och fastighetsregister samt låg till grund för grundskattens beräkning. (källa)
  6. Fastighetsregistret (äldre benämning stadsregistret och jordregistret) är svenska statens förteckning av fastigheterna med uppgifter om lagfarter och annan fastighetsinformation grundad på författningsbestämmelser. Av bestämmelserna framgår bland annat hur fastighetsregistret ska föras, för vilka ändamål personuppgifter får användas och vilka uppgifter registret ska innehålla. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.